Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Feminisma bubulis

Vai feministe? Nē, pasarg’ Dievs, neesmu jau nekāda vecmeita vai lesbiete! Tieši šādu stereotipu dēļ daudzas sievietes no apzīmējuma «feministe» bēg kā velns no krusta, jo feminisms Latvijā kļuvis par gandrīz tikpat briesmīgu «lamuvārdu» kā homoseksuālisms.

«Latvijā vārdam «feminisms» ir negatīva piegarša,» atzīst resursu centra sievietēm Marta vadītāja Iluta Lāce. Viņa lepojas, ka ir feministe, lai gan nācies saskarties ar dažādu attieksmi. Cilvēki, iepazinušies ar Ilutu, ir pārsteigti, ka viņa nav nekāda karojošā vīriešu nīdēja. «Viņi man saka: «Tik jauka sieviete! Un feministe? Nevar būt!»»

Latvijai teorētiski vajadzētu būt sieviešu tiesību un feminisma paradīzei, jo mūsu valsts ir ļoti «sievišķīga» — Latvijas sabiedrībā sieviešu īpatsvars ir viens no augstākajiem pasaulē. Nesenās tautas skaitīšanas dati rāda, ka Latvijā uz 100 vīriešiem ir 118 sievietes. No ārpuses šķiet, ka pie mums ar sieviešu tiesībām viss ir kārtībā, jo sievietes ieņēmušas augstākos amatus valsts pārvaldē — Vaira Vīķe-Freiberga nesenā pagātnē bija Valsts prezidente, pašlaik Saeimas priekšsēdētājas amatā ir Solvita Āboltiņa. Taču patiesā aina nav tik spoža, jo Latvijas sievietes joprojām pelna krietni mazāk nekā vīrieši, turklāt uz viņu pleciem gulstas lielākā daļa mājsaimniecības darbu un bērnu audzināšanas pienākumu.

Daudzu vīriešu (un arī sieviešu) naidīgā attieksme pret feminismu skaidrojama ar padomju mantojumu, jo PSRS laikā feminisma idejas līdz Latvijai nonāca izkropļotā veidā. «Feminisma vilnis Latvijai aizgāja garām, jo pasaulē feminisma uzplaukums bija 60. un 70.gados, kad PSRS teritorijā valdīja izkropļota izpratne par dzimumu līdztiesību,» skaidro sociālantropologs Klāvs Sedlenieks. Kļūdainā izpratne par feminismu sevišķi labi redzama 8.martā. Saskaņā ar sākotnējo ieceri 8.marts ir sieviešu solidaritātes diena, kad sievietes pieprasa dzimumu līdztiesību un savu tiesību ievērošanu. «Taču pie mums 8.marta ideja ir nostādīta kājām gaisā,» secina antropologs, norādot, ka Latvijā un citās pēcpadomju valstīs šajā dienā tiek uzsvērtas tās sievietes īpašības, kuru dēļ sievietes tiek diskriminētas.

Pēc sociālantropologa Sedlenieka domām, Latvijā drīzāk būtu jāsāk uztraukties par vīriešu stāvokli, jo vīriešiem ir zemāka izglītība, viņi dzīvo daudz īsāku mūžu. Vidējais sieviešu mūža ilgums par desmit gadiem pārsniedz vīriešu mūža ilgumu (78,4 pret 68,8). Par spīti šādai statistikai, sievietes joprojām tiek dēvētas par «vājo dzimumu».

Vairāk par to, kādēļ feminisma kustībai īsti nav izdevies nostiprināties Latvijā, lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Valodu piedzīvojums

Eiropas valodu diena Latvijā – tāpat kā pārējā Eiropā – tiek atzīmēta jau kopš 2001. gada, taču šogad pirmo reizi tā tiks svinēta tik plaši, ka pasākums izpelnījies festivāla statusu, un sestdien, ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata