Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Džabervokijs un pārējie zvēri

Pārāk tālu, pārāk tālu/Gliemezis ver muti ciet, - šīs rindas kopš latviešu jaunā viļņa klasiķu Dzelteno pastnieku albuma Alise pirmās noklausīšanās tālajā 80. gadu vidū iesēdušās atmiņā visvairāk un izraisījušas pārdomas: cik gan tālu gliemezim tā mute jāaizver, lai būtu jau pārāk tālu? Varbūt tā, lai to nekad vairs neatdabū vaļā, un tad šis teiciens iegūtu līdzīgu nozīmi kā latviešiem populārais «nolikt karoti»? Tīņa vecumā, protams, tikpat neizprotami un sirreāli pievilcīgi likās arī citu Dzelteno pastnieku dziesmu vārdi - par jaunā viļņa, sētnieka un zābaka patikšanu, tūbiņā iepildīto ļoti slepeno pastu un jūras krastā ieraudzīto lokomotīvi, sagrozot monopolista Raimonda Paula dziesmu ilgas iedarbības rezultātā pirms tam vienā nemainīgā pozīcijā iecementēto galvu.

Baušķenieka šodien par albumu _Alise_ teiktais liecina, ka bija trāpīts simtniekā: «Viss albuma iesākums - Džabervokijs galīgi nav normāls jaunā viļņa popa gabals, bet viena dulla ākstīšanās, tāpat Peles dziesma un vēl tā trakā hercogiene tajā brīdī izskatījās pēc tādas kā priekšstatu izļodzīšanas. Tie vairāk vai mazāk ir kaut kādi tādi kreisie tēlojumi.»

Dziesmu cikls Alise tapa kā muzikālais ietērps Andra Zeibota pēc Lūisa Kerola darbiem veidotā diplomdarba izrādei, un pa vidu šīs sadarbības sākumam stāvēja neviens cits kā Hardijs Lediņš. 1984. gadā izrāde ar dziedošiem aktieriem tika parādīta tikai vienu reizi, tomēr Dzeltenie pastnieki, pusgadu strādājot pie šīm dziesmām, bija radījuši tik daudz mūzikas, ka tās pietika ne vien albumam Alise, bet arī nākamajam - Vienmēr klusi.

Šīgada 1. jūlijā savākušies, lai apspriestu, ko spēlēt festivālā Laba daba, un vienā brīdī «kā zibens stienis cauri galvai» izgājusi ideja taisīt Alisi. Līdz šim pēdējo septiņu gadu laikā ar Dzeltenajiem pastniekiem atkal uzstājoties dzīvajā festivālos un atsevišķos koncertos, kas izpelnījušies pretrunīgus vērtējumus, visas dziesmas tika spēlētas pāraranžētos formātos jeb, Baušķenieka vārdiem izsakoties, triju pirkstu kombinācijā, lai tās varētu izpildīt trijatā bez pastnieku skanējumam tik raksturīgajiem sintezatoriem, jo par tiem atbildīgais Zigmunds Streiķis grupā vairs nespēlēja. Uz šo Alises iestudējumu viņš atkal atgriezās pastnieku rindās. Tomēr šoreiz uz skatuves, lai pilnvērtīgi restaurētu albuma skanējumu, kopā ir deviņi sintezatori, kurus spēlē arī Uģis Vītiņš - Baušķenieka sadarbības partneris iepriekšējo gadu projektos, kurš 90. gados izveidoja arī Dzelteno pastnieku dziesmu deju versiju albumu Mēness dejas. Otrs pieaicinātais taustiņinstrumentālists ir kinorežisors un mūziķis Andris Gauja, ar kuru Baušķeniekam bijusi veiksmīga sadarbība, producējot grupu Suņa stunda un Dodo albumus. Par ritmu «gādā» divas elektroniskās bungu ierīces, pie kurām darbojas krautroka klasiķu Can bijušā dalībnieka Damo Suzuki koncertā Rīgā Baušķenieka noskatītais vairākās grupās spēlējošais Jānis Būrmeistars, kuru pamatoti var uzskatīt par latviešu jaunās paaudzes bundzinieku ar vislabāko muzikālo izjūtu, un Didzis Erra, kurš savulaik spēlējis dažādus instrumentus leģendārajā rokgrupā Inokentijs Mārpls un joprojām ir viens no tās idejiskajiem pamatakmeņiem.

Kaut visas Alises dziesmas var uzskatīt par žanra šedevriem, par vienīgo albuma hitu, kas ierindojas līdzās Milžu cīņai, Nāc ārā no ūdens, Sliekutēva vaļaspriekam, Kāpēc tu mani negribi?, ir kļuvis Trīsi, trīsi sikspārnīt…, ko Labā dabā klausītājas statusā klātesošās Edītes Baušķenieces vietā dzied Gunita Trikuma, kura sadarbojusies pastniekiem tuvu stāvošajās apvienībās Inokentijs Mārpls, Amorālā psihoze, Suņa stunda un Gas of Latvia. Lielākā daļa vokālo partiju pieder ģitārista Viestura Slavas naivi šarmantajai balsij, kam nenoticēt grūti - ne velti no tās Satellites LV atgriešanās posmā daudz smēlies arī Jānis Žilde.

Jaunā viļņa operas muzikālo priekšnesumu vizuāli papildina īpaši sagatavotas projekcijas (samazinātie skatuves izmēri diemžēl tās padara gandrīz nemanāmas), gaismas, dekorācijas (Ilze Burberga) un šova elementi, kur vairākās - divu kaķu, flamingo, bargu tiesnešu, četru bruņurupuču, blondas gaisa balonu dzinējas - un dažādās citās mistiskās lomās, mainot neskaitāmus krāšņus tērpus un grimu (Jana Jankovska), uz visu dzinuļu karaļa - entuziasma - pamata iejūtas vairāki jaunieši.

No mūzikas vēstures viedokļa droši var vilkt paralēles (tiesa gan, atšķirīgos mērogos) ar Lū Rīda 1973. gada albuma Berlin pilnas programmas atjaunošanu uz skatuves 35 gadus pēc tā izdošanas, kas bija skatāma arī Rīgā. Noslēgumā Baušķenieks, kura sejā nav grūti nolasīt svētlaimi par notiekošo, R. Paula dziesmas Kamolā tinēja sintezatorparodijas laikā nodzied aktiera Imanta Skrastiņa oriģinālversijā skandēto tekstu. Kāpēc gan ne, ja šodien atšķirībā no 80. gadiem Paula un Baušķenieka plakāti var sadzīvot viena veikala skatlogos?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?