Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Apkures veidi konkurē

Lai gan Enerģētikas likums un citi normatīvie akti katram siltumenerģijas lietotājam, kas ir namīpašnieks, atļauj izvēlēties sev piemērotāko siltumapgādes veidu, speciālisti, tuvojoties apkures sezonai, aicina apkures maiņu apsvērt rūpīgi.

Iesaka aizlīmēt logus

«Gatavojoties jaunajai apkures sezonai, iedzīvotājiem un namu apsaimniekotājiem laikus jāsakārto savas mājas norobežojošās konstrukcijas,» iesaka a/s Rīgas siltums Informācijas daļas vadītāja Jana Roze. Tas nozīmē - pret jauniem nomainīt nekvalitatīvus un bojātus logus un ārdurvis, noblīvēt bēniņu lūkas, blīvēt logus un balkonus. Tie esot vienkāršākie no veidiem, kā īstenot siltumenerģijas taupīšanas pasākumus, reizē sakārtojot ēku. Uzņēmuma pārstāve norāda, ka, domājot par nopietnākiem ēkas siltumenerģijas taupīšanas pasākumiem, «nav lietderīgi siltināt tikai atsevišķus dzīvokļus, jāsiltina visa māja». Savukārt, vaicāta par centralizētās siltumapgādes priekšrocībām, viņa norāda, ka, «salīdzinot ar citiem siltumapgādes veidiem, viena no galvenajām priekšrocībām ir zemais kaitīgo izmešu līmenis».

Centralizētajai apkurei esot arī visaugstākā kurināmā izmantošanas efektivitāte. Populāras kļuvušas modernas siltumtehniskās iekārtas, arī jaunie individuālie siltummezgli, kuros iespējams «ieregulēt pašu izvēlētu iekštelpu apkures un karstā ūdens padeves režīmu».

Bez kaimiņu piekrišanas neiztikt

Cienīgs konkurents gāzes apkurei ir apkure ar elektroenerģiju. Joprojām aktuālas ir arī alternatīvās apkures iespējas, piemēram, kādreiz tik populārās apkures krāsniņas. Taču aiziešana no centrālās siltuma apgādes sistēmas ne vienmēr ir iespējama. Ogres pilsētas Pašvaldības aģentūras Mālkalne pārstāve Gundega Deģe skaidro, ka Enerģētikas likums tiesības izvēlēties sev izdevīgāko siltumapgādes veidu nodrošina tikai ēku un būvju īpašniekiem, savukārt dzīvokļu īpašnieki esot tikai ēkas daļas īpašnieki. «Dzīvokļa īpašniekam ir jāsaņem rakstiska pārējo īpašnieku piekrišana par iecerēto rekonstrukciju, arī jāsaņem apsaimniekotāja atzinums,» norāda G. Deģe un uzsver, ka saskaņā ar likumu atvienošanās no centralizētās apkures nedrīkstot traucēt siltuma saņemšanu pārējiem sistēmas lietotājiem.

Arī Latvijas Siltumražotāju asociācijas izpilddirektors Andris Akermanis iepriekš medijos aicinājis cilvēkus rajonos, kur ir daudzstāvu apbūve, izvēlēties centralizēto siltumapgādi un uzsvēris, ka efekts pēc individuālās apkures uzstādīšanas esot īslaicīgs, bet problēmas parādās, kad apkures tehniku jāsāk remontēt.

Bail no gāzes uguns

Elektroenerģiju kā apkures veidu izvēloties tie, kuri vēlas ietaupīt laiku, vai tie, kuriem bail no gāzes uguns mājoklī, stāsta a/s Latvenergo Energoefektivitātes centra projektu vadītājs Andris Spīdāns. Taču, izvēloties to kā alternatīvu citam apkures veidam, jārēķinās ar sagatavošanās darbiem. «Jānoskaidro, vai no centrālapkures var atteikties. Uzskatu, ka ierobežojumi atteikties no centrālapkures ir pamatoti, jo, apkurinot māju, siltums iet pa visām telpām. Tāpēc pirmā stāva siltums ceļas uz griestiem un silda otrā stāva grīdu,» skaidro A. Spīdāns. Kādam dzīvoklim no sistēmas atvienojoties, izveidosies situācija, ka negodīgi tiks lietots citu siltums un kaimiņiem var pieaugt apkures izmaksas.

Ja izdodas atteikties no iepriekšējā apkures veida un tiek izvēlēta elektriskā apkure, obligāti jānoskaidro mājas elektriskās slodzes. «Ja mājai ir centralizētā apkure vai arī malkas krāsns, tad, iespējams, māja ir veca un atbilstoši arī elektroinstalācija un atļautās slodzes ir mazas,» norāda Latvenergo pārstāvis. Pēc tam jānoskaidro, cik liels būs nepieciešamais atļautās slodzes palielinājums un cik tas varētu izmaksāt. Tālāk atliekot izvēlēties būvei atbilstošu elektroapkures ierīci. Nelielās telpās tie varot būt infrasarkano staru vai konvekcijas tipa sildītāji un zemgrīdes apsilde, lielākās - elektriskais katls vai siltumsūknis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Apkures izmaksas

Ar elektroenerģiju
Konvekcijas tipa vai infrasarkanie sildītāji - vidēji 1,00-1,10 Ls/m2 (ziemā)
Elektriskie katli - ap 1,00 Ls/m2
Siltumsūknis - ap 0,60-0,80 Ls/m2
Dabasgāze (centrālapkure): cena var mainīties atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas. Namīpašnieks saņem rēķinu par visu mājā patērēto apkures daudzumu (MWh), sadala par karsto ūdeni un apkuri maksājamo summu un aprēķina patēriņu katram dzīvoklim
Apkures krāsniņa: cena atkarīga no izmantotās malkas cenas, izmaksas var mainīties arī saistībā ar to, cik intensīvi krāsniņa tiek kurināta
Avoti: a/s Latvenergo, a/s Rīgas siltums, Jotul fabrikas veikals

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?