Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ASV likumdevēji aicina piemērot Ķīnai sankcijas par represijām pret uiguriem

ASV likumdevēji trešdien aicinājuši prezidentu Donaldu Trampu piemērot sankcijas par tiesību pārkāpumiem Ķīnā, publiskojot ziņojumu par "noziegumiem pret cilvēci" uiguru kopienā.

Kongresa Izpildkomiteja Ķīnas jautājumos, kas novēro cilvēktiesību un likuma varas ievērošanu Ķīnā, savā ikgadējā ziņojumā pauda bažas par vairāk nekā miljona uiguru un citu musulmaņu ieslodzīšanu Siņdzjanā.

Ziņojumā pausts viedoklis, ka Ķīnas varasiestāžu attieksme pret uiguriem pielīdzināma noziegumiem pret cilvēci.

Uiguri, kas ir Siņdzjanas pamatiedzīvotāji, ir tjurku tauta, un šīs tautas piederīgie galvenokārt ir musulmaņi. Siņdzjanā dzīvo arī kazahi, kirgīzi, uzbeki un citu tautu pārstāvji, kuru reliģija ir islāms. Tomēr pēdējās desmitgadēs Siņdzjanā apmetušies uz dzīvi daudz etnisko ķīniešu no citiem Ķīnas reģioniem un uiguri vairs nav Siņdzjanas iedzīvotāju vairākums. 

ANO dati liecina, ka Siņdzjanas Uiguru autonomajā rajonā, kas atrodas Ķīnas ziemeļrietumos, vairāk nekā miljons uiguru, kazahu un citu musulmaņu ieslodzīti internēšanas nometnēs, kur viņi spiesti apgūt komunisma ideoloģiju, runāt ķīniešu valodā un noliegt savu kultūru, valodu un reliģiju.

Pekina sākumā noliedza šādu nometņu pastāvēšanu, bet pēc tam apgalvoja, ka šīs nometnes ir profesionālās apmācības centri, kuros musulmaņu tautu pārstāvji apgūst profesiju un ķīniešu valodu, kā arī tiek pasargāti no radikalizēšanās.

ASV Kongresa Izpildkomitejas Ķīnas jautājumos pārstāvis Kriss Smits, atsaucoties uz uiguru lieciniekiem, sacīja, ka uiguriem uzbrūk viņu ticības dēļ.

"Mēs runājam par noziegumiem pret cilvēci masīvos mērogos," preses konferencē paziņoja Smits, piebilstot, ka pāridarījumi uiguriem ir kas tāds, kas nav pieredzēts kopš Otrā pasaules kara.

"Un Ķīnas valdība, sevišķi [prezidents] Sji Dzjiņpins ir jāsauc pie atbildības," uzsvēra Smits.

Ķīnas Ārlietu ministrija noraidīja šo ziņojumu un pārmeta ASV likumdevējiem Ķīnas kritizēšanu.

"Šī tā dēvētā komiteja ir akla no saviem aizspriedumiem. Tai nav ticamības," paziņoja ministrijas preses pārstāvis.

Republikāņu senators Marko Rubio, kas ir tuvs Trampa sabiedrotais un komisijas līdzpriekšsēdētājs, solīja, ka Kongress drīz pieņems aktu, kas paredzēs sankcijas amatpersonām par pārkāpumiem un ierobežos novērošanas aprīkojuma un citu produktu eksportēšanu uz Ķīnu, ja šīs preces var palīdzēt īstenot represijas Siņdzjanā.

Demokrātu kontrolētajai Pārstāvju palātai un republikāņu kontrolētajam Senātam vēl jāsaskaņo līdzīgi akti, kas tika apstiprināti pagājušajā gadā.

"Pārstāvju palāta un Senāts piekrīt tam, ko mēģinām darīt. Vienkārši valodai jābūt identiskai," sacīja Rubio.

Likumdevēji sacīja, ka ir būtiski, lai Trampa administrācija īsteno uiguru tiesību likumu, kā arī atsevišķu likumu par Honkongu un topošo iniciatīvu Tibetas jautājumā.

ASV Kongress pagājušajā gadā pieņēma un Tramps parakstīja likumu, kurā pausts atbalsts demokrātijai un cilvēktiesībām Honkongā, kā arī atbalstīti Honkongas valdības pretinieku protestu dalībnieki.

Honkongas cilvēktiesību un demokrātijas likumā pieprasīts, lai ASV prezidents katru gadu izvērtētu šīs Ķīnas autonomās teritorijas īpašās labvēlības statusu tirdzniecībā, kā arī pausti draudi to atcelt, ja brīvība Honkongā tiktu ierobežota.

Rubio sacīja, ka likumdevēji no abām ASV lielajām partijām vēlas izvirzīt par prioritāti cilvēktiesības, bet atzina, ka administrācija ir arī nobažījusies par tirdzniecību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits