Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Izlēmības trūkums Eiropā

Eiropas Savienības (ES) vēso attieksmi pret sankcijām Maskavai daudzi skaidro ar to, ka daudzām valstīm ir svarīgas biznesa intereses Krievijā. Spilgts piemērs ir Vācija, kas ir ietekmīgākā ES dalībvalsts un Eiropas ekonomikas dzinējspēks. Vācijas kanclere Angela Merkele vairākkārt norādījusi, ka viņu satrauc Krimā notiekošais, un uzsvērusi, ka svarīgi saglabāt Ukrainas teritoriālo integritāti, tomēr izvairījusies runāt par labu ekonomiskajām sankcijām, kas varētu nokaitināt Krieviju, no kuras tā importē gāzi.

Pagājušās nedēļas sanāksmē ES lēma pārtraukt sarunas ar Krieviju par bezvīzu režīmu un jaunu sadarbības līgumu un neizslēdza, ka nākotnē varētu "apsvērt" arī ceļošanas aizliegumu un līdzekļu iesaldēšanu atsevišķām Krievijas amatpersonām. Diplomāti pirms tam brīdināja, ka radikālus soļus nav vērts gaidīt. Vairākas ES dalībvalstis, kuras ar Krieviju saista cieši ekonomiskie sakari, ir pret bargām sankcijām.

"Ekonomiskās sankcijas pret Krieviju nodarītu kaitējumu pašai Vācijai. Sankcijas nekad nenāk par labu Vācijai kā uz eksportu balstītai valstij," Bundestāga deputāts Fīlips Misfelders norādīja The Wall Street Journal.

Arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins brīdinājis, ka sankcijas kaitētu ES. "Mūsdienu pasaulē, kur viss savā starpā ir tik cieši saistīts, protams, iespējams nodarīt zaudējumus, taču šie zaudējumi būs abpusēji," V. Putinu citēja The Financial Times.

Vācijas atturības iemesli ir cieši saistīti ar ekonomiskajām saitēm starp Berlīni un Maskavu. Vācijā gandrīz 40% gāzes un 35% naftas nāk no Krievijas, tas ir krietni vairāk nekā vidējais rādītājs Eiropā. Vācijas korporatīvās investīcijas Krievijā 2013. gada oktobrī sasniedza 22 miljardus dolāru (ap 16 miljardiem eiro), un Krievijā darbojas ap 6000 vācu kompāniju.

A. Merkeles piesardzībai piekrīt arī vairākums vāciešu. Kā vēsta ARD un Die Welt aptaujas rezultāti, tikai 38% vāciešu atbalsta ekonomiskās sankcijas pret Krieviju.

Visu Signes Apsītes rakstu lasiet pirmdienas, 10.marta, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits