Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Buršanās ap burkām

Kad tikko biju sasniegusi par ģimeni atbildīga cilvēka statusu, sāku aizrauties ar vasaras labumu likšanu burkās. Pirmais patstāvīgi vārītais ievārījums, kam pēc receptes vajadzēja kļūt par ābolu šķēlītēm sīrupā, ieguva cukurgailīša cienīgu konsistenci. Visu cieņu vecākajām ģimenes sievietēm, kas ļāva mēģināt, ar pamācībām un padomiem neiejaucoties, bet cukurgailītis puslitra burkās vēl diezgan ilgi stāvēja pagrabā.

Tagad droši vien nevarētu atkārtot, pat ja gribētu. Kādu citu gadu iemarinēju daudz gurķu burkās, bet laikam neizkarsēju pietiekami ilgi, un vāki leca nost bez vaļā taisīšanas. Protams, ka žēl.

Tolaik mēdzu likt kompotā arī ābolus, plūmes, pa kādam bumbierim. Biju sarēķinājusi, ka vienā trīs litru burkā saiet gandrīz spainis ābolu. Bija patīkami skatīties, kā āboli un mazās, dzeltenās plūmītes maina savu nokrāsu un kā pēc izkarsēšanas otrādi apgrieztā burkā tie kustas, bet atceros arī lielu nogurumu vasaras beigās un rudens sākumā, kad šķita - viss jāpagūst, jāpaspēj.

Tagad prioritātes ir mainījušās - citas lietas šķiet svarīgākas par aveņu ievārījumu vai ābolu kompotu. Savu pieeju varu nosaukt - kā pagadās vai sekojot ražai. Tā kā esmu svētdienas lauksaimnieks un arī pārējie manā ģimenē apmēram tādi paši, ražas ir stipri svārstīgas un no Dieva gribas atkarīgas. Ievārījumu plaukta kvalitatīvais sastāvs to arī atspoguļo. Ja padevušās jāņogas, tad daudz ir jāņogu želejas. Ja ir zemeņu gads, tad - saldētas, ievārītas. Pērn lielākos krājumus veidoja ābolu ievārījums.

Tomēr ne viss, kas padevies, man liekas burkā likšanas vērts. Šogad, piemēram, labi aug kabači. Māsīca, kas dzīvo tepat kaimiņos, uzvārījusi divos veidos - vienu rīvētā, otru gabaliņos, vienu ar citronu, otru ar kanēli. «Garšīgi,» es atzīstu. Tomēr pašai roka neceļas. Manai ģimenei vislabāk patīk parastie, tradicionālie. Visātrāk pazūd ķiršu, zemeņu ievārījumi. Pie rīta putras aiziet lauvas tiesa, bet mūsmājās garšo arī pankūkas, uzpūteņi, ķīseļi, krēmi.

Man pašlaik vislabāk patīk gatavot sasaldējumus. Pārlasīt ogas, klāt mazliet cukuru, salikt maisiņos, uzrakstus klāt un - viens divi - lieta darīta. Buršanās ar pipariem un ķiplokiem, un gurķiem īsti nevelk, bet, kas zin' - varbūt kādu citu gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?