Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Bez nosaukuma

Pāris dienu pirms 2013. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra sākuma Latvijas dāmu basketbola valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips sarunā ar Sporta Dienu norāda uz pārbaudes spēļu zaudējumu iemesliem un ir pārliecināts, ka tie rūdījuši komandu pirms atbildīgākajām cīņām. Otrdien Arēnā Rīga spēlē pret Itāliju viņš oficiālā spēlē debitēs izlases galvenā trenera amatā.

Kāda ir komandas gatavība pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra?

Sagatavošanās posmā mums visas pārbaudes spēles izdevās tiešām spraigas. No vienas puses, tas ir liels ieguvums, jo galu galā spraigu galotņu nemaz nav tik bieži, un komandai jābūt gatavai šādos noslēgumos spēlēt. No otras puses, varbūt neizdevās gūt tik daudz pozitīvu emociju par šādu spēļu beigšanu ar uzvaru, bet, es domāju, tā spriedze atsver visu pārbaudes spēļu uzvaras garšu.

Kāpēc no astoņām saspringtām galotnēm izdevās uzvarēt tikai vienu?

Pirmkārt, jāņem vērā pozīcija, no kuras sākām gatavošanos. Lielākā daļa spēlētāju nav radušas pie šādām spēlēm. Otrkārt, pretinieku meistarības līmenis bija ļoti augsts. Treškārt, gan galotnēs, gan vispār spēļu gaitā labi nostrādājām epizodēs, taču neiemetām soda metienus. Tas ir pārliecības, ne meistarības trūkums.

Vai ar to visu sagatavošanās posmā pārliecība ir vairojusies?

Mēs redzam Latvijas izlases līdzšinējos panākumus, bet jāredz arī tas, kāda ir šābrīža komandas izejas pozīcija. Ir starpība, vai nomainās divi trīs cilvēki, vai arī komanda mainās par astoņdesmit procentiem. Nepieciešama pacietība, lai mēs nonāktu pie mērķa, ko esam uzstādījuši.

Kāda šovasar izskatīsies komanda?

No vienas puses, ir daudz taktisku kļūdu, laikā neizdarītu metienu, lieku piespēļu, bet, no otras puses, ar šādu jaunu sastāvu pat pret ļoti spēcīgo Spānijas valstsvienību varējām ne tikai spēlēt kā līdzīgs ar līdzīgu, bet mums pat bija iespējas uzvarēt. Komanda ļoti labi atstrādā tā saucamo melno darbu. To pierāda uzvara cīņā par atlēkušajām bumbām principā katrā spēlē.

Turklāt tas izdarīts ar salīdzinoši īsu sastāvu.

Jā. Brīžiem laukumā ir trīs spēlētājas, kuras drīzāk atbilst pirmajam numuram. Cīņā par bumbām mums ir dažas iestrādes, meitenes tās tiešām pilda. Melnais darbs ir ļoti nepateicīgs, jo to bieži vien neredz, taču tas ļauj mums noturēt līdzvērtīgu spēles ritmu.

Tas varētu būt viens no mūsu trumpjiem. Kādi ir pārējie?

Mums ir pietiekami liels taktiskais arsenāls, ko izdodas lietot pret dažāda stila pretiniekiem. Daudzas taktiskās lietas arī ne vienmēr pārbaudes spēlēs parādījām.

Un kādi ir lielākie trūkumi?

Kā jau visi redz, tās ir jau minētās spēļu galotnes. Pie tā turpinām piestrādāt treniņos gan vēl pirms kvalifikācijas turnīra sākuma, gan tā gaitā.

Vai jauno un pieredzējušo spēlētāju devums spēlēs un treniņos atbilst tādam, kādu gaidījāt?

Sākumposmā viena daļa jauno spēlētāju noteikti nedeva vajadzīgo ieguldījumu ne treniņos, ne spēlēs. Pārāk bikli skatījās uz grozu, pārāk bikli skatījās uz mazliet pieredzējušākajām. Bija jāpanāk, lai asums būtu jau treniņos, lai nebūtu lieku piespēļu. Visām likās, ka padošu kādai labākai un viņa visu izdarīs.

Tā Latvijas izlasē ir ierasta problēma jau vairākus gadus.

Jā, bet agrāk bija izteiktākas līderes, uz kurām spēlēt arī bija uzdevums, bet šogad nav tik krasa lomu sadalījuma. Kvalifikācijas spēlēs būs vēl konkrētāki uzsvari uz kombināciju noslēgumiem.

Ar cik plašu spēlētāju loku rēķināties kvalifikācijas spēlēs?

Jāņem vērā, kādu spēles stilu piedāvās pretinieks. Tas loks būs plašāks nekā pēdējos gados, kad reizēm tika izmantotas vien septiņas spēlētājas. Arī mūsu pamatspēlētājām jādod pietiekami daudz kvalitatīvas atpūtas. Aizstājējas ir pierādījušas, ka spēj kvalitatīvi aizvietot līderes ne tikai minūtes vai divu garumā.

Pērn treneris izteica neapmierinātību par ASV studējošo spēlētāju kondīciju, ierodoties uz izlases treniņiem, jo tur sezona beidzas krietni agrāk. Vai šogad situācija ir mainījusies?

Kondīcija nebūt nebija no tām labākajām. Pārbaudes testos dažai labai pat nebija ko skatīties, tomēr šogad viņām bija daudz lielāka motivācija. Viņas redzēja, ka ir reāla iespēja tikt sastāvā, tāpēc motivācija cēlās ar katru treniņu. Nedēļas laikā atdeves ziņā tās bija pavisam citas spēlētājas.

Komandā ienāk spēlētājas, kuras jaunatnes čempionātos vairākkārt izcīnīja bronzas godalgas.

Pagaidām šīs bronzas komandu meitenes vēl nevar diktēt noteikumus laukumā, lai gan pretinieku sastāvā viņu gadagājuma spēlētājas jau taisa rezultātu. Acīmredzot viņas izvēlējās citu ceļu - neveltīja laiku mācībām un koncentrējās basketbolam. Tāpēc viņas jau ir solīti priekšā. Vēl viens faktors ir tas, ka šīs bronzas medaļas vairāk nāca ar komandas darbu, bet individuāli tik pārākas nebija. Šajā līmenī bez pienācīgas individuālās meistarības tik daudz nevar sasniegt.

Par kurām pozīcijām treneriem visvairāk nācās lauzīt galvu?

Galvu nelauzīju, jo zināju, ar ko saskaršos. Ne jau velti šoreiz nebija kandidātu rindas uz izlases vadītāja amatu. Zināju, ar kurām meitenēm būs jāstrādā, un pirmais posms ir veiksmīgi noiets. Viņas ir parādījušas, ka arī šādā, izlasei jaunā, sastāvā var līdzvērtīgi cīnīties ar visām komandām. Tas bija galvenais uzdevums, lai cerētu uz kvalifikācijas izdošanos.

Jau turnīra sākumā savā laukumā jātiekas ar abām galvenajām konkurentēm Itāliju un Grieķiju. Tas nozīmē, ka jau pats sākums būs ļoti svarīgs.

Mājas spēlēs kaut kas ir jāpaņem, lai varētu saglabāt izredzes arī turnīra beigās. Arī Somiju nevar nenovērtēt. Mūsu komandai visas spēles būs spraigas.

Cik daudz zināms par pretiniecēm?

Itālija spēlē ļoti agresīvu basketbolu, daudz aktīvāku nekā iepriekš. Grieķijas sastāvā ir pieredzējušas spēlētājas, liela daļa no iepriekšējā sastāva. Somijā pēdējos desmit divpadsmit gados ieguldīti lieli līdzekļi sieviešu basketbolā, un tas pamazām sāk nest augļus. Pirmkārt, tas parādās jaunatnes čempionātos, pamazām arī pieaugušo līmenī. Luksemburga ir mazāk zināms pretinieks, taču videoinformācija būs un tiks analizēta. Noteikti nepieiesim ar domu, ka būs ļoti viegli. Gatavošanās būs tikpat nopietna kā citām spēlēm.

Vai ir pārliecība par kvalificēšanos finālturnīram?

Tādam mērķim ir jābūt. Neskatoties uz zaudējumiem pārbaudes spēlēs, pārliecība nav mazinājusies. Nevienu brīdi nedrīkst atslābt, un jācīnās kaut vai līdz pēdējai spēlei, kā tas bija iepriekšējā ciklā.

Jums otrdienas spēle būs īpaša, jo oficiālā mačā debitēsiet kā izlases galvenais treneris?

Par to pat nebiju aizdomājies, bet tas neko nemainīs. Spēli vadīšu tāpat kā iepriekš - bez papildu satraukuma. Noder pieredzīte, kas iekrāta, esot trenera asistentam. Visi galvenie treneri, kuriem esmu palīdzējis, bijuši augstas klases speciālisti, no kuriem cenšos paņemt labāko un vēl pats pielikt klāt kaut ko no sevis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aigars Nerips

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības treneris
Dzimis: 1967. gada 7. septembrī Ainažos
Trenē TTT Rīga
Latvijas izlasē bijis trenera asistents 2006-2008, 2010-2011

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?