Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pašvaldību pārstāvji kritizē naudas nedošanu bērnudārzu audzinātāju algām

Bērnu pieskatīšanas pabalsts neatrisinās bērnudārzu pieejamības problēmu un pašvaldībām nepieciešami līdzekļi pirmsskolas pedagogu algām, ceturtdien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) ārkārtas domes sēdē norādīja vairāku pašvaldību pārstāvji.

LPS dome ceturtdien nolēma aktualizēt un ņemt vērā sarunās ar valdību par 2013.gada budžetu iepriekšējās rezolūcijas, kurās izteikta prasība pirmskolas izglītības iestāžu pedagogu atalgojumu nodrošināt no valsts budžeta. LPS vadītājs Andris Jaunsleinis žurnālistiem skaidroja, ka bērnu pieskatīšanas pabalsts varētu būt kā papildu atbalsts, taču tikai šis pasākums bērnudārzu pieejamības jautājums neatrisinās.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) skaidroja, ka nākamā gada papildu līdzekļu pieprasījums pārsniedzis pieejamos līdzekļus, līdz ar to divas trešdaļas no pieprasījumiem "nevarēja atbalstīt ierobežotas fiskālās telpas dēļ".

Viņš arī uzsvēra, ka Labklājības ministrija padziļināti analizēja bērnudārzu pieejamību, secinot, ka problēmas ar to pieejamību ir tieši turīgajās pašvaldībās. Tāpēc arī tika izstrādāts priekšlikums, kā tieši sniegt atbalstu ģimenēm tajās pašvaldībās, kur nav nodrošināta bērnudārza pieejamība.

Šīs ir 2013.gada budžeta jautājums, un tas vēl tiks vērtēs, vairākkārt sacīja valdības vadītājs, piebilstot, ka esot jāsaprot reālās budžeta iespējas.

Taujāts sīkāk par bērnu pieskatīšanas pabalstiem, Dombrovskis skaidroja, ka šis ir jauns priekšlikums, tāpēc nepieciešams laiks normatīvās bāzes izstrādāšanai.

Pašvaldību pārstāvji arī jautāja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) viedokli par bērnu pieskatīšanas pabalstu. Taujāts, vai bērnu pieskatīšanas pabalsts varētu atrisāt "šo problēmu", Sprūdžs gan pārjautāja, kāda tieši problēma tiek domāta, par ko izpelnījās kritiku par nozares situācijas nepārzināšanu, jo jautājums esot par bērnu nodrošināšanu ar bērnudārziem.

Sprūdžs piekrita, ka šīs jautājums patlaban nav atrisināts "īsti korekti", jo sākotnēji tika solīts, ka pašvaldībām tiks piešķirti līdzekļi pirmsskolas pedagogu algām, bet vēlāk tika atbalstīts cits priekšlikums. Tomēr galīgie lēmumi vēl neesot pieņemti, piebilda Sprūdžs.

Jau ziņots, ka solīto 23 miljonu latu pirmsskolas pedagogu algām pašvaldībām, lai risinātu problēmas ar bērnudārzu nodrošinājumu, no valsts budžeta nākamgad tomēr nebūs, apstiprināja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Tā vietā no 2013.gada 1.septembra par 3,8 miljoniem latu plānots nodrošināt atbalstu bērna pieskatīšanai 50 latu apmērā mēnesī tām ģimenēm, kurām nav iespējas izmantot bērnu pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumus bērniem no viena līdz divu gadu vecumam. Savukārt, sākot ar nākamā gada 1.jūliju, plānots par desmit latiem mēnesī palielināt arī iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamā ienākuma atvieglojumu par apgādībā esošu personu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas