Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Britu prese apsūdz Konservatīvo finansistu solījumos pārdot piekļuvi premjeram

Lielbritānijā svētdien atkāpies premjerministra Deivida Kemerona Konservatīvo partijas galvenais finansists Pīters Kradess, ko laikraksta Sunday Times žurnālisti apsūdzējuši solījumos par prāviem ziedojumiem partijas vajadzībām nodrošināt piekļuvi premjeram.

Laikraksta interneta vietnē publiskots videoieraksts, kurā Kradess par 250 000 sterliņu mārciņu (210 500 latu) gadā apņemas partijas donoriem sagādāt iespēju tikties gan ar pašu premjeru, gan ar finanšu ministru Džordžu Osbornu un "uzdot jebkādus jautājumus".

Potenciālo ziedotāju lomās bija iejutušies žurnālisti, uzdodoties par fiktīvas, it kā Lihtenšteinā reģistrētas kompānijas Zenith pārstāvjiem.

Pats Kradess gan paziņojis, ka viņa izteikumi esot bijuši "vienkārša dižošanās" un viņam neesot bijis pat prātā tirgot iespēju piekļūt politiķiem. Tomēr dažas stundas pēc skandalozā ieraksta publiskošanas viņš paziņojis, ka atkāpjas no amata, kurā stājies tikai pirms mēneša.

Kemerons nosaucis Kradesa teikto par "pilnīgi nepieņemamu", paziņojot, ka visi ziedojumi tiek pieņemti tikai stingrā saskaņā ar vēlēšanu likumu un rūpīgi kontrolēti.

"Tādā veidā mēs nevācam naudu Konservatīvo partijai. (..) Ir pilnīgi pareizi, ka Kradess atkāpies. Es gādāšu, lai partijā tiek veikta pienācīga izmeklēšana un lai nekas tāds neatkārtotos," viņš sacījis.

Tiesa gan, ziedojumi no kompāniju direktoriem, kas ir Lielbritānijas pavalstnieki un reģistrēti kā vēlētāji, ir pilnīgi likumīgi. Devīgiem atbalstītājiem toriju interneta vietnē tiek piedāvāta iespēja pievienoties "Līderu grupai" un par 50 000 streliņu mārciņām gadā piedalīties pusdienās vai citos pasākumos kopā ar Kemeronu. Tomēr, kā svētdien uzsvēris kāds toriju pārstāvis, par naudu "nevar nopirkt partijas vai valdības politiku" un ziedojumi "nekad nav pieņemti vai pat apsvērti šādu sarunu ceļā".

Taču Kradess, šķiet, piedāvājis vairāk, pieminēdams iespēju par 200 000 līdz 250 000 mārciņām iekļūt "premjerlīgā" un neraizēdamies arī par iespējamo donoru pilsonību, atzīmē Sunday Times.

Tagad viņš paudis "dziļu nožēlu", ka viņa lielības pēc varējis rasties iespaids par naudas vākšanu ar nepiedienīgiem paņēmieniem. "Pilnīgi noteikti nevar būt ne runas par to, ka ziedotāji varētu ietekmēt politiku vai nepieņemamā veidā iegūt piekļuvi politiķiem," viņš paziņojis, noraidot arī iespēju, ka premjers tādu rīcību būtu varējis vispār apsvērt.

Tikmēr opozicionārās Leiboristu partijas līderis Eds Milibends izteicies, ka notikušā apstākļi jāizskata neatkarīgā izmeklēšanā Sabiedriskās dzīves standartu komitejā, nevis Konservatīvo partijas iekšējā izmeklēšanā. "Jau pati doma, ka politiku var izlikt pārdošanai, ir groteska," viņš piebildis.

Kā uzskata novērotāji, šis notikums liecina, ka britu politiķiem ir pēdējais laiks pārvarēt domstarpības un vienoties par partiju finansēšanas principu pārskatīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits