Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

papildināta (10:40) - Ukrainas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu Reģionu partijai

Svētdien notikušajās Ukrainas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi prezidenta Viktora Janukoviča vadītā Reģionu partija, apsteidzot apvienotās opozīcijas partiju Batkivščina (Tēvzeme), liecina pirmdien publiskotie daļēji apkopotie vēlēšanu rezultāti

Reģionu partija izvirzījusies vadībā ar 36,06% balsu, bet Batkivščina ieguvusi 21,31% balsu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie rezultāti, kas iegūti, apkopojot 34,85% balsu, kas nodoti par partiju sarakstiem. Daļēji apkopotie vēlēšanu rezultāti liecina, ka trešajā vietā izvirzījusies kompartija ar 15,16% balsu, bet ceturtajā vietā ar 12,73% ierindojusies pasaules boksa čempiona Vitālija Kļičko vadītā proeiropeiskā partija UDAR.

Savukārt radikālo nacionālistu partija Svoboda ieguvusi 7,87% balsu, liecina sākotnējie rezultāti. Neviena cita partija nav spējusi pārvarēt 5% slieksni, kas noteikts iekļūšanai parlamentā.

Sākotnējie oficiālie rezultāti ievērojami atšķiras no balsotāju aptaujas datiem, kas ļāva domāt, ka Reģionu partijas pārsvars pār opozīciju nebūs tik liels. Jau vēstīts, ka socioloģisko centru Demokrātiskās iniciatīvas, KMIS un Razumkova centra svētdien publiskotās balsotāju aptaujas dati liecināja, ka Reģionu partija ieguvusi aptuveni 28% balsu, bet Batkivščina - 25%. Līdzīga aina un balsu skaits bija vērojams arī citu socioloģisko centru veiktajās aptaujās.

Ukrainas vienpalātas parlamentā ir 450 deputātu vietas. 225 likumdevēji tiek ievēlēti no partiju sarakstiem, vēlētājiem balsojot par konkrētu partiju, bet otra puse deputātu tiek izraudzīta vienmandāta apgabalos.

Arī vienmandāta apgabalu rezultātu sākotnējā analīze liecina, ka lielākos panākumus guvusi Reģionu partija, kas par savu uzvaru paziņoja jau uzreiz pēc pirmo balsotāju aptauju datu paziņošanas. Vienmandāta apgabalos, kuros kandidāti sacentās par 225 deputātu vietām, aptuveni 110 mandātus izcīnījuši ar valdošo partiju saistītie kandidāti.

Vietu sadalījumu jaunajā Ukrainas parlamenta sasaukumā gan pagaidām vēl nav tik viegli apjaust, jo vienmandāta apgabalos desmitiem deputātu mandātu, domājams, iegūs neatkarīgie kandidāti, un tas, kāds spēku samērs izveidosies jaunajā parlamentā, būs zināms tikai pirmajā parlamenta sēdē.

Sagaidāms, ka spēkus jaunajā parlamenta sasaukumā apvienos partijas Batkivščina, UDAR un Svoboda, taču pašlaik vēl nav skaidri zināms, vai ar to būs pietiekami, lai nepieļautu, ka Reģionu partija iegūst pārliecinošu vairākumu.

Politikas analītiķis un politisko pētījumu centra Penta direktors Volodimirs Fesenko skaidroja - ja Reģionu partija vēlēšanās nebūs ieguvusi pārliecinošu vairākumu, šī partija to varēs nodrošināt, piesaistot neatkarīgos, taču Reģionu partijai lojālos kandidātus, kas parlamentā būs ievēlēti no vienmandāta apgabaliem. "Tādēļ šķiet, ka jautājums par vairākumu teju jau ir izlemts," televīzijā norādīja eksperts.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits