Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Krētas Krusttēvs

Nesen atgriezies no ceļojuma aktieris Gundars Āboliņš apsolījis mums īstas Krētas vakariņas. Raugoties, kā Gundars rosās virtuvītē ar malkas plīti, uz kuras ziemas režīmā tiekot vārīti lielie kāposti vai gatavots plovs, ir skaidrs, ka te ir Gundara karaļvalsts. Viss pa rokai. Garšvielu skapītis kā īstam meistaram ― pašaudzētas lauru lapas, virces, anīss, kanēlis, čilītis, sumaks, Provansas garšvielas, cadziki, kardamons, melnās ķimenes.

No garšvielu skapīša Gundars izvelk plastmasas burciņu, uz kuras ar flomāsteru uzrakstīts: Orengen Schall. Nepareizā vācu valodā tas nozīmē «apelsīna skaņa», kaut gan vajadzētu būt Orangen Schal ― apelsīna miza. Šo pulverīti Gundars nopircis no afgāņu garšvielu tirgotāja Vīnes Naschmarkt. Un tieši tā nepareizība un vienkāršais iesaiņojums norādot uz vislabāko kvalitāti. Droši vien afgāņa paša ģimene vakaros tās garšvielas fasē. Galvenais ir nesamudrīt. Ne ar zivīm, ne uz skatuves, ne dzīvē vispār.

Var redzēt, ka ēdiena pasaulē Gundars jūtas kā zivs ūdenī. Viņam netīk ēst smalkos pasākumos, kur pie labiem klientiem ir muzikantu galdiņš, bet pie sliktiem tāda nav. Bet, pēc izrādes pārnācis mājās, viņš vienmēr kaut ko ātri pagatavo. Tas ir labs veids, kā no lomas nokļūt atpakaļ īstenībā.

Tā uz pasūtinājuma Gundars stāstus nestāstīs. Tikai ja tie paši nāk. Bet nāk visu laiku, rodas it kā paši no sevis ― piedzīvojumu un dzīves stāsti. Par Muklāja Visvaldi, kas reiz nejauši iebuktēja Gundara balto volgu un pārdzīvoja daudz vairāk nekā vāģa saimnieks. Un tik ļoti pārdzīvoja, ka uzticēja Gundaram savu meistara noslēpumu ― cepto gaļu šokolādes mērcē. Vai arī par to, kā Gundars un Vigo Roga reiz iekļuva visas lielās Krievzemes medus izstādē. Tur varēja izgaršot medu no Arhangeļskas līdz Sahalīnai. Tad nu šie divi lācīši arī sagaršojās, un es burtiski redzu, kā viņi pa tiem medus podiem ņemas, saldumiņa meklēdami.

Noras Ikstenas stāstu no jaunās grāmatas Dzīvespriecīgais vakarēdiens lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Valodu piedzīvojums

Eiropas valodu diena Latvijā – tāpat kā pārējā Eiropā – tiek atzīmēta jau kopš 2001. gada, taču šogad pirmo reizi tā tiks svinēta tik plaši, ka pasākums izpelnījies festivāla statusu, un sestdien, ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata