Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

ANO komisāre: Hulas slaktiņā varētu būt pastrādāti noziegumi pret cilvēci

Pagājušajā nedēļā slaktiņā Sīrijas vidienē, Hulas ciematā, varētu būt pastrādāti noziegumi pret cilvēci, piektdien sacīja ANO augstā cilvēktiesību komisāre Navi Pilaja.

"Šī rīcība var tikt pielīdzināta noziegumiem pret cilvēci un citiem starptautiskajiem noziegumiem," Cilvēktiesību padomes īpašajā sesijā sacīja komisāre, runājot par Hulā notikušo 108 cilvēku nogalināšanu.

Katara, Turcija un ASV vēlas, lai Cilvēktiesību padomes izveidotā Sīrijas izmeklēšanas komisija veic pārbaudi par Sīrijā, iespējams, notikušajiem cilvēktiesību pārkāpumiem. Izraisoties vispārējam konfliktam, apdraudēta ir kā Sīrija, tā viss reģions, brīdināja Pilaja.

Viņa arī aicināja starptautisko sabiedrību pilnībā atbalstīt ANO un Arābu līgas īpašā Sīrijas sūtņa Kofi Annana izstrādāto miera plānu. "Pretējā gadījumā situācija Sīrijā var izvērsties par vispārēju konfliktu, un šīs valsts, kā arī visa reģiona nākotne būs nopietni apdraudēta," norādīja komisāre.

Annana sešu punktu miera plāns paredz apturēt vardarbību, nodrošināt iespējas humānās palīdzības sniegšanai, atbrīvot pēdējā gada laikā aizturētos un no protestu plosītajām pilsētām atsaukt drošības spēkus.

Damaskas valdības izveidotās Hulas traģēdijas izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs ģenerālis Kasems Džamaledins ceturtdien sacīja, ka Hulas ciemā notikušo slaktiņu sarīkojuši "bruņoti grupējumi", nevis valdības spēki. "Kā šķiet, visi upuri ir no miermīlīgām ģimenēm, kas atteicās iesaistīties cīņā pret valdību un ķerties pie ieročiem un kam izraisījās domstarpības ar bruņotajiem grupējumiem," sacīja ģenerālis.

Hulā atrodas pieci armijas posteņi un šīs operācijas mērķis bija "pilnībā iznīcināt valdības klātbūtni un pārvērst to par reģionu, kas ir ārpus valdības kontroles", preses konferencē Damaskā sacīja Džamaledins.

Hulā nogalināto 108 cilvēku vidū ir 49 bērni un 34 sievietes. Upuru vidū tikai daži zaudējuši dzīvību artilērijas ugunī. Lielākā daļa nošauti tiešā tēmējumā no tuva attāluma vai nodurti. "Bērnu nogalināšana neatbilst valdības, bet gan bruņoto grupējumu mērķiem," sacīja ģenerālis. Regulāro karaspēka vienību karavīri iegājuši apvidū tikai pēc uzbrukuma. "Laikā, kad notika sadursmes karaspēka un bruņoto teroristu grupējumu starpā, regulārās karaspēka vienības neatstāja savas pozīcijas, bet aizstāvēja sevi no savām pozīcijām," skaidroja Džamaledins.

Iepriekš ANO miera uzturētāju priekšnieks Ervē Ladsū bija izteicies, ka "pastāv nopietnas aizdomas, ka Hulas traģēdijā bija iejaukti "Shabiha" kaujinieki". "Shabiha" ir Damaskas valdībai lojāls kaujinieku grupējums.

ANO Drošības padome svētdien nosodīja Hulā notikušo slaktiņu. "ANO Drošības padome visstingrākajā formā nosoda Hulas ciemā, līdzās Himsas pilsētai, notikušo vairāku desmitu vīriešu, sieviešu un bērnu nogalināšanu un simtu cilvēku ievainošanu, ko apstiprina ANO novērotāji un kas notikusi uzbrukumu rezultātā, cita starpā arī artilērijai un valdības karaspēka tankiem apšaudot dzīvojamos kvartālus," teikts padomes paziņojumā. Padome arī nosodījusi mierīgo iedzīvotāju nogalināšanu, kas veikta, šaujot uz viņiem tiešā trāpījumā, kā arī citu fiziskās vardarbības formu rezultātā.

Sīrijas valdība kategoriski noliedz, ka tai būtu jelkāda saistība ar Hulā piektdien un sestdien notikušo slaktiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits