Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Demokrātijas demonopolizācija

Ir pienācis laiks demokrātijas demonopolizācijas plānam, kura galvenais uzdevums ir konsolidēt esošos partnerības un sabiedrības līdzdalības mehānismus, nosakot partneru atbildību un paredzot partneru sadarbību vienotā līdzdalības ietvarā. Iniciatīvas galvenais uzdevums ir - panākt, ka organizētās pilsoniskās sabiedrības nevalstisko organizāciju centieni, to skaitā sociālo partneru un citu nevalstisko organizāciju līdzdalības centieni, kuri ir augstu vērtējami, un mērķi maksimāli efektīvākā veidā nodrošina pienesumu valsts attīstībā.

Līdzdalības monopolizācija un centralizācija - organizāciju šķirošana sociālajos partneros un pārējos pilsoniskos spēkos - ir veicinājusi savstarpējo negatīvo konkurenci un atsevišķu partneru nevēlēšanos atzīt un atpazīt citus nozīmīgos procesos. Kā viens no piemēriem jāmin sabiedrības līdzdalība valsts budžeta izstrādes procesā. Starptautiskā Valūtas fonda tehniskā misija 13.04.2010. LR Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdes laikā teica, ka Latvijā ir vēlama lielāka sabiedrības līdzdalība budžeta veidošanas procesā. Tas nozīmē, ka budžeta procesam un skaitļiem jābūt saprotamiem ne tikai Finanšu ministrijai un trim izredzētiem sociāliem partneriem, bet gan plašākai sabiedrībai.

Biedrība Latvijas Pilsoniskā alianse ir kontaktpunkts sadarbībai starp pilsoniskām organizācijām, ministrijām, citām valsts institūcijām. Nevalstisko organizāciju līdzdalība šobrīd notiek neskaitāmos līmeņos, apjomos un veidos. Būtiskākie saskares punkti daudziem gan iesaistītajiem, gan arī neiesaistītajiem ir vairāk vai mazāk dzirdēti institucionālie nosaukumi - Nacionālā trīspusējās sadarbības padome; Valdības un nevalstisko organizāciju sadarbības memorands; Nacionālā attīstības padome; Tautsaimniecības padome; Reformu vadības grupa; Pilsoniskās sabiedrības padome; Vides konsultatīvā padome; Augstākās izglītības padome; ministriju darba grupas un padomes - neskaitāmos un neapzinātos daudzumos un kvalitātēs.

Ilgstošā laikposmā šāda necaurspīdīga un neloģiska lēmumu pieņemšanas secība noved pie tā, ka nelietderīgu darbošanos valsts nevar atļauties un nespēj nofinansēt. Jāaizņemas finansējums, lai «lietu ūdeni uz tām pašām dzirnaviņām», bet iedzīvotāju grupu vajadzību apzināšana turpina būt fragmentāra. Iedzīvotāju vajadzības kampaņveidīgi tiek noskaidrotas, organizējot no augšas patronētas kampaņas par Latvijas mērķiem, bet rīcības politiku tapšana turpinās «koridoros», «kastītēs», «pie kafijas tases» utt.

Tā rezultātā jāsecina, ka līdzdalība, kuras veidošanā un nodrošināšanā ir iesaistīts daudz cilvēku intelektuālā, laika un finanšu resursu, kopumā nav efektīvi vērsta uz Latvijas iedzīvotāju vajadzību apzināšanu un apmierināšanu publisko pakalpojumu sniegšanas ietvarā.

Lai nodrošinātu domāšanas maiņu un sasniegtu Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā Latvija 2030 izvirzīto mērķi - «Izveidot valsts pārvaldību, kura ir efektīva, spēj ne tikai ātri reaģēt uz pārmaiņām, bet arī paredzēt un virzīt tās, radot sabiedrībai nozīmīgus un nākotnē nepieciešamus pakalpojumus un, kurā aktīvi līdzdarbojas lielākā daļa Latvijas sabiedrības», ir nepieciešama visu iesaistīto pušu vienota izpratne, dialogs un sadarbība.

Partneru - valdības un organizētās pilsoniskās sabiedrības grupām - sadarbības ietvaros pārredzamā laikā veicami pieci soļi. Pirmkārt, nepieciešams veikt organizētās pilsoniskās sabiedrības līdzdalības saturisko inventarizāciju, kuras laikā tiktu izvērtēti visu līdzšinējo - sadarbības līgumu, darba grupu, memorandu un citu sadarbības formu - uzstādījumi un to «kalpošana» valsts attīstības uzstādījumiem. Otrkārt, ir nepieciešama organizētās pilsoniskās sabiedrības kapitāla mērījuma Latvijā izdarīšana, nodrošinot tā sociālo, ekonomisko un politisko pienesumu apzināšanu un ietekmi tautsaimniecībā. Treškārt, konsolidēt esošo līdzdalību, kuras rezultātā valsts īstermiņa saistības tiktu pārvērstas par ilgtermiņa saistībām. Ceturtkārt, izveidot jaunu «sadarbības memorandu starp organizēto pilsonisko sabiedrību un valsti», kas nodrošina subordinētu līdzdalības mehānisma izveidi, kas nodrošina tā ciešu sasaisti ar Latvijas attīstības plānošanas procesiem, nevis veidojot paralēlu sistēmu. Un visbeidzot, jānodrošina šā mehānisma pārbaude un ieviešana praksē kā vispārpieņemta norma.

Tomēr šo sadarbību var stiprināt tikai un vienīgi visu pieņemti līdzdalības «spēles noteikumi» un principi. Principu pamatā ir tas, ka valsts, darba devēji, darba ņēmēji un nevalstiskās organizācijas atzīst, ka puses ir līdzvērtīgi sadarbības partneri, un atzīst, ka visu partneru līdzdalība dod būtisku ieguldījumu ilgtspējīgā attīstībā.

*Biedrības Latvijas Pilsoniskā alianse direktore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?