Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Borhertu atgriešanās

Intriģējošs jautājums ikonogrāfijā ir, kāda laicīga persona slēpjas aiz svētā tēla. Diez vai kādam būtu ienācis prātā, ka Kristus modelis Jaņa Rozentāla gleznotajā Jelgavas Sv. Annas baznīcas altārgleznā Kristus un samariete ir vācbaltietis, turklāt viens no izcilākajiem baltvācu gleznotājiem. Pats to uzzinu, kad, aizgājis uz Melngalvju namu apskatīt triju paaudžu vācbaltu izcelsmes Borhertu dzimtas mākslinieku izstādi (līdz 25.

jūnijam), tieku «norīkots» uz Nacionālo mākslas muzeju, kur redzama šīs izstādes sakne - Rīgas XX gadsimta sākuma mākslinieku Bernharda Kristiāna Karla Borherta un Evas Margarētes Borhertes-Šveinfurtes ekspozīcija Borherti: starp realitāti un fantāziju pasauli, kas tur apskatāma līdz 8. augustam.

Priekšstats nebūtu pilnīgs

Bernharda Borherta talants vispilnīgāk atraisījies kompozīcijās par mitoloģijas, pasaku un vēstures tēmām, savukārt viņa dzīvesbiedre Eva Margarēte visspilgtāk sevi apliecinājusi portreta žanrā. Lai arī Bernhards Borherts ir pazīstamāks un viņa darbi saglabājušies lielākā skaitā, daži viņa dzīvesbiedri uzskatīja par talantīgāku. «Pēdējos gados ir diezgan liela interese par jūgendstila un simbolisma mākslu Rīgā, un, ja mēs nezinām Borherta darbus, priekšstats nav pilnīgs,» stāsta izstādes kuratore Edvarda Šmite. «Borherts pirms Pirmā pasaules kara skaitījās izcilākais pasteļglezniecībā Rīgā un varbūt visā Baltijā un līdzās ar Rozentālu veidoja ļoti interesantu tandēmu tēmās, kas saistītas ar pasaku un mitoloģijas tēliem. Reizēm liekas, ka viņi uz sacensību gājuši.»

Pastāvēt vīriešu pasaulē

Ir gan piedodams, ka par Borhertiem liela daļa latviešu nebūs dzirdējuši, jo zināšanas par vācbaltiešiem bijušas pakļautas cenzūrai. «Pēc Pirmā pasaules kara ar baltvācu mākslu gāja grūti, jo pirmās republikas laikā akcenti tika likti uz latviešu mākslu. Padomju laikā viss, kas saistīts ar Vāciju un Rietumiem, bija pilnīgs un galīgs fui,» paskaidro kuratore.

Laikā, kad Borherts ar Rozentālu satikās Pēterburgas Mākslas akadēmijā, dalījums pēc nacionālās piederības vismaz viņiem nebija aktuāls, lai arī pat abu glezniecībā ir elementi, kas iezīmē viņu atšķirīgo izcelsmi, piemēram, Borhertam - krustneši. Kad Rozentāls 1901. gadā apmetās Rīgā, Borherts viņam kļuva par ļoti tuvu draugu. 1903. gada sākumā Rozentāls apprecējās ar somu dziedātāju Elliju Forseli, un viņu pirmais dzīvoklis bija Borherta darbnīcā.

«Daudziem simbolismā strādājošajiem māksliniekiem piemīt gadsimtu mijai raksturīgās noskaņas - apokaliptiskas nojautas,» stāsta E. Šmite. «Turpretim Borhertā nav nekāda izmisuma. Viņš savus faunus, nimfas un velniņus rada ar ļoti labu humora izjūtu. Varbūt es kļūdos, bet man šķiet, ka Rīga gadsimtu mijā vēl arvien atradās uz ekonomiskās un kultūras attīstības viļņa - galu galā milzīga ostas pilsēta ar rūpniecību. Varbūt tas bija pēdējais brīdis, kad rīdzinieki domāja ne tik daudz par to, kurš kuram uzkundzēsies, bet kā visiem kopā sadzīvot.»

Borherta un Šveinfurtes laulības dzīve Rīgā ir unikāls gadījums, jo pirmo reizi precēta māksliniece nekļūst tikai par ģimenes bērniņu portretu zīmētāju, bet pastāv par savu mākslinieces karjeru, norāda E. Šmite. Kad Borherts bildinājis 17 gadu jaunāko Šveinfurti, viņš solījis viņai pašai savu mākslinieces darbnīcu. «Var saprast, ka tas bija viens no izšķirošiem argumentiem, jo viņa bija skaidri nolēmusi palikt mākslā. Šveinfurte vadīja portretu klasi Rīgas pilsētas mākslas skolā. Viņa spēja pastāvēt vīriešu sabiedrībā un audzināt divus bērnus,» stāsta kuratore.

Pazudis bez vēsts

Pirmais pasaules karš pārrauj Borherta un Šveinfurtes dzīvi Rīgā, un viņi pārceļas uz Pomerāniju Vācijā. Gados jaunākā Šveinfurte spēj iekārtoties jaunajā situācijā un pelnīt ar savu portretu mākslu. 1926. gadā viņa uzglezno sava sirmā vīra portretu, kas apskatāms izstādē līdzās vismaz 20 gadu agrāk Rozentāla iemūžinātajam pašpārliecinātā melnmatainā Borherta portretam, kurā viņš redzams, jauneklīgi atgāzies, ar gailējošu cigareti mutē. «Viņš, protams, ir gados vecāks, bet, skatoties uz abiem portretiem, man gribas teikt, ka aizbraukšana no Rīgas ir uzlikusi viņam papildu slogu,» uzskata E. Šmite. «Rīgā viņš bija pazīstams mākslinieks, bet tur viņš nav pilnīgi nekas.» Pēc Otrā pasaules kara Pomerānija tiek Polijai, un ģimene atkal dodas bēgļu gaitās. Taču vecajam Borhertam jau ir pāri astoņdesmit, un viņš pasaka, ka ir noguris un paliks. Neviens par viņu vairāk neko nezina. Šveinfurte turpretim pārdzīvo arī šos laikus un ar ģimeni pārceļas uz Federatīvo Vāciju, kur turpina strādāt portretu glezniecībā un dažus gadus pirms nāves iemūžina sevi vitālā pašportretā, kas apskatāms Borhertu dzimtas izstādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?