Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dīvas mūzikā balso par īstumu

Dīvu vakars. Šādi Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris bija pieteicis koncertu, kurā austriešu diriģenta, Vīnes klasicisma mūzikas eksperta Kristofa Eberles vadībā muzicēja kopā ar trim solistēm: dziedātāju Kristīni Opolais, flautisti Ditu Krenbergu un arfisti Patrīciju Karčāni. V. A. Mocarta, P.

Čaikovska un G. Mālera mūzikā klausītājus uzrunāja spilgtas personības. Turklāt manā skatījumā ir lieliski, ka divas no viņām pārstāvēja pašu Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, jo ir tā vadošās mūziķes savās instrumentu grupās. Īpaši ieintriģēja retā iespēja tuvplānā baudīt nu jau vairāk nekā gadu LNSO strādājošās itāļu arfistes Patrīcijas Karčāni spēli.

Tilts pāri laikmetiem

Dubultkoncertā, ko 22 gadus vecais Mocarts 1778. gadā sacerēja savai privātskolniecei un viņas tēvam diplomātam, kurš lieliski spēlējis flautu, komponists nerisina eksistenciālas problēmas. Varbūt tieši tāda mūzika priekam - eleganti bezrūpīga, saulaini dzīvespriecīga, gaišuma un optimisma pilna - mums, krīzes rūpju un nākotnes nedrošības sagrauztajiem, tagad ir īpaši vajadzīga? Dita Krenberga, Patrīcija Karčāni un arī orķestris šī skaņdarba lasījumā izpaudās kā jūtīgi, saskaņoti, radošas iniciatīvas pilni kamermūziķi, kuros klausīties bija tīrā bauda. Saspēlei piemita vieglums, dabiska graciozitāte, dzīva un izteiksmīga intonācija, flautas un arfas toņa krāsu bagātība. Nekā mākslota, viss sirsnīgi, dabiski, aizrautīgi, taču arī ļoti smalki un tik līdzsvaroti, ka pat orķestra kopskaņa nenomāca arfas kluso un maigo skanējumu.

Izcili abu dīvu izpildījumā izskanēja vācu komponista Karla Reinekes kadences - muzikāli dāsni un izteiksmē izsmalcināti dueti katrā no Mocarta koncerta trim daļām. Tās rakstītas romantiskā garā, taču nekonfliktē ar Mocarta mūzikas klasisko stilu. Sliecos domāt, ka tas ir ne tikai Reinekes, bet arī abu mākslinieču nopelns, jo viņas zina mēru: kur un kāpēc nedrīkst «pārromantizēt» spēles manieri. Abas solistes šajos solo duetos atrada negaidītas krāsas, tā bija visaugstākās raudzes kamermūzika, nevis sacensība, ko formāli definē koncerta žanrs. Tas rosina vēlmi viņas abas dzirdēt atsevišķā kamermūzikas programmā. Bet K. Reinekes kadences, starp citu, vakara programmā pildīja arī citu svarīgu lomu. Tās bija labs tilts uz «īsto romantismu» vakara turpinājumā. Vispirms uz Čaikovski.

Klucīši un dvēsele

Savukārt Tatjanas vēstules skats no Pētera Čaikovska operas Jevgeņijs Oņegins, kuru savā pirmajā no diviem šī vakara skatuves iznācieniem dziedāja Kristīne Opolais, savā ziņā ir tilts uz viņas atgriešanos Tatjanas lomā mūsu Operā - jaunā iestudējumā, kuru veidos Andrejs Žagars. Emocionāli piepildītais un vokālām krāsām ļoti bagātais vēstules skata izpildījums apliecināja to, cik būtiski un mērķtiecīgi Kristīne Opolais attīstījusies pēdējā laikā. Viņas balss un arī interpretācijas mākslas ir ļoti mainījušās. Balss kļuvusi vieglāka, siltāka un veiklāka. Tā beidzot iegulusi savā dabiskajā gultnē, no kuras agrāk to «izsita» ekstrēmi dramatiskās operu lomas - tādas kā Katarīna, D. Šostakoviča Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta. K. Opolais soprāns kļuvis daudz vijīgāks, apaļāks, jūtīgāks. Metālisko spozmi nu nomainījis zīdains mirdzums un sievišķīgs starojums. Dziedātājas priekšnesumā kļuvām par lieciniekiem plašai impulsīvu, mainīgu emociju gammai, ko izjuta nepieredzējusī, romānus salasījusies Tatjana, vēstulē atzīstoties mīlestībā augstprātīgajam Oņeginam. Žēl tikai, ka diriģents Kristofs Eberle Čaikovska mūzikas pasaulē gan likās tikai viesis. Viņš pasniedza šo mūziku precīzi, taču stūraini - kā no klucīšiem būvētu, bez krievu dvēseles dāsnuma.

Mālera debesu dzīve

Revanšu diriģents guva, atgriežoties savā īstajā ampluā - Mālera 4. simfonijas atskaņojumā, kuru diriģēja no galvas. Vispārzināmo problēmu - kā vienotā pārredzējumā sakopot Mālera izšķērdīgo dzīves un sapņu vīziju kaleidoskopu -, K. Eberle risināja, svinot simfoniju kā dzīvu dzīvi, kas sastāv no spilgtiem mirkļiem. Viņš bija ar orķestri izstrādājis un prata koncertā izcelt un īpaši izgaismot izteiksmīgus «sīkumus» (piemēram, orķestra mežradznieka lieliskos solo!), taču gaitā, kas veda no mirstīgās pasaules uz pārpasaulīgo, no ikdienas uz atklāsmi. Prata tai dot pārredzējumu. Savukārt K. Opolais lieliski tika galā ar savai sievišķīgi seksīgajai būtībai nebūt ne vieglo simfonijas fināla partitūras uzdevumu - dziedāt bērnišķīgi. Te pilnīgā pretstatā Tatjanas dvēseles šķērsgriezumam balss pauda mieru, prieku, harmoniju un svētlaimi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?