Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ārstu kļūda vai mantota kaite

Viņš piedzima maziņš augumā, taču drīz vien vecākiem atklājās kā veselīgs, kustīgs un gudrs puika. «Divu gadu vecumā jau iemācījās alfabētu - burtiņus zināja, puzles lika,» saka viņa mamma Ieva (vārds mainīts; 21). Mazais blondais šķelmis, kurš Ziemassvētkos zem egles nogūlies salavecīša tērpā, ģimenes luteklis, tagad raugās vien no fotogrāfijām.

Šāgada 2. februārī puisēns divarpus gadu vecumā nomira Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) intensīvās terapijas nodaļā. Viņa mātei ir neatbildēti jautājumi, viņa neizprot: kā piecu dienu laikā bērns var nomirt no laringīta un paragripas izraisītām komplikācijām?

Ieva aprīlī vērsās Veselības inspekcijā (VI), lai gūtu pārliecību, ka ārsti darījuši visu, kas viņu spēkos. «Mēs vēlamies, lai izvērtē, vai ārsti tiešām ir mūsu dēlu attiecīgi ārstējuši. Vai bija pareizi, ka slimnīcā uzreiz neuztaisīja plaušu rentgenu - tikai pēc trim dienām?» Dienai saka Ieva. Bērnam atklājies plaušu karsonis. VI ekspertīze šajā lietā jau sākta, slēdziens varētu būt 12. jūlijā. Tomēr var gadīties, ka šis gadījums ir komplicētāks, nekā izklausās.

Ieva stāsta - ģimenes locekļiem šonedēļ VI lūgusi nodot asins analīzes, lai pārbaudītu, vai mazulis nav pārmantojis kādu ģenētisku saslimšanu. Varbūt tas dos kādas atbildes, kā mazulis tik pēkšņi aizgāja, viņa spriež. Līdz šim mediķi ar paskaidrojumiem daudz neesot dalījušies ar vecākiem. Informācija par šo gadījumu pirmoreiz izskanēja portālā tvnet.lv.

Par zālēm piemirsusi

Ievērojot Pacientu tiesību likumu un Ārstniecības likumu, BKUS nevar sniegt pilnīgu un detalizētu informāciju par konkrēto gadījumu, bet slimnīca cieši sadarbojas ar VI, sniedzot visus nepieciešamos skaidrojumus, Dienai uzsver Romēna Namniece, BKUS sabiedrisko attiecību pārstāve.

Nelaime sākusies ar nelielām iesnām, puikam 28. janvāra vakarā bijusi 37,5 grādu temperatūra, atceras Ieva. Iepriekš puikam nekādu nopietnu veselības problēmu neesot bijis. «Nākošajā rītā pamodāmies 5.30, viņam bija bronhi ciet, bija grūti elpot. Temperatūra bija 39 grādi,» viņa stāsta. No rīta atsauktā ģimenes ārste nolēmusi zvanīt ātrajai palīdzībai. BKUS mediķi konstatējuši laringītu smagā formā. Tika veiktas asins analīzes, inhalācijas, puisēnu pielika pie sistēmas. Drīz bērnam sāka parādīties izsitumi. Tovakar ap pulksten 23 ienākusi medmāsa, solījusi pēc stundas nest zāles pret temperatūru. Ieva ar bērnu iemiguši, un, kad pamodusies ap pulksten 1, atklājusi, ka medmāsa nav bijusi, jo «puika bija viss sarkans».

Māsu postenī neviena nebija. Izmeklējusies medmāsu, Ieva pēc laiciņa atklāja, ka medmāsa bijusi dušā. Nākamajā dienā mazulim labāk nekļuva, viņam satūkusi seja un rociņas. Naktī uz svētdienu dežūrējošais dakteris par bērnu ļoti rūpējies - licis sistēmu un devis inhalācijas, atceras Ieva. Svētdien rīta pusē bērns pārvests uz intensīvās terapijas nodaļu. Pēc neilga laika viņš ieslīdzis bezsamaņā. «Mums reanimācijā pateica, ka stāvoklis ir kritisks, ka viss atkarīgs no tā, kādas būs analīzes,» atceras Ieva. Otrdien mediķi jau bērna tuviniekiem teikuši, ka bērna smadzenes ir mirušas. Todien 16.30 mazulis nomira.

Sodi nav bargi

«Rūpīgi tiek izvērtēts katrs gadījums, kad tiek zaudēta pacienta dzīvība. Pēc visu veikto izmeklējumu atbilžu saņemšanas katrs gadījums tiek analizēts, rūpīgi izmeklēts un iztirzāts klīniku sanāksmēs ar mērķi atpazīt iespējamās nepilnības diagnostikā un ārstēšanā, kā arī nolūkā iespējami mazināt to atkārtojuma iespēju,» stāsta R. Namniece. Viņa uzsver - visos ārstēšanas etapos - gan pirms bērna nonākšanas intensīvās terapijas nodaļā, gan pēc, ārsti esot rīkojušies atbilstoši pacienta veselības stāvoklim.

Administratīvie sodi mediķu kļūdu gadījumos nav pārāk bargi. Pērn VI atklāja medicīniskās aprūpes pārkāpumus Gulbenes slimnīcā - mediķi nebija nekavējoties nozīmējuši nepieciešamās analīzes un atbilstošu terapiju 12 gadus vecam zēnam. Viņš nomira. Diviem mediķiem VI piemēroja naudas sodu - 100 latu, kurš ir maksimālais naudas sods. VI pārstāve Ieva Raboviča gan norāda - ir arī iespēja lietas materiālus nosūtīt Latvijas Ārstu biedrībai ārsta sertifikāta izvērtēšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik daudz sūdzas?

2010.gada pirmajā ceturksnī Veselības inspekcijā saņemti 264 iedzīvotāju iesniegumi par medicīniskās aprūpes kvalitāti. No jau izskatītajiem iesniegumiem pamatoti ir 60, nepamatoti 146.
Pērn administratīvā pārkāpuma protokoli sastādīti 156 ārstniecības personām.
Par medicīniskās aprūpes, medicīnisko atzinumu vai ekspertīzes pārkāpumiem piemēro naudas sodu līdz 100 latiem. Ja šādi pārkāpumi tiek izdarīti atkārtoti gada laikā, uzliek naudas sodu līdz 250 latiem.
Dati: Veselības inspekcija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?