Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Baklažānu pareizā recepte

Baklažāns nav vienkāršs dārzenis. Tas nav nekāds kartupelis, ar ko dari, ko gribi, un kaut kas jau vienmēr sanāks. Neviens cits tik ļoti ilgi man rokās nav devies - tā es varētu teikt par baklažānu. Mana lielā un ilgu laiku neatbildētā mīla aizsākās pirms gadiem desmit. Tolaik ciemojoties Austrālijā pie tur uz dzīvi pārbraukušās draudzenes, kādās radinieku viesībās nogaršoju viņu grilā cepto baklažānu.

Es nepiedalījos procesā, bet cieši tam sekoju. Viņi paņēma veselu baklažānu, riktīgu milzeni, mazliet sadurstīja ar dakšu un vienkārši uzlika uz grila restēm. Un atstāja tur to gandrīz nepieskatītu uz ilgu laiku, ja atmiņa mani neviļ, vismaz pāris stundām. Mans dārgums kļuva pavisam melns, principā baklažāna miza bija pārogļojusies, un tikai tad, kad tas pēc taustes jau bija mīksts, ņēma nost no grila. Tad izkasīja mīkstumu, sajauca to ar ķiploku eļļu, un - varu apzvērēt - kaut kas tik debešķīgs un mutē kūstošs sen nebija ēsts.

Liekas, nu kur vēl vienkāršāk, vai ne? Sagaidot siltu laiku pašmājās, stiepu ārā grilu. Biju nopirkusi trīs baklažānus, nebūt ne milzeņus, kurus uzliku uz restēm. Gaidījām ilgi, un, kad tos pēc apmēram trim stundām noņēmām, tie faktiski bija kā žāvēti. Kaut kas šausmīgāks sen nebija ēsts! Bet es mocījos pārdomās, ko esmu nepareizi izdarījusi. Kā iemācīties tikt pie tiem pašiem krēmīgajiem, debešķīgajiem baklažāniem, kurus nobaudīju Austrālijā?

Ilgu laiku nespēju saņemties. Tad man pagadījās stāsts par baklažāniem, publicēts respektējamā gastronomijas žurnālā. Tur tika skaidrots - gribi krēmīgus baklažānus, pludini tos eļļā. Es pludināju - vienai baklažāna pusei izmantoju tieši norādītos 200 ml eļļas, bet sanāca vienīgi tāda mīksta gumija. Ak, kas par dusmām un vilšanos! Arī par izķēpāto eļļas daudzumu, jo vajadzēja jau izmantot nevis kaut kādu augu eļļu par latu gabalā, bet gan smalku aukstā spieduma olīveļļu.

Neatceros, kā nonācu līdz debesīm, respektīvi, pareizajai receptei. Biju ieslīgusi bezcerībā un izmēģināju to tikai tāpēc, ka ne tur vajadzēja eļļas upes, ne grilus. Man šķiet, ka tas bija kuskuss ar ceptiem dārzeņiem. Tad nu pa vidu tomātiem un cukīni iemetu divas puses baklažāna.

Receptē bija norādīts - pārgriez uz pusēm un liec uz mazliet ieeļļotas plāts ar griezto pusi uz leju un cep 200oC 40-45 minūtes, kamēr mīksts. Tā arī izdarīju un, kad, ne uz ko necerot, nogaršoju tos, no sajūsmas nezināju, kur likties. Tie bija tieši tādi, kādus mēģināju atdarināt jau kur tos gadus! Tātad tehnika ir šāda: pārgriež uz pusēm, ar olīveļļu viegli apsmērē gan griezto pusi, gan ārējo mizu (kraukšķīgumam!), pēc garšas uzkaisa sāli un liek uz plāts. Cepot aptuveni 30 minūtes, iegūsi mīkstus, sulīgus, bet ne krēmīgus baklažānus. Tādi izmantojami tālāk receptēs, kur tiem jābūt ar struktūru, bet, ja cepsi visas 40-45 minūtes, iegūsi krēmīgu brīnumu, kas ēdams ar visu mizu un man nekad nav bijis rūgts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?