Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Brīnišķīgi cerīgā bezcerība

Šī ir mana personiskākā un cerīgākā filma - pēc filmas Biutiful pirmizrādes Kannu festivāla konkursa programmā apgalvoja tās režisors Alehandro Gonsaless Injaritu. Precizēšu: filmas nosaukuma angliskajā variantā nav kļūdas- tieši tā tam arī jābūt - vārdam «brīnišķīgi» ar pareizrakstības kļūdu, kā bērna rokas rakstītam.

(Filmas izrādītājiem Latvijā būs jāpalauza galva - vai to saukt par _Brīnšķīgi_ vai kā citādāk.) Lai nu kā, Alehandro Gonsalesa Injaritu vārds nozīmē daudz - lai gan kopš viņa izcilā darba _Bābele_ (2006), Kannu kinofestivāla laureātfilmas, kas bija nominēta septiņiem _Oskariem_, pagājuši pieci gadi.

Filmu Biutiful Injaritu pats uzskata par savu labāko un patiesāko darbu: «Es esmu ļoti paškritisks, redzu savas kļūdas un izvairos skatīties jau pabeigtos darbus, taču, manuprāt, šī ir mana labākā filma - izsvērta līdz vissīkākajai detaļai, līdz vissīkākajai niansei. Es to montēju desmit mēnešus, un esmu pārliecināts, ka to vajag skatīties ne tikai vienu, bet vairākas reizes - es pats, to skatoties, sev atklāju daudz ko no jauna.» Šādi teksti varētu šķist nekritiska paštīksmināšanās, kaut arī Biutiful nenoliedzami ir teju pirmais «nosaukums», teju pirmais šā gada Kannu festivāla atklājums, par kuru dzirdēsim vēl daudz. Nelolojiet ilūzijas - tā ir bezcerīgi drūma un smaga filma.

Vai pārspīlējis?

Dažbrīd šķiet, ka Injaritu, kurš šo filmu veltījis savam tēvam, ir pārspīlējis, sablīvējot viena četrdesmitgadīga vīrieša dzīvē teju visas mūsu trakās, trakās pasaules sāpes un problēmas. Šis vīrietis oskarotā spāņu kinoaktiera Havjera Bardema atveidā dzīvo Barselonā un audzina divus mazus bērnus - viņa sieva un bērnu māte cieš no psihiskām problēmām un alkohola atkarības. Savukārt pats gādīgais tēvs maizi pelna, organizējot viltotu Luija Vitona somiņu andelēšanas biznesu - tās čakli ražo nelegālie ķīniešu strādnieki un Barselonas ielās pārdod nelegālie imigranti no Āfrikas.

Ellīgi sūrajai nelegālā biznesa ikdienai, policijas korumpētībai un tamlīdzīgām problēmām pievienojas traģiska atskārsme - Uksbāls (Bardema varonis) ir neglābjami slims ar prostatas vēzi. It kā nepietiktu ar visu citu: ķīniešu viesstrādnieku šefs izrādās gejs, savukārt Uksbāla nelīdzsvarotajai bērnu mātei ir attiecības ar viņa brāli, un tā tālāk... Injaritu vienas filmas sižetā ir sablīvējis teju visas iespējamās bēdas, lai gan apgalvo, ka nekas neesot pārspīlēts, jo filma esot «ekspluatācijas un korupcijas riņķa dancī ierautās pasaules portretējums». Režisors pārliecināts: ekspluatācija un korupcija iznīcina gan dvēseli, gan miesu.

Pelēcīgā Barselona

Injaritu kontā ir Holivudā tapušais 21 grams un citas filmas. Jaunajā darbā viņš izvēlējis sev netipisko lineāro struktūru: viņu vairs neinteresē trauslo likumsakarību konstruēšana un sarežģītas dramatiskas konstrukcijas, kuras pārliecināja Bābelē. «Es apzināti izvēlējos absolūti vienkāršu lineāru stāstu, mēģināju padarīt to jēdzieniski blīvu un ietilpīgu,» stāsta Injaritu. Viņš apzināti izvēlējies filmēt savā - spāņu - valodā un darīt to Barselonā. «Tā taču esot viena no jaukākajām pilsētām Spānijā!» smej aktieris H. Bardems, akcentējot faktu, ka tik pelēcīga, nemīlīga, nedraudzīga un vientulīga Barselona kā šajā filmā vēl nav redzēta. Aizmirstiet Vudija Alena draiskošanos Barselonā filmā Vikija, Kristīna, Barselona, aizmirstiet tūrisma bukletu radītās ilūzijas! Tā ir korupcijas audzēja saēsta pilsēta, kuras legālie un nelegālie iedzīvotāji ir lemti nāvei.

Intīma tuvība ar dzīvi

Protams, izdevums Hollywood Reporter, kas zibenīgi recenzē Kannu festivāla vienības, vispirms tūlīt paziņos: «Filmai Biutiful ir limitēts komercpotenciāls.» Par to nešaubos, gluži tāpat kā par filmas potenciālo izrādītāju galvassāpēm Latvijā: kā lai pārdod Injaritu depresiju un korupcijas portretējumu, it īpaši valstī, kur par vērtību tiek pasludināts jestrums, bet korupcija - par ikdienišķu nenovēršamību? Savukārt kritiķi šad tad tiek nolamāti par «depresīva drūmuma» propagandētājiem.

Te atļaušos nocitēt Injaritu tekstu teju pilnībā. «Mēs dzīvojam slimā pasaulē: esam atsvešinājušies no sevis, no normālas cilvēciskas pieredzes, no normālām problēmām... Mēs visi gribam sevi pielādēt ar botoksu un izlikties, ka problēmas uz mums neattiecas. Un, ja kāds mākslas darbs, kāda filma uzdrošinās piedāvāt sāpīgu cilvēcisku pieredzi, piedāvāt intīmu tuvību ar dzīvi, kāda tā ir - sabiedrība šādās filmās sevi nepazīst un kliedz, lai tai neuzmācas ar depresiju... Man savukārt depresiju izraisa tās filmas, ko servē Holivuda.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?