Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Bardzība bērniem neder

Bērnu mūziku mūsu mājās neklausās, izņemot Knīpas un Knauķus. Jau kopš mazotnes atminos, ka bērni, kuri uz skatuves izskatās pēc pieaugušajiem vai dzied dziesmas ar muļķīgiem tekstiem, nekad nav patikuši. Pārāk mākslīgi. Un, lūk, Edīte Putniņa apstiprina manu viedokli.

Knīpas un Knauķi... Man tie atgādina Nosova Nezinīša piedzīvojumus. Ar ko tev asociējas šis nosaukums?

Tieši no šīs grāmatas arī ir nācis ansambļa nosaukums! Gatavojoties Knīpu un Knauķu 40 gadu jubilejai, kopā ar kolēģēm Sanitu Sējāni un Jonitu Štomu aptaujājām daudzus bijušos dziedātājus. Kādā no viņu atnestajām pirmo koncertu programmiņām ieraudzījām citātu no N. Nosova grāmatas par Ziedu pilsētas iedzīvotājiem knēveļiem: meitenēm Knīpām un puikām Knauķiem. Viņu apraksts ir nesamāksloti rotaļīgi dzīvīgs vai - var teikt otrādi - dzīvīgi rotaļīgs, un jāteic, ka, Knīpu un Knauķu gars ir vienmēr tieši tāds arī bijis!

Kādam jābūt ideālam bērnu popgrupas dalībniekam?

Mēs sevi par popgrupu nekad neesam uzskatījuši - vienmēr ir bijis interesanti un svarīgi sasniegt ko vairāk par popgrupas izpratni. To Knīpas un Knauķi vienmēr centušies darīt un pirmām kārtām vienmēr meklējuši labu, gaumīgu, bērniem atbilstošu repertuāru. Ir ļoti svarīgi ne tikai - kā dzied, bet - ko dzied. Man ir skumji redzēt, ka bērni atdarina popzvaigznes gan dziedāšanas veidā, gan arī dziedot viņu repertuāru. To var darīt mājas ballītēs, bet nevar uzskatīt par publiskai izpildīšanai vērtu priekšnesumu. Ja sevi cienošs pieaugušais popa vai rokmūziķis, ņemot savā repertuārā cita dziedātāja dziesmu, veidos kaverversiju, kur noteikti būs jūtama šī mākslinieka personība un radošā pārveide, tad bērns to gluži vienkārši vēl nav spējīgs izdarīt, viņš centīsies kopēt un tas vērtējams tikai kā normāls mājas vingrinājums. Es teikšu pavisam skarbi: manuprāt, liekot bērniem dziedāt populāru pieaugušo repertuāru, pedagogi un vecāki kropļo savu bērnu personības, patiesībā tās nonivelējot un noniecinot, padarot bērnus par savām rotaļlietām. Mums, vecākiem un pedagogiem, vajadzētu veicināt bērna personības attīstību, nevis kopējot vai sildoties kādas pieaugušas «zvaigznes» paēnā, bet palīdzēt veidoties par gudri, labestīgi domājošām personībām caur pēc iespējas dabisku muzicēšanas veidu, kāds piemīt bērnam no dabas. Katrs bērns piedzimstot ir apveltīts ar fantastisku enerģiju, mums, pieaugušajiem, atliek vien to nesabojāt ar dresūras un bardzības paņēmieniem, bet gan nemanāmi ievadīt tajā gultnē, kur viņš veidotos par domāt un analizēt spējīgu, ar labu sirdi un gudru prātu apveltītu personību.

Kādas dziesmas visvairāk patīk bērniem - bērnišķīgi ātrās vai miega dziesmas?

Bērniem patīk abu veidu dziesmas, jo tad, kad viņi paši dzied, viņi saplūst, identificējas ar dziesmas saturu un dziesmās, kā jau dzīvē, ir gan priecīgas, gan ne tik priecīgas tēmas, kuras izdzīvot. Esmu novērojusi, ka bieži pašiem kustīgākajiem un delverīgākajiem puikām vistuvākās ir izjustas mīlestības piesātinātas dziesmas māmiņai.

Zinu, ka vasarā jums gaidāms liels notikums - startēsiet Positivus festivālā. Ko rādīsiet, ko vilksiet mugurā un galu galā - vai ēdīsiet kāpostus ar desiņām?

Jā, esam priecīgi un pagodināti aizsākt jauno Positivus festivāla tradīciju - koncertus ģimenēm ar bērniem. Tā ir brīnišķīga festivāla rīkotāju ideja, jo noteikti vairos un palīdzēs noturēt pozitīvo atmosfēru festivālā! Esam priecīgi rādīt programmu Mūsu mammai un tētim, kur dziedam komponistu Andra Sējāna un Jāņa Ķirša speciāli mums rakstītas dziesmas, izkārtotas režisora Valtera Sīļa un horeogrāfes Sanitas Sējānes jaukā ģimeniskas brīvdienas rotaļā. Un, jā, mēs ceram tā ģimeniski uzēst kāpostus un uzdziedāt dziesmiņas ar desiņām kopā ar visām ģimenēm, kas izdarījuši izvēli būt kopā ar saviem bērniem Positivus festivālā!

Iedomājies un nokomplektē Knīpas un Knauķus no Latvijā populāriem ļaudīm. Kurus tu izvēlētos?

Šis ir visgrūtākais jautājums... Droši vien jālūkojas uz ļaudīm, kuri dzīves uztverē vairāk līdzinās Knīpknauķu dzīves uztverei vai otrādi - savā izteiksmes dabiskumā un patiesumā. Ar prieku esam jau pavisam reāli atkal ieveduši Knīpās un Knauķos Andri Sējānu, mūsu kompānijā redzu visus Cosmos puišus, redzu arī Renāru Kauperu un Prāta vētru, noteikti Ingu Ulmani un Brīnumskapja mūziķus, tā, nu vajag vēl kādu meiteni - varbūt Māra Upmane-Holšteina, varbūt Aija Andrejeva? Nu jau pietiks šai rotaļīgajai atrakcijai. Nu, bet domubiedri jau gan ir jauka lieta, un nav svarīgi, kādā vecumā un publiskas atpazīstamības statusā viņi ir, svarīgi ir vienkārši sajust, ka viņi ir!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?