Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietuvā tiesai nodota lieta par fiktīvu atkritumu izvešanu uz Latviju

Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT) sadarbībā ar Viļņas apgabala prokuratūru nodevis tiesai krimināllietu par fiktīvām darbībām atkritumu apsaimniekošanas jomā, tai skaitā fiktīviem dokumentiem par neesošu atkritumu izvešanu uz Latviju.

Lēsts, ka šīs darbības Lietuvas valstij varēja nodarīt kaitējumu vairāk nekā sešu miljonu eiro apmērā.

Tiesībsargājošo institūciju paziņojumā nav norādīts, pret kādu uzņēmumu veikta izmeklēšana, bet saskaņā ar ziņu aģentūras BNS rīcībā esošo informāciju runa ir par šobrīd jau bankrotējušo atkritumu apsaimniekotāju Metrail.

FNTT uzskata, ka 2013.gadā izrakstīti fiktīvi dokumenti par vairāk nekā 5845 tonnu metāla un citu materiālu iepakojuma savākšanu un apsaimniekošanu. Domājams, ka firmas tos izrakstījušas nolūkā izvairīties no piesārņojuma nodokļa nomaksas, tā radot Lietuvas valsts budžetam vairāk nekā sešu miljonu eiro kaitējumu.

Apsūdzības par grāmatvedības datu un dokumentu viltošanu izvirzītas kompānijas akcionāram un vadībai - bijušajai direktorei un komercdirektoram. Lietuvas kriminālkodekss par šīm darbībām paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka 2013.gadā kompānija atkritumu apsaimniekošanas laukumos Viļņā, Druskininkos un Alītā faktiski savākusi daudz mazāku atkritumu apjomu, nekā deklarējusi grāmatvedības dokumentos. Noskaidrots, ka, uzpērkot atkritumus, ne vienmēr izdoti kases čeki vai izrakstīti pirkšanas un pārdošanas akti, bet atkritumu apjoms norādīts nepareizi.

Kā norāda FNTT, izmeklēšanā savāktie dati ļauj spriest, ka atkritumu apsaimniekotājs viltojis starptautiskās preču transporta pavadzīmes (CMR) un PVN faktūrrēķinus, norādot, ka savāktie metāla un plastmasas iepakojumi lielā apjomā izvesti pārstrādei uz Latviju. Domājams, ka, iekļaujot šos viltotos dokumentus kompānijas grāmatvedībā, ražotājiem, importētājiem un viņus pārstāvošajām organizācijām tika izsniegtas fiktīvas uzziņas par faktiski neesošu atkritumu apsaimniekošanu.

Izmeklēšanas gaitā FNTT lūdza tiesisko palīdzību Latvijas tiesībsargājošajām institūcijām. Saņemot atbildes no Latvijas kolēģiem, kā arī vides speciālistu atzinumus un citus izmeklēšanai svarīgus datus, konstatēts, ka kompānija gada laikā patiesībā nav izvedusi uz Latviju gandrīz 5845 tonnas minētā iepakojuma.

Kompānija Metrail dibināta 2009.gadā. Pagājušā gada oktobrī Viļņas apgabala tiesa atzina to par bankrotējušu.

Top komentāri

Jusi Kantanens
J
Vai šeit šīs t.s. pārrobežu sadarbības rezultāta kādai firmelei Latvijā vai ierēdnim nav radusies pārmērīgi augsta peļņa?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits