Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Valsts policijas iestrēgušās reformas

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) jau pirms vairākiem mēnešiem kategoriski paziņoja par plāniem veikt izmaiņas Valsts policijas vadībā un neapmierinātību ar tās priekšnieku Intu Ķuzi. Tas, ka pārmaiņas vēl aizvien nav notikušas, par spīti tam, ka intensīvi tiek apspriesti dažādi Ķuža pēcteči, iekšlietu ministra autoritāti nevairo.

Jā, kaut tikai tas vien, ka Valsts policijas priekšnieks amatā sabijis jau apaļus astoņus gadus, pārdzīvojot sešas valdības un četrus premjerministrus, protams, ir daudz, un jautājums par jaunu asiņu ieliešanu iekšlietu sistēmā uznirst tīri objektīvi. Bet vismaz šobrīd izskatās, ka Ķuzis varētu pārdzīvot arī šo iekšlietu ministru. Ilgstošās Valsts policijas priekšnieka nomaiņas mokas nebūtu tik uzkrītošas, ja ministrs Ģirģens tik kategoriskiem vārdiem nebūtu iezīmējis nepieciešamību pēc Ķuža nomaiņas. Jūlijā intervijā Dienai gan tika piesaukti aizdomīgi konkursi, gan izskanēja mājieni par kādu, iespējams, amatam nepiedienīgu uzvedību un pazīšanos.

Vēl uzkrītošāk to, ka ministrs vēlas Ķuža nomaiņu, bet kaut kādu iemeslu dēļ nespēj tam rast drosmi vai atbalstu (vai abus), parāda tas, ka iekšlietu struktūrās pilnā sparā tiek apspriesti Valsts policijas priekšnieka iespējamie pēcteči. Divi reālākie no tiem – Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks un Valsts policijas pārvaldes vadītājs Reinis Znotiņš. Mūrnieku dēvē par iekšlietu ministra favorītu amatā, un patiesi – ziņas par kārtējo "slikto" policistu, ko izķēris Mūrnieka dienests, izskan ar lielu regularitāti, saskanot ar Ģirģena pasludināto pašattīrīšanās un jauna laikmeta ieviešanu iekšlietu struktūrās. Znotiņa vadītā pārvalde nodarbojas ar superslepenām izstrādēm, tostarp finanšu un ekonomisko noziegumu sfērā, tāpēc fakts, ka viņa sieva vada Finanšu izlūkošanas dienestu, šoreiz būtu pieminams faktors – Reiņa Znotiņa karjeras kāpiens Valsts policijā nozīmētu lielas varas koncentrāciju vienas ģimenes rokās.

Kopumā tas, ko iekšlietu ministrs Ģirģens šīsvasaras intervijā Dienai stāstīja par nevēlēšanos izdabāt vecajai sistēmai un to, cik nelabprāt šī vecā, daudzējādā ziņā no padomju laikiem mantotā un sastiķētā sistēma viņu kā reformatoru pieņem, radīja simpātijas. "Sistēma ir kā astoņkājis, un viņam ir vairāki posmi. Pirmais posms ir nepieļaut ienākt politikā un sistēmā cilvēkiem, kuriem ir sava patstāvīga domāšana un savs virziens. Viņi cenšas šādus cilvēkus nepieļaut. Iekšlietu resors vispār ir tāds interesants – vai nu tu nopelnīsi autoritāti un tevī ieklausīsies, vai tevī neklausīsies un sistēma darbosies vienkārši savā nodabā, kā ir," atzina ministrs.

Kā tas iet kopā ar nostāstiem par paša izsludināto reformu ķīlnieka lomā nonākušā Ģirģena pēdējā laika manevriem, jau ir cits jautājums. Ministra nesenā ierašanās ar torti uz pretrunīgi vērtētā Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka Andreja Sozinova dzimšanas dienas svinībām iekšlietu struktūrās daudz apzelēta kā cenšanās iegūt atbalstu Valsts policijas priekšnieka nomaiņai otrā ešelona priekšnieku vidū. "Policisti neēd tortes" – ir maigākā no ironiskajām atsauksmēm par veidu, kā ministrs cenšas gūt paša kritizētās sistēmas autoritāti.

Top komentāri

Reforma-Deforma
R
Naiva ir pati ideja, ka jurists var policiju padarīt labāku.
Jakovs Maļēvičs
J
Nevis reformas iestrēgušas, bet to veicējs būs iesprūdis reformu šķirbā.
Garāmgājējs
G
Mūrnieks no IDB ir savā vietā. Nonākot VP priekšnieka amatā, IDB kā labi strādājoša struktūra izputēs. To tik gaida daudzi VP, un it sevišķi Valsts robežsardzē, jo viss lielākais drauds iekšlietu sistēmai ir tieši šī struktūrvienība. To pierāda ik nedēļu uzpeldoši presē smagi noziegumi pašā VRS spicē. Izskatās, ka arī raksta autore ir iesaistīta, lai novērstu uzmanību no VRS ģenerāļu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, vēršoties pret ministru Ģirģenu un I.Ķuzi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē