Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dārzu kopj pēc Mēness kalendāra

Laimdota Āboliņa saglabājusi padzeltējušu laikraksta Diena 2002. gada vasaras numuru, kur rakstīju par kuplu ozolu un liepu ieskautu ģimenes jauno mājvietu Iecavas novadā un dārzu. Laimdotas meita topošā ainavu arhitekte Inguna bija iekārtojusi pergolu (no koka režģiem darināta nojume, ko apvij zaļie augi), no zemes sniecās dažādi sīki kociņi un augi. Dārzs tika veidots pēc Ingunas kursa darba projekta Piemājas dārza plānošana. Laimdota mums toreiz stāstīja par dārza vīziju.

Pēc astoņiem gadiem

Tagad ainava pārvērtusies līdz nepazīšanai. Laimdota gan smej - «es neesmu puķkope, esmu nenormāli slinka», taču acīm redzamais neļauj noticēt šim apgalvojumam. Pergola sniedz atpūtas vietai ēnu no vīteņaugu - aktinīdijas, pīpju koka, kokžņaudzēja un mežvīteņa - ciešajiem pinumiem. No šejienes visā skaistumā atklājas skats uz dārzu. Baseinu ieskauj Ingunas savāktie augi, kas piestāv ūdenim, galvenokārt ar lineārām lapām. Te draudzīgi sadzīvo gan vasaras saulē no istabas iznestā juka, gan bergēnijas, gan vējmietiņi, gan dievkociņš, gan dienlilija un daudz kas cits. Juka ielikta zemē ar visu podu. Rudenī tā atgriezīsies telpās. Baseinam līdzās iekārtots gliemežvāku stūrītis. Tos draugi Laimdotai ved no visas pasaules. Gliemežvākiem blakus iestādīta salizturīga juka un Sibīrijas ēdelveiss, kuriem Āboliņi tagad kļuvuši par mājvietu gariem gadiem.

Aiz baseina dārzā iekārtota atpūtas zona - smilšu kaste un šūpoles trim mazmeitām, kurām puķu vārdi: Alisei, Gundegai un Jasminei. Tālāk - koku un krūmāju zona. Pirms pieciem gadiem Laimdotas vīram Arvīdam dāvinātajai lapeglei galotni vairs neaizsniegt. Ar ogām Laimdota cienā putnus un lapsenes. Pašlaik sārto citādās avenes, tās ražos līdz pat Ziemassvētkiem. Kuplās baltegles skujām citrusaugu smarža. Koku stādījumus noteica klimats - netālu esošais Beibežu purvs ir zemākā vieta Latvijā, un salnas dārzā ciemojas pat vēlā pavasarī. Reiz jūnija sākumā, kad bija aizmirsts izslēgt laistītāju, no rīta acīm pavērās mirdzošu lāsteku ieskautie ziedošie ceriņi. Joprojām gadās, ka vasaras vakaros migla kā ledusauksta ūdens mēle iekāpj dārzā un kož.

Plušķainā mežonība

Laimdota dārzu kopj saskaņā ar Mēness kalendāru: «Pēc Mēness dzīvoja mūsu senči. Vecākās meitas Agnese un Inguna mācās Hamburgas astroloģijas skolā. Viņas man visu stāsta, tā ka var teikt - esmu izgājusi īso kursu. Piemēram, jaunā Mēnesī neko nedrīkst griezt, jo tad spēks lapās. Dārzā visu griežu, ravēju un apšķērēju vecā Mēnesī. Pamēģiniet, piemēram, izravēt dārzu 18. jūnijā (šis datums gan katru gadu mainās), nezāles vairs neaugs! Taču ar gārsu esmu zaudētāja nevienlīdzīgā cīņā. Starp citu, jo to vairāk nīdē laukā, jo tā kuplāka aug!»

Cita starpā Āboliņu dārzu bija apsēduši kurmji. Laimdota «no onkuļiem» tirgū iegādājās parastās lamatiņas. Cīņa turpinās, un var teikt - rezultāts pagaidām ir neizšķirts. Ar gliemežiem iet grūtāk. Tiem garšo puķes, to lapas pēc gliemežu brokastīm atgādina šķidras mežģīnes. Taču arī šajā cīņā atrastas savas metodes.

Namamāte atzīst, ka viņai nepatīk sterilitāte dārzā, kur ik puķīte, ik stādiņš kā ar lineālu nomērīti. Taču «plušķainajā mežonībā vietām patīk izveidot kādu civilizētāku akcentu».

Laimdota Āboliņa pēc slavas lauriem netiecas, taču tūkstošgades sākumā viņas dārzs guva sakoptākā jaunā dārza nosaukumu Latvijā. Ādas vākos guļ diplomi par godalgotām vietām dārzu konkursos, ainavu arhitekte Gundega Lināre te bieži ved savus studentus. Laimdota smej: «Gribi vai negribi, bet man piespiedu kārtā viss jākopj!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?