Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vecumniekos dzeramajā ūdenī konstatē baktērijas

Pirmssvētku dienās Vecumniekos Rīgas ielas ūdenstorņa ūdenī konstatētas baktērijas, un to drīkst lietot tikai tehniskām vajadzībām, bet dzeramo ūdeni ciematā nodrošina ar cisternu, kas atrodas uz laukuma pretī domes ēkai. Par to piektdien vēsta reģionālais laikraksts "Bauskas Dzīve". Ūdenī konstatētas "escherichia coli" baktērijas.

SIA "Mūsu saimnieks" valdes loceklis Igors Tarabanovs pastāstījis, ka dienā, kad infekcija parādījusies, ūdenim bijusi arī spēcīga smaka. "Ir veikta ūdenstorņa dezinfekcija un skalošana, smaka ir mazinājusies, taču analīzes vienalga uzrāda baktēriju klātbūtni," atzinis Tarabanovs.

Savukārt Vecumnieku novada domes izpilddirektors Guntis Kalniņš skaidrojis - pēdējās analīzes parādījušas, ka piesārņojums nāk no dziļurbuma. Firma, kas nodarbojas ar dezinfekciju, plāno ielaist urbumā videokameru, lai noskaidrotu, kāpēc dziļurbumā ir tāds ūdens.

Pašvaldību uztrauc arī fakts, ka apmēram kilometra rādiusā vēl divās dziļurbuma akās ir līdzīgas analīzes. Tuvumā neesot neviena uzņēmuma, kas zemes dzīlēs varētu noplūdināt piesārņotu ūdeni.

Arī Tarabanovs piekrīt, ka tā nevarētu būt kanalizācijas problēma. "Četras reizes gadā tiek ņemtas analīzes, un divas reizes gadā notiek torņa dezinfekcija. Dzeramā ūdens sistēma ir zem spiediena, un kanalizācijas ūdens nevar iekļūt kaut vai tāpēc, ka ūdens sūces gadījumā spiedīsies uz āru, nevis uz iekšu. Šajā situācijā inficētais ūdens ir nokļuvis ūdens slāņos. Nepatīkami ir tas, ka noteikt piesārņojuma avotu arī nevar, jo tā iespējamā atrašanās vieta ir plašā - 10, 20 vai pat vairāk kilometru - rādiusā," viņš uzsvēris.

Dziļurbums Rīgas ielā ir 147 metru dziļumā. Netālu atrodas 30 metru dziļš privātais urbums, arī tur analīzes ir līdzīgas.

"Iedzīvotājiem jāsaprot, ka situācija kādu laiku būs neskaidra. Gaidām atkārtoto ekspertīžu rezultātus, bet jau tagad skaidrs, ka baktērijas ir konstatētas. Ja tā nebūtu, par rezultātiem jau būtu paziņots," informējusi Veselības inspekcijas Kurzemes kontroles nodaļas vadītāja Airisa Lapiņa.

Laikraksts arī vēsta, ka saņemtas iedzīvotāju sūdzības par veselības problēmām, daži cilvēki ievietoti stacionārā. Izmeklēšanu veic arī Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti.

Ūdenstornī patlaban ir uzstādīts dozators, tas dzeramo ūdeni hlorē, un pēc vārīšanas to var izmantot arī dzeršanai. Tomēr dzeramā ūdens cisterna pie domes ēkas atradīsies arī turpmāk. Pēc svētkiem darbi turpināsies.

Tarabanovs minējis arī drūmāko iespējamo scenāriju - ja neizdosies attīrīt ūdeni, vajadzēs veidot jaunu dziļurbumu. Vecumnieku otrā ūdenstorņa ūdens analīzes pagaidām ir labas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas