Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Anglijā riskē palikt bez darba un pabalstiem

«Ir tādi cilvēki, kas taisa biznesu - savāc no Latvijas, Lietuvas braucējus, no katra paņem pa simtniekam, atved un vienkārši izmet ārā, citreiz cilvēki pat paliek uz ielas. Bet tauta jau uzķeras, domā, ka Anglijā viss ar medu ir nosmērēts,» stāsta Lielbritānijas latvietis ar piecu gadu stāžu Miķelis Zemdega. Viņš uz Visbīču atbraucis no Saldus - bez konkrēta plāna, sekojis draudzenei, bet, kā jau mēdz gadīties, mīlestība beigusies.

Konkurē par maiņām

Dzīvi Anglijā Miķelis uzsācis ļoti tipiski - strādājis fermās un fabrikās. «Griezu puķes, raku kartupeļus. Nopelnīt varēja ap 200 mārciņām nedēļā. Īre ir ap 50 mārciņām nedēļā, tāpēc izdzīvot sākumā varēja. Darba vairāk bija vasarā, bet citreiz nedēļā var tikai vienu divas darba dienas dabūt, jo daudz cilvēku sabraukuši,» viņš atzīst. Latviešu viesstrādnieki savā ziņā kļuvuši par situācijas ķīlniekiem, jo darbs daudziem ir nevis pastāvīgs, bet privāto nodarbinātības aģentūru organizēts. Tas nozīmē, ka aģentūra, kurai ir līgums ar fabriku, savus strādniekus sūta darbā uz konkrētām maiņām un viņi saņem tikai par nostrādāto laiku. Ja «nav sezona» vai strādnieku sabrauc par daudz, daļa paliek bez ienākumiem, turklāt nevar arī pretendēt uz sociālo palīdzību, jo oficiāli viņi strādā aģentūrā.

«Tādos gadījumos neatliek nekas cits kā labdarība,» atzīst vietējā sociālās palīdzības centra Rosmini vadītāja Anita Grodkeviča. Viņa gan nav imigrante, kā varētu likt domāt poliskais uzvārds, un katoļu baznīcas paspārnē uzceltais Rosmini centrs par grūtībās nonākušo austrumeiropiešu pulcēšanās vietu kļuvis sagadīšanās pēc, jo palīdz bezpajumtniekiem un ēdina par lētu naudu. Arī tad, kad Diena viesojas centrā, tā priekštelpā ir sasēduši ap desmit noplukuša izskata pusmūža cilvēku, kuri savā starpā sarunājas poliski un krieviski vai vienkārši drūmi skatās sienā. Visu nomāc sviedru un nemazgāta apģērba smārds, un gaisotni labāku nepadara arī ģimene ar zīdaiņa vecuma meiteni, kura ik pa brīdim iekliedzas.

Apzinoties, ka daudzi iebraucēji grūtībās nonāk, jo slikto angļu valodas zināšanu dēļ nevar dabūt pastāvīgu darbu, centrs pasniedz bezmaksas angļu valodas kursus, kuri kļuvuši ļoti populāri - tos izejot simtiem cilvēku, lepojas A. Grodkeviča. Rosmini arī izveidota poļu svētdienas skola, un plānots ieviest tādu pašu lietuviešiem - ja ģimene lemj atgriezties dzimtenē, lai bērni mācībās dzimtajā valodā nebūtu atpalikuši. Latviešu gan neesot tik daudz, lai skolu veidotu arī viņiem.

Cūcības gadās

Arī Miķeli mēs sastopam Rosmini centrā - viņš gan ir nevis palīdzības lūdzējs, bet sniedzējs. Miķelis stāsta, ka pirmoreiz uz šejieni atnācis, kad vajadzējis palīdzību pases atjaunošanai. Vēlāk, pirms kādiem diviem gadiem, kad trūcis naudas, kļuvis par biežu apmeklētāju, bet, kad izķepurojies, sācis piestrādāt par brīvprātīgo, piemēram, palīdzot tulkot. Nu jau vairākus mēnešus Rosmini centrs ir Miķeļa pastāvīgā darbavieta.

Kaut, strādājot ar nelaimē nokļuvušajiem, nākas redzēt visdažādākos brīnumus, britu dzeltenās preses rakstīto par «baltiešu mafiju», kas uz ielām brūkot virsū britiem, Miķelis nodēvē īsi un kodolīgi: «Fufelis!» Viņš gan atzīst, ka «arī mūsējiem gadās pa kādai mazai cūcībai, piemēram, piedzerties un «atlūzt» parkā», bet uzsver, ka paši angļi šajā ziņā ne ar ko neesot labāki. «Zinu, ka patiesībā daudziem mūsējiem te bija problēmas. Sevišķi piektdienās, sestdienās, ja kaut kur ej tusēties, pa to pašu centrālo parku izej cauri, un jaunie angļi tev tur šitā un tā,» viņš stāsta, piesizdams ar kulaku sev pie vaiga. «Šeit ir poļi, leiši un latvieši, savā starpā lielas dalīšanās nav. Drīzāk dalāmies mūsējos un britos,» viņš piebilst.

Taču ne visi iebraucēji no Austrumeiropas kļūst par sociālās palīdzības lūdzējiem. Kā noskaidrojam prestižajā Visbīčas privātģimnāzijā, daži poļu un lietuviešu bērni mācoties arī te, turklāt esot teicamnieki. Mācību maksa skolā ir 10 590 mārciņu gadā, ko tipiskais konveijera strādnieks vai bezpajumtnieks atļauties nevarētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?