Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ar reģistru milzums problēmu

Ja tuvākajā laikā notiks kāds referendums, daļai pilsoņu, kas par personu apliecinošu dokumentu būs izvēlējušies tikai identifikācijas karti, var rasties grūtības izteikt savu politisko gribu. Kamēr Saeima nav izdarījusi grozījumus Vēlētāju reģistra likumā un paredzējusi tā ieviešanu arī tautas nobalsošanā un Saeimas vēlēšanās, tikmēr ar identifikācijas kartēm nobalsot nevarēs, jo tajās nav kur iespiest spiedogu.

Izmaiņu sagatavošana Vēlētāju reģistra likumā varētu prasīt zināmu laiku. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien nolēma atlikt tālāku iesniegtā projekta virzīšanu un vienojās izveidot darba grupu, kas sagatavotu alternatīvu projektu.

Grozījumus Vēlētāju reģistra likumā, lai paredzētu tā izmantošanu arī Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās, bija iesnieguši Zatlera Reformu partijas un Visu Latvijai!-TB/LNNK deputāti, bet projektu atbalstīja visa koalīcija. Tagad vēlētāju reģistru izmanto pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Tas nozīmē, ka pilsoņi var balsot tikai tur, kur ir reģistrēti saskaņā ar deklarēto dzīvesvietu vai viņiem piederošo īpašumu. Saeimas vēlēšanās un referendumos var balsot jebkurā vietā Latvijā un ārpus tās. Lai kāds balsstiesīgais nenobalsotu vairākas reizes, pilsoņu pasēs tiek iespiests zīmogs. Identifikācijas kartēs, kuras varēs izvēlēties kā vienīgo personas dokumentu, tam nav paredzēta vieta. Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš šo nosauca par pašu akūtāko problēmu, ja gadījumā tuvākajā laikā tiktu ierosināts kāds referendums. Deputāte Rasma Kārkliņa (Vienotība) pat pavaicāja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdim Arnim Cimdaram, kad ir gaidāma nākamā tautas nobalsošana, bet CVK priekšsēdis neņēmās prognozēt iespējamās pilsoņu iniciatīvas.

Tā nav vienīgā ar vēlētāju reģistra ieviešanu saistītā problēma, kā sēdē uzsvēra G. Kusiņš. Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanā atšķirībā no pašvaldību vēlēšanām nav iespējams nobalsot iepriekš, to pirms katra referenduma un vēlēšanām kritizē tie, kuri šajā dienā nevar būt valstī un atrodas tālu no vēlēšanu iecirkņiem ārzemēs. G. Kusiņš uzsvēra - lai paredzētu iepriekšējo balsošanu, ir jāgroza Satversme, jo tajā ir noteikts, ka Saeimas vēlēšanas notiek oktobra pirmajā sestdienā (tātad vienu dienu). Pamatlikumā izmaiņas var veikt tikai ar divu trešdaļu balsu vairākumu, kāda koalīcijai nav. Juridiskā biroja vadītājs kā vēl vienu jautājumu, kura sagatavošana prasīs laiku, minēja ārvalstīs dzīvojošo pilsoņu piedalīšanos vēlēšanās pēc vēlētāju reģistra ieviešanas.

Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK) un neatkarīgais deputāts Viktors Valainis kā zināmu risinājumu daļai problēmu saskatīja autentifikācijas likumprojekta izstrādē, par ko vairākiem deputātiem bija pirmā dzirdēšana. Taču šis likums, kas dotu iespēju pārbaudīt personas identitāti datorsistēmā, vairāk attiektos uz interneta vēlēšanām, par ko arī koalīcija ir vienojusies. Valsts sekretāru sanāksmē arī ir atbalstīta interneta vēlēšanu sistēmas izveidošanas koncepcija. Darba grupu, kas sagatavotu Vēlētāju reģistra likuma grozījumus, komisija plāno izveidot nedēļas laikā, iekļaujot tajā pārstāvjus no visām frakcijām, kā arī no vairākām ar šo jautājumu saistītām ministrijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?