Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dizains: starp pesimismu un entuziasmu

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notiek Latvijas rūpnieciskā dizaina izcilnieka Ādolfa Irbīša izstāde, kas rosināja palūkoties uz Latvijas funkcionālo dizainu šodienas perspektīvā. Ir dzirdēts par atsevišķiem paraugstāstiem, kā Mammalampa gaismas ķermeņi un Mint mēbeles, tāpēc viedoklis par Latvijas rūpnieciskā dizaina kopainu tika lūgts cilvēkiem, kas ar dizainu strādā plašākā nozīmē, - profesoram Holgeram Eleram, Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina apakšnozares katedras vadītājam, un Rihardam Funtam no dizaina darbnīcas Rijada.

Latviešu dizains? Holgers Elers nav optimistisks un dēvē to par uzpūstu ilūziju. «Man ir paveicies, jo, studējot LMA, nodaļas vadītājs bija Gunārs Glūdiņš, viens no spilgtākajiem dizaineriem padomju laikā. Viņš strādāja Sarkanajā zvaigznē un arī VEF,» Elers stāsta un piebilst, «viņa zināšanas un pieredze man kā studentam bija interesanta. Diemžēl teorijas saikne ar realitāti jau tad bija pārtrūkusi. Tas bija 90. gadu sākums. Divdesmit gadi ir pagājuši, un pieprasījums pēc tā, ko mēs darām, diemžēl ir minimāls.»

Vai studenti tiek sagatavoti neeksistējošam darba tirgum? «Darba tirgus ir ļoti mazs, jo ražotāju pieprasījums pēc dizaina ir ļoti mazs,» paskaidro Elers. Par spīti mazajam pieprasījumam, LMA Funkcionālā dizaina katedra cenšas veidot labu sadarbību ar ražotājiem, kuriem tas interesē. Elers uzteic, piemēram, Pēteri Treici no PAA vannu fabrikas: «Viņš ir viens no tiem, kam tas nepieciešams, viņš mūsu skolā redz intelektuālo potenciālu.» Tāpat katedras vadītājs piemin Juri Griķi no Nakts mēbelēm. «Griķis sākumā bija ļoti kategorisks, bet beigās rezultātu panācām,» apmierināts stāsta Elers. «Mūsu studente tagad pie viņa projektē mēbeles.» Elers šo ražotāju pārliecināšanu sauc par skaidrojošo darbu.

Dizainera darbs ir kolektīvs darbs, kurā iesaistīti daudzi cilvēki - inženieri, tehnologi, mārketings. Dizainers, kā norāda Elers, nevar pārzināt visu, taču viņam jābūt gatavam šo informāciju iegūt un lietot darbā. Vienīgais, kā to iegūt, ir aizbraukt uz fabriku un iepazīties ar tehnoloģiskajām iespējām. LMA sadarbojas ar citām augstskolām - Rīgas Tehnisko universitāti, Banku augstskolu, Rīgas Ekonomikas augstskolu, jo tur mācās speciālisti, kuriem ir vajadzīgi dizaineri. «Katram ir sava atbildība un kompetence, un beigu beigās tas kopā veido labu produktu. Tā mēs arī cenšamies strādāt,» norāda Elers. Pērn katedras maģistru darbu izstrādē tika radīti četri jauni produkti, kas jau ir ceļā uz ražošanu. Elers uzskata, ka dizains Latvijā ir jāstimulē ar valsts politiku. «Jābūt profesionālai organizācijai, kas koordinē tās lietas, ir daudz gudru cilvēku - ražotāji, inženieri, zinātnieki, bet viņi nezina cits par citu. Paskatieties uz Skandināvijas pieredzi - ja esi uzbūvējis kādu sabiedrisku ēku, tad priekšroka tās iekārtošanā tiek dota vietējiem ražotājiem. Pat konkursa nolikums izveidots tā, ka vispirms ir jāņem vietējie.»

Rihards Funts, viens no dizaina darbnīcas Rijada dibinātājiem, ir optimistiskāks. Savu darbības sfēru viņš dēvē «par produktu, konceptuālo un sociālo dizainu». «Mēs arī paši radām savus dizaina produktus, nevis īdam, ka nav ražotāju. Ja kas ir finansiāli izdevīgs, tad sakārtojam ražošanu un mēģinām bīdīt tirgū,» stāsta Funts. Viņš nepiekrīt tiem, kas ir sarūgtināti, ka ražotājs neskatās dizaineru virzienā. «Lai radītu jaunu produktu, vēlmei jānāk |«no iekšienes». Nodoties pasūtījumam ir kas cits. Tev nav jādomā par to, kur likt to lietu.» Viņaprāt, ir absurdi gaidīt no ražotājiem, ka viņi investēs jaunos produktos, jo tas prasa ieguldījumus. «Valstij ekonomiski izdevīgāk, ka ražo, teiksim, beņķus priekš mersedesa. Mums ir pārāk lielas ambīcijas būt radītājiem nekā, teiksim, frančiem un skandināviem. Tas arī daudz grūtāk,» viņš norāda, patlaban situācija nav bezcerīga, jo ir jauni uzņēmēji, kas piesaista dizainerus. «Tas pat nav ražotājs, tas ir uzņēmējs, kas attīsta produktu. Ražotājs saņem gatavu rasējumu un neatrisinās dizainera nodarbinātības jautājumu,» precizē Funts. «Ir uzņēmumi, kas grib jaunus produktus, nevis pavirši interesējoties vien par krāsu, bet piedomājot pie koncepcijas». Rijada aktīvi braukā pa starptautiskajām dizaina izstādēm, kur piedāvā iepazīties ar saviem produktiem. «Uz pārdošanu ir mērķtiecīgi jāstrādā,» norāda jaunais dizaineris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?