Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Apgūta tikai astotā daļa naudas

Vāji attīstīts riska kapitāla tirgus liedz rasties un attīstīties jauniem uzņēmumiem, kas nākotnē varētu dot būtisku pienesumu Latvijas ekonomikā, uzskata Dienas aptaujātie finanšu tirgus eksperti.

Taču, pēc Eiropas riska kapitāla datiem, Latvijā riska kapitāla fondu ieguldījumi salīdzinājumā ar iekšzemes kopproduktu ir desmit reižu zemāki nekā vidēji Eiropas Savienībā un sešas reizes zemāki nekā, piemēram, Igaunijā. No Eiropas Investīciju fonda pieejamajiem 183 miljoniem eiro uzņēmējdarbības veicināšanai līdz šim ekonomikā ieguldīti tikai 12,6%.

Pārvaldīt uztic citam

2008. gada jūlijā Latvijas valsts, ko pārstāvēja Ekonomikas ministrija, parakstīja līgumu ar Eiropas Investīciju fondu (EIF) par ieguldījuma fonda izveidi ar kopējo apjomu 183 miljoni eiro. Vairāk nekā 85% no fonda veidoja ES struktūrfondu līdzekļi, pārējo - valsts līdzfinansējums. Ieguldījuma fonda mērķis bija ieplūdināt naudu Latvijas ekonomikā uzņēmējdarbības veicināšanā, izmantojot visa veida finanšu starpniekus.

Lai sasniegtu šo mērķi, tika noslēgti līgumi ar finanšu starpniekiem - investīciju kompānijām BaltCap, Imprimatur Capital Seed Fund un Imprimatur Capital Technology Venture Fund, kā arī SEB banka un Swedbank. Līdz 2012. gada maijam no EIF ieguldījuma fonda līdzekļiem līgumi par ieguldījumiem noslēgti tikai par 23,2 miljoniem eiro jeb 12,6% no pieejamo līdzekļu apjoma.

2009. gada pavasarī valsts samazināja fonda apmēru līdz 91,5 miljoniem eiro, bet 2012. gada 1. janvārī valdība nomainīja fonda pārvaldnieku, un patlaban to pārvalda Latvijas garantiju aģentūra (LGA).

Jauna valsts atbalsta programma

Šobrīd Ekonomikas ministrija sagatavojusi jaunu riska kapitāla valsts atbalsta programmas - izaugsmes kapitāla fonda - ieviešanu ar mērķi veicināt uzņēmēju konkurētspēju un izaugsmi. Izaugsmes kapitāla fondu kopējais investīciju apjoms varētu sasniegt 40 miljonus eiro.

LGA kā programmas ieviesējs publiskā iepirkuma procedūrā izvēlēsies finanšu starpniekus - riska kapitāla fondu vadības sabiedrības, kas savukārt dibinās jaunas komandītsabiedrības - kapitāla fondus, kas arī veiks investīcijas Latvijas uzņēmumos.

Aģentūras vadītājs Ivars Golsts uzskata, ka tieši riska kapitāla tirgus ļauj attīstīties biznesa projektiem agrīnā stadijā, kad tie vēl nevar pretendēt uz banku kredītiem. Tāpat jāņem vērā, ka riska kapitāls faktiski ienāk uzņēmumā ar ieguldījumu uzņēmuma pamatkapitālā, tādējādi gan palīdzot atgūties no krīzes laikos samazinātā pašu kapitāla vērtības un ļaujot pretendēt uz korporatīvo kredītu piedāvājumu, gan arī ar lielāku kapitāla apjomu ļaujot nodrošināties pret krīzēm nākotnē, kas, ņemot vērā tirgus ekonomikas cikliskumu, noteikti kaut kad būs.

Pārtop attīstības finanšu institūcijā

Bez valsts garantiju administrēšanas LGA attīstījusi arī t. s. mezzanine programmu, un līdz ar ieguldījumu fonda pārvaldnieka funkciju pārņemšanu I. Gosts redz LGA kā «normālu attīstības finanšu institūciju» ar mērķi veicināt kapitāla pieejamību, kas nākotnē veicinās arī iespēju izmantot banku kredītproduktus. «Virsmērķis ir jauna nauda tautsaimniecībā,» piebilda I. Golsts. Tādējādi LGA plāno piedāvāt atbalstu uzņēmējiem visās projektu attīstības stadijās - no sēklas kapitāla piesaistes projektu sākuma stadijā līdz kredītu garantijām jau attīstītām biznesa struktūrām. Līdz ar funkciju paplašināšanos LGA vadītājs neizslēdz iestādes nosaukuma maiņu jau pārskatāmā nākotnē.

Lai ieguldītu līdzekļus biznesā, tiks veidotas komandītsabiedrības, kur LGA būs vadošais partneris. Mēneša laikā tiks izsludināts konkurss, lai līdz gada beigām izveidotu jaunos riska kapitāla fondus ar neatkarīgām vadības komandām. Tiek plānots veidot 2-3 šādas komandas, kurās katrā ieguldīs 10 miljonus eiro. Tādējādi riska kapitāla tirgū tiks veikta intervence ar privāto uzņēmēju līdzdalību, kur katram no dalībniekiem būs savi mērķi - gan naudas ieplūšana uzņēmējdarbībā, gan arī kapitāla atdeve un peļņa no ieguldījumiem.

Investori atbalsta

Jānis Janevics, Imprimatur vadošais partneris, uzskata, ka riska kapitāla tirgus Latvijā ir ļoti vāji attīstīts, un tādēļ jebkuras darbības, kas veicina riska kapitāla attīstību un līdzekļu pieejamību, vērtējamas tikai pozitīvi.

Imprimatur joprojām pārvalda divus iepriekšējos fondus - Seed Fund un Technology Venture Fund, kuru investīciju periods vēl nav noslēdzies, tas beigsies tikai 2014. gada beigās, savukārt noslēgtie investīciju līgumi ir spēkā 10 gadu. Jaunie LGA fondi tiks palaisti ātrāk, tāpēc Imprimatur saredz zināmu interešu konfliktu un LGA konkursā nepiedalīsies.

Runājot par banku instrumentu pieejamību, J. Janevics nenoliedz, ka kredītu pieejamība patlaban ir problemātiska, taču problēma ir ne tikai projektu kvalitātē, bet arī «administrācijas un plānošanas galā», atgādinot, ka pirms krīzes bankas bijušas daudz agresīvākas un aizdevušas ar daudz «mīkstākiem kritērijiem», bet tagad kļuvušas daudz konservatīvākas. Kopumā investors atzīst, ka bankām «nauda ir un atbalsta programmas nav nepieciešamas. Problēma nav naudā, problēma ir labos aizņēmējos».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?