Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pašvaldības gatavojas plūdiem, Līvānos steidz iepirkt jaudīgu laivu

Pašvaldībām, kuru iedzīvotājus tradicionāli apdraud pavasara pali, ir gatavs rīcības plāns plūdu gadījumā. Piemēram, Līvānu novada dome vēl steigs iepirkt jaudīgu laivu, bet Jelgavas novada dome ārkārtas situācijām iecerējusi novirzīt pat vairākus tūkstošus latu. Pašvaldībās atzina, ka sagatavoties plūdiem palīdz iepriekšējos gados gūtā pieredze.

Teju katru dienu upju līmeni sāk kontrolēt Jelgavas novadā. "Jau sākam turēt roku uz pulsa," aģentūrai BNS sacīja Jelgavas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Kaņepone. Pērn iegādāts papildu inventārs - drošības vestes, sūkņi, laivas, bet šogad tiek domāts arī par smilšu maisiem. Pašvaldība arī aptaujās iedzīvotājus par iespējamo evakuāciju. “Mums ir svarīgi zināt, kuri būs gatavi to darīt, bet kuriem būs nepieciešama cita palīdzība, piemēram, pārtikas piegāde,” pastāstīja Kaņepone. Jelgavas novada dome budžeta projektā ieplānojusi pozīciju ārkārtas gadījumiem 5000 latu apmērā.Līvānu novada pašvaldība vēl steigs iegādāties septiņvietīgu laivu, tam atvēlot apmēram 1800 latu, lai varētu piekļūt pie applūdušajām mājām Jersikas pagastā, kur tradicionāli ir lielākie plūdi. Šajā pagastā izveidots arī ceļa uzbērums. Jersikas pagastā pavasarī regulāri applūst apmēram 15 mājas, bet Līvānos esot apdraudētas aptuveni sešas mājas. “Pie mums vienmēr ir plūdi, un zinām, kā rīkoties, pretēji situācijai ar elektrības zudumu, kas mums bija nepieredzēta situācija,” aģentūrai BNS norādīja Līvānu novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers, atsaucoties uz elektroapgādes problēmām šā gada sākumā.Daugavpils domē ziņu aģentūru BNS informēja, ka tiek apzinātas un uzskaitītas laivas arī privātajā sektorā, lai tās būtu pieejamas nepieciešamības gadījumā.Pļaviņu novadā, kur ir apdraudētas aptuveni 40 mājas, pagaidām atturīgi vērtēja iespējamos plūdus, jo ledus biezums Daugavā ir apmēram 10–15 cm biezs, bet vižņos tas sasniedz 50–55 cm. Esot jāvēro laika apstākļi. Ja vairs nebūšot liels sals, tad, iespējams, plūdu nebūs. Pļaviņu novadā policisti apbraukāšot apdraudēto māju iedzīvotājus, lai pārrunātu rīcību plūdu laikā.Savukārt Valmieras domes pasūtītajā pētījumā noskaidrots, ka pilsētā būtu jāuzbūvē divi aizsargdambji, lai iedzīvotājus neapdraudētu plūdi. “Iespējams, ka tuvākajos gados būs pieejamas Eiropas Savienības finansētas programmas šādiem mērķiem, bet līdz tam pašvaldība kopā ar atbildīgajiem dienestiem un institūcijām gatavojas iespējamiem plūdiem ar pieejamiem resursiem,” sacīja domes Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas vadītāja Inese Kazuša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas