Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Atkal vaino Gruškevicu

Neatkarīgās ekspertu grupas vadītājs profesors Jānis Bičevskis, kas pēc izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa pieprasījuma izvērtējis līdz šim 1,2 miljonus latu jau izmaksājušo portālu skolas.lv un atzinis to par nelietojamu, bez vilcināšanās saka - galvenokārt pie tā vainojams bijušais Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārs Mareks Gruškevics. «Ministrija ir izvērtējusi un konstatējusi, ka iepirkuma procedūra ir notikusi korekti, tādēļ nekādu izmeklēšanu nav iespējams ierosināt,» uz to atbild ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs.

Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka nedz iespējamo M. Gruškevica, nedz kāda cita ierēdņa vainu iepirkumā pierādīt nevarēšot, jo tas īstenots ļoti «smalki». Proti, lēmumu pieņemšanā ticis iesaistīts liels skaits vidējā ranga ierēdņu, bet par līguma parakstīšanu, ko veicis M. Gruškevics, pie atbildības saukt neesot iespējams.

Portāla izstrādes ietvaros kopš 2005. gada veikti trīs iepirkumi. Sākotnēji izsludināja konkursu par specifikācijas izstrādi, kura noslēgumā 200 000 latu vērto līgumu ar IZM parakstīja uzņēmums Microsoft Latvia, stāsta R. Tukišs. Nākamajā konkursā - par portāla izstrādi - uzvarēja AS Datorzinību centrs, kas iesniedza uz Microsoft bāzes izstrādātu risinājumu. Šā iepirkuma rezultātā tapa 2008. gadā darbu sākusī portāla pilotversija, kas nav mainīta līdz šim brīdim. 2010. gadā IZM izsludināja vēl vienu konkursu, kā mērķis bija pastāvīgas portāla versijas izstrāde un ieviešana. Arī šajā reizē uzvarēja Datorzinību centrs, šoreiz kopā ar uzņēmumu E-Synergy.

Datorzinību centrs valdes priekšsēdētājs Andris Ķikāns saka, ka viņu neizbrīna kritiskie atzinumi par portālu, jo šobrīd publiski pieejamā versija nav mainīta kopš 2008. gada: «Ko var gribēt no sistēmas, kas nav četrus gadus attīstījusies? Loģiski, ka tā ir novecojusi.» Par neatkarīgās ekspertu grupas kritiskajiem atzinumiem ministrija neesot informējusi, tādēļ uzņēmums turpina jaunā portāla versijas izstrādi, atbilstoši noslēgtajam līgumam. «Tā būs pilnīgi citāda un labāka,» sola A. Ķikāns.

Līdzīgu viedokli pauž bijušais IZM valsts sekretārs M. Gruškevics, kurš pēc disciplinārlietas ierosināšanas saistībā ar viņa iespējamiem pārkāpumiem miljonus latu vērtā datoru iepirkumā atbrīvots no amata. «Šobrīd, kad realizē otro kārtu, tad visi atver skolas.lv portālu, kas ir pilotprojekta izskatā, un saka: «Nu, nē, mīlīši! Tā ir parasta mājaslapa ar nepilnīgu funkcionalitāti, un tādā mēs guldīsim iekšā trīs miljonus, kam tas ir vajadzīgs?» Tajā brīdī visi ir aizmirsuši, ka tas ir nepabeigts projekts,» viņš saka. Šobrīd portāls izskatās tāpat kā 2008. gadā tādēļ, ka tajā brīdī krīzes dēļ trūka līdzekļu, kurus ieguldīt tālākā attīstībā. «Tur nav neviena, ko vainot,» saka atbrīvotais ierēdnis, piebilstot, ka no pašreizējā skatpunkta viņš saprot - toreiz ministrijai labāk būtu bijis pusratā atstāto portālu «izslēgt», lai neviens līdz gala versijas izgatavošanai to nevarētu nepamatoti kritizēt.

Lai gan līdz brīdim, kamēr tiks atrasts labākais portāla glābšanas plāns, neizslēdzot arī tā pilnīgu slēgšanu, ministrija ekspertu atzinumu nolēmusi nepublicēt, grupas vadītājs J. Bičevskis Dienai iezīmē aptuvenu tā saturu. Pirmkārt, grupa ir izvērtējusi un atzinusi par nelietojamu ne tikai publiski šobrīd pieejamo portāla pilotversiju, bet arī plānoto, kas pēc A. Ķikāna un M. Gruškevica teiktā būšot ievērojami labāka. «Par versiju, kuru plāno nodot - tā neko daudz situāciju neuzlabos. Ir ļoti augsts risks, ka to tāpat nelietos. Izmaksas ir tik fantastiski augstas - 10 vai pat 100 reižu augstākas nekā līdzīgiem portāliem, kas Latvijā jau darbojas. Uzņēmums, kurš to darīja kā starpnieks, protams, nav tik daudz vainīgs, kā valsts amatpersonas, šajā gadījumā - valsts sekretārs,» saka J. Bičevskis.

Līdz šim portāla izveidē no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem ieguldīti 1 107 547 lati, pauž R. Tukišs, uzverot, ka tas darīts pirms R. Ķīļa stāšanās amatā. Kopumā tam bija plānots atvēlēt 3,2 miljonus latu. Cik ilgā laikā varētu rast risinājumu tālākai skolas.lv darbībai, IZM pagaidām neprognozē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?