Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Laika mašīnā uz latviešu senvēsturi

Varam būt laimīgi, jo mums sakarā ar senču ticību aizsaules dzīvei un no tās izrietošajām apbedīšanas tradīcijām ir saglabājies izcili bagāts arheoloģiskais inventārs — Sestdienai atklāj arheologs, Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš, kurš nule izdevis savu mūža darbu, vairāk nekā 400 lappušu biezu, bagātīgi ilustrētu un gan profesionālim, gan tam, kurš mūžā neko vairāk par vecmāmiņas dobīti nav uzracis, aizraujoši lasāmu grāmatu Arheoloģisks ceļvedis latviešu un Latvijas vēsturē.   

"Neesam pārāk daudz dedzinājuši savus mirušos. Ir tautas, kaut vai tepat Polijā, kur viss ir sadedzināts un māla trauku lauska ir vienīgais, ar ko arheologs var strādāt. Tad nu poļi no tās lauskas izbur ārā visu ko, kamēr mēs savas lauskas vēl nemaz tā īsti neesam aiztikuši," Radiņš atspēko reizēm dzirdēto pārmetumu arheologiem, ka viņi muzejos savilkuši viskautko tādu, ko sen vajadzējis mest ārā. Arheoloģijas metodēm attīstoties, no tā, kas glabājas muzejos, zinātnieks vēlāk varēs dabūt laukā daudz vairāk, nekā tagad.

Muzeja darbā ieguvis panorāmisku skatu uz vēsturi, Radiņš principā esot samierinājies ar to, ka mūsu priekšstati par vēsturi ir šabloniski. Bez tiem nevar, jo katram cilvēkam nav jāzina detaļas, ir jāzina lielās shēmas. Jautājums tikai, vai šodienas Latvijā tādas tiek radītas. Šodien visi meklē vienīgo pareizo Latvijas vēsturi, piemēram, vai Kārlis Ulmanis bijis labs vai slikts. Tādu vēsturi uzrakstīt ir ārkārtīgi grūti, bet pavisam iztikt bez tādas arī nav iespējams. Radiņa grāmata ir viens no mēģinājumiem dot pienesumu arī latviešu pašapziņai. Vaicāts, ko viņam kā arheologam visvairāk gribētos atrast, Vēstures muzeja direktors smejas:
"Bērza tāsīti, uz kuras skaidrā latviešu valodā būtu kaut kas uzrakstīts! Arheoloģijā interesantākais ir gaidīšana — tu nekad nezini, ko atradīsi. Tā kā pats vairāk esmu pētījis 11. — 12.gadsimtu, gribētu… trīs dienas laika mašīnā pabūt tur un paskatīties! Bet no otras puses, varbūt labāk nebūt, viss paliks vēl sarežģītāk! Neko daudz jau es trijās dienās neuzzinātu."

Arņa Radiņa jaunās hipotēzes attiecībā uz baltu senvēsturi lasiet Sestdienā!  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Dauku sevī meklējot

Brīžam šķiet, ka tik tiešām viss mūsdienu pasaulē atduras pret drošību. Latvijā pavisam konkrēti tā tiek izteikta naudas formā, veidojot valsts budžetu, kur drošība nešaubīgi nolikta prioritāšu ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata