Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bērnu apgādā, atlaides nesaņem

Jau kādu laiku Guntars kļuvis par galveno savas sievas piecgadīgās meitas apgādnieku - pērk viņai apģērbu, maksā par bērnudārzu, veselības aprūpi un visu citu. «Audžumeitas tēvs ir pazudis miglā,» saka Guntars. Nesen Dienā viņš lasījis partiju solījumus, ka varētu būt vēl lielāki nodokļu atvieglojumi par apgādībā esošiem bērniem. Guntars saka: «Es tiešām labprāt šādu iespēju izmantotu.» Taču pagaidām viņam nav izdevies tikt pie esošajiem nodokļu atvieglojumiem, kādus saņem citi vecāki.

Bāriņtiesā Guntaram un viņa sievai ieteica divus risinājumus. Pirmkārt, sieva varot vērsties tiesā un no bijušā dzīvesbiedra - bērna tēva - piedzīt uzturlīdzekļus. Otrkārt, lai saņemtu nodokļu atvieglojumus, Guntars varot bērnu adoptēt.

Negrib atņemt tēti

Par pirmo ceļu viņš spriež: «Tas šķiet loģisks, bet mana alga un iespējamie nodokļu atvieglojumi sanāk lielāki, nekā valsts var iedot no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, kas ir tikai 30 latu mēnesī.» Viņa sieva tagad nestrādā. Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums ir 63 lati par katru apgādībā esošu bērnu, to var piemērot tikai viena vecāka ienākumiem.

Adoptēt bērnu Guntars nevēlas, tas nozīmētu atņemt meitenei tēti. «Reizēm viņš meitai piezvana. Taču tiklīdz sāk ar viņas mammu runāt par naudas jautājumiem, tā tikai sola - viss būs, būs. Bet nekā nav,» saka Guntars. Viņš vēl nav izlēmis, kā rīkoties.

Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktores vietniece Līga Āboliņa Dienai par bērna adopcijas kā risinājuma piedāvāšanu izsakās kritiski - «ja bērnam ir abi vecāki, turklāt bērna tēvs ar bērnu tiekas, kontaktējas, uztur personīgas attiecības, tad tādu priekšlikumu var uzskatīt par absurdu». Viņa iestājas par otro bāriņtiesas ieteikto risinājumu.

«Ja vecāks ir bezdarbnieks un nevar nodrošināt tiesas piespriestos uzturlīdzekļus, otram vecākam ir tiesības vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fondā (UGF), lai vecāka nemaksātāja vietā uz to laiku, kad bērniem uzturlīdzekļi netiek nodrošināti, par to noteiktā apmērā parūpētos valsts,» skaidro L. Āboliņa. Tas nozīmē, ka tēva vietā uzturlīdzekļus izmaksā UGF. Par bērnu, kas jaunāks par septiņiem gadiem, - 30 latu mēnesī, par vecākiem bērniem - 35 latus. Pēc tam valsts izmaksāto naudu piedzen no parādnieka. Kā Diena uzzināja UGF, 2009. gadā krietni vairāk sieviešu vērsušās tiesā nekā 2008. gadā, no fonda izmaksāti vairāk nekā 10, 7 miljoni latu.

L. Āboliņa arī piebilst: vīram ir tiesības saņemt nodokļa atvieglojumus par nestrādājošu laulāto, ja gadījumā bērnu māte nestrādā.

Sola lielākas atlaides

Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis gan kā iespējamu risinājumu Guntaram min iespēju saņemt nodokļu atvieglojumus gadījumā, ja sieva nestrādā un bērna tēvs finansiāli par bērnu nerūpējas. Esot jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā, kas darba devējam izsniegs atbilstošu apliecinājumu. Te gan jāpiebilst - tiesas ceļā būtu jāpierāda tas, ka no bērna tēva nav iespējams piedzīt uzturlīdzekļus, ar parastu iesniegumu nepietiek.

LM izstrādātajā Ģimenes valsts politikas pamatnostādņu 2011.-2017. gadam projektā ir paredzēts paaugstināt nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu, paredzot, ka tā apmērs veido 50% no mēneša minimālās algas. Tā varētu sniegt valsts atbalstu tieši ekonomiski aktīviem vecākiem, «jo nodarbinātība ir galvenais faktors, kas nodrošina ģimenes sociālo un ekonomisko integrāciju sabiedrībā,» saka L. Āboliņa.

LM arī ierosinājusi FM diferencēt nodokļa atvieglojumu atkarībā no bērnu skaita ģimenē, proti, daudzbērnu vecākiem tas varētu būt lielāks. Arī vairāki politiskie spēki pirms vēlēšanām sola palielināt neapliekamo minimumu par katru apgādājamo, atsevišķas partijas īpaši vēlas atbalstīt ģimenes, kurās ir vismaz trīs vai četri bērni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?