Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Daudz bērniem solīja, maz deva

Ģimenēm ar bērniem solīja vieglāku dzīvi, taču no solītā izdarīja samērā maz - to var secināt, izpētot pirms 9. Saeimas vēlēšanām dotos solījumus ģimeņu atbalstam un dzimstības veicināšanai un to, ko pirms četriem gadiem parlamentā iekļuvušie politiskie spēki no solītā reāli izpildījuši demogrāfiskās situācijas uzlabošanai.

Zaļo un Zemnieku savienība, kas šajos četros gados bija atbildīga par sociālo jomu, pirms 9. Saeimas vēlēšanām solīja sniegt atbalstu ģimenēm. Jaunais laiks (JL) solīja paaugstināt bērnu pabalstus, bet LPP/LC - vecāku pabalstu jeb tā saukto māmiņalgu maksāt, līdz bērns sasniedz triju gadu vecumu. Māmiņalgu joprojām maksā, līdz bērns sasniedz gada vecumu. No 2008. gada sākuma tika atcelti māmiņalgu griesti, ļaujot šajā pabalstā saņemt aptuveni tikpat, cik māmiņa vai tētis uz rokas saņēma pirms mammas došanās dekrētā. Taču šoruden griesti tiks atjaunoti. Arī citi pabalsti par bērniem ierobežoti.

LPP/LC solīja arī bezmaksas mācību grāmatas un ēdināšanu skolās. Brīvpusdienas nodrošinātas 1. klases audzēkņiem. Par grāmatām skolas vecuma bērniem joprojām nauda jāatlicina pašiem no ģimenes budžeta. Neīstenoti palikuši arī TB/LNNK un PCTVL solījumi risināt ģimeņu mājokļu problēmas.

Teju visi Saeimā pārstāvētie politiskie spēki pirms iepriekšējām vēlēšanām solīja lielāku pretimnākšanu ar labvēlīgākiem nodokļu atvieglojumiem. JL un TB/LNNK solīja paaugstināt neapliekamo minimumu (NM), arī LPP/LC, solot to paaugstināt konkrēti līdz minimālās algas līmenim, bet PCTVL un Saskaņas centrs - līdz reālajam iztikas minimumam. Vispārējais NM 2006. gadā bija 32 lati, tagad - par trim latiem vairāk. Iztikas minimums šā gada jūnijā bija aptuveni 170 latu, bet minimālā alga patlaban, salīdzinot ar 2006.gadu, ir divreiz augstāka - 180 latu. TB/LNNK solīja arī paaugstināt NM par apgādājamajiem, bet JL - palielināt to līdz 175 latiem par katru bērnu. NM par katru apgādībā esošo no 22 latiem 2006. gadā paaugstināts līdz 63 latiem.

JL solītās 15% IIN likmes vietā tagad ir 26%. Nav realizēts arī TB/LNNK solītais mazināt IIN par 2% par katru apgādībā esošo. Nav arī īstenojies tēvzemiešu solītais vienu no triju bērnu ģimenes vecākiem, ja abu alga nepārsniedz vidējo valstī, gandrīz vispār atbrīvot no IIN maksāšanas. Arī LPP/LC solītais par vidējo algu 500 latu apmērā palicis solījumu līmenī. Bruto alga Latvijā saskaņā ar statistikas datiem gada pirmajā ceturksnī bija 431 lats, bet neto - nedaudz virs 300 latiem. Tautas partija savos solījumos nebija tik konkrēta, solīja paaugstināt dzīves līmeni visos Latvijas reģionos.

Vaicātas par solītā izpildi, SC un PCTVL Dienai skaidro, ka solījumus nav bijis iespējams īstenot, jo abas visus četrus gadus 9. Saeimas darbības laikā bijušas opozīcijā. Savukārt tie politiskie spēki, kuri bijuši pie varas, solītā neizpildē vaino vai nu krīzi, kas bija smagāka, nekā gaidīts, un kā dēļ vajadzēja pieņemt arī nepopulārus lēmumus, vai arī politiskos konkurentus utt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?