Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bez vienas sienas

Vairāk nekā 40 gleznu nedaudz vieglprātīgajā Istabas izstāžu telpā izvietotas cieši blakus no grīdas līdz griestiem. Izskatās, ka tām netraucē arī apkārtesošie citu mākslinieku darinājumi - no hipijiskām rotām līdz grāmatām un diskiem. Raibs raibu nemaitā.

Ilzes Avotiņas darbi iekļaujas dažādās vidēs - šī ir pilnīgi pretēja galerijas Alma elitāri izsmalcinātajam interjeram, kurā vasaras sākumā bija skatāma iepriekšējā mākslinieces personālizstāde, diemžēl kritikas un skatītāju pietiekami nenovērtēta. Toties šajā izstādē - ne vēsts no snobisma, izskatās, ka mīļi gaidīts jebkurš. Lai nu saka vēl kāds, ka Latvijā māksla nepieder tautai!

Ceļojuma piezīmes par iejušanos eksotiskā vidē arī ir izstādes stāsts. Māksliniece kādu laiku pavadījusi Barselonā un tur arī gleznojusi, ko redzējusi. Tiesa, šāda pieeja sākotnēji izraisa skepsi. Svešzemju ainavas, tāpat kā ceļojumu piezīmes literatūrā, reti pārkāpj «īstās mākslas» slieksni. Turklāt tās vairs nav ne izglītojošas kā žanra pirmsākumos, ne arī mākslinieka statusu apliecinošas, kā tas bija - lai cik tas šķistu kuriozi! - vēl pirms desmit gadiem. Tagad vienīgais šāda veida glezniecības pievilcības mērs ir - cik svešādajos dabas skatos mākslinieks spējis iegleznot sava īpatnēja satura.

Ilze Avotiņa glezniecībā vienmēr ir tik ļoti pati, ka reizēm šķiet gluži vienalga, ko viņa attēlojusi. Protams, dienvidu debesis, saules gaisma, augu valsts un Barselonas arhitektūra ir ideāls iegansts, lai sarīkotu īstu luminiscējošu krāsu, vijīgu līniju un laukumu ritmikas eksploziju. Avotiņas stils šad un tad raksturots ar postimpresionistu, fovistu ietekmēm. Mazāk pamanīta līdzība psihedēliskajai mākslai - 60. un 70. gadu virzienam, kurš radās reizē ar seksuālo revolūciju un hipiju kustību un kura pārstāvji ticēja, ka īsti atbrīvotu ceļojumu savas apziņas dzīlēs var piedzīvot, tikai lietojot apreibinošas vielas. Arī Avotiņas darbi ir nepārprotami līdzīgi halucinācijām, vīzijām, paātrinātai tēlu plūsmai sakairinātā iztēlē. Pat sižetiski Barselonas skatos ieceļo neiederīgi elementi - lāči, latvju raksti, neidentificējami objekti. Mākslinieces pastāvīgie interpreti, piemēram, Elita Ansone, tos mēdz skaidrot kā simbolus, tomēr šāda pieeja padara gleznu skatīšanos smagnēji nopietnu un liedz tiem rotaļas jautrību. Tiesa gan, eksperimenti ar mainītiem apziņas stāvokļiem sen vairs netiek uzskatīti par auglīgu metodi mākslas radīšanai, un turēt cienījamo mākslinieci aizdomās par neatļautu vielu lietošanu neviens negrasās. Tomēr, šķiet, viņai izdodas atgādināt, ka māksliniekam ir spējas skatīt pasauli īpašā saasinātas uztveres stāvoklī, ko var izraisīt arī spējš prieks, jūsma, saviļņojums vai gluži pretēji - mediatīva koncentrēšanās. Galu galā arī skatītājam ir iespēja mazliet sareibt, skatot Avotiņas gleznas, un tad pavisam attaisnots liekas arī sākotnēji nepārliecinošais izstādes tematiskais ierāmējums - tīša terases vārda daudznozīmīgošana. Beigās tomēr liekas - kas tad cits tā terase ir, ja ne tā pati istaba, kurai viena siena vaļā - iztēlei un priekam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?