Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Jaunais ANO īpašais sūtnis Sīrijā būs Alžīrijas bijušais ārlietu ministrs Brahimi

Par jauno ANO un Arābu līgas īpašo sūtni Sīrijas jautājumā, visticamāk, tiks izvēlēts Alžīrijas bijušais ārlietu ministrs Lahdars Brahimi, ceturtdien atklāja diplomāti.

Gaidāms, ka 78 gadus vecā diplomāta iecelšana sūtņa amatā oficiāli tiks paziņota nākamās nedēļas sākumā. "Mēs esam pārliecināti, ka tas būs Brahimi," atklāja viens no diplomātiem. "Viņš ir ANO ģenerālsekretāra izvēle un viņa vārds tiks paziņots nākamajā nedēļā, ja vien viņš neatteiksies," atzīmēja kāds cits avots.

Kā ziņots, līdzšinējais ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumā Kofi Annans pagājušajā nedēļā paziņoja par atkāpšanos, jo nav spējis pārliecināt Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu pieņemt viņa miera plānu. Annans sūtņa pienākumus turpinās pildīt līdz 31.augustam. Ņemot vērā Annana neveiksmi, pašreiz notiek debates par jaunā sūtņa lomu un uzdevumiem.

Annans un ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns ir vairākkārt norādījuši, ka Annan plāna ietekmi iedragāja nesaprašanās vadošo ANO Drošības padomes spēku vidū.

Krievija un Ķīna ir iepriekš izmantojušas savas veto tiesības, lai bloķētu trīs Drošības padomes rezolūcijas Sīrijas jautājumā. Tagad Drošības padomei jāizlemj, vai arī turpmāk pieturēties pie Annana ierosinātā miera plāna, norādīja kāds ANO diplomāts. "Šobrīd tas ir viss, kas mums ir, bet tas nenozīmē, ka to nevar atdzīvināt. (..) Varētu būt jauna versija ar jaunu nosaukumu," piebilda anonīmais avots.

ANO Drošības padomei tuvākajā laikā jāpieņem lēmumus arī par ANO Sīrijas Novērošanas misijas (UNSMIS) nākotni.

Jau vēstīts, ka misijas darbības mandāts beidzas 20.augustā, un kopš pagājušā mēneša ANO ir uz pusi samazinājusi novērotāju skaitu, kas tagad ir ap 150. Novērotāju darbība ir tikpat kā apturēta. ASV vēstniece Apvienoto Nāciju Organizācijā Sjūzena Raisa atzina, ka ka misija tās pašreizējā formā visticamāk netiks pagarināta. Krievija likusi noprasti, ka vēlas misijas darbības pagarināšanu, bet Rietumi uzskata, ka situācija Sīrijā novērotājiem ir pārāk bīstama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits