Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Dzirkstoši itāļu prieciņi

Lai arī šovasar laikapstākļi mūs nav lutinājuši, šis ir un paliek vasaras krāšņākais laiks. Koki un krūmi ir sulīgi zaļi, ienākas zemenes, ķirši un citas ogas. Šādā laikā jābauda atbilstoši vasarīgi vīni. Šoreiz par slavenākajiem itāļu dzirkstošajiem - prosseco un lambrusco! Var pieiet radoši un tradicionālos svētkus iekrāsot ar krāšņām dienvidnieciskām rozīnītēm.

Prosecco gatavo Itālijas ziemeļaustrumos, Veneto reģionā, no Glera šķirnes vīnogām. Dzēriena ražošanā tiek izmantota charmat metode, kas no tradicionālās šampanieša metodes atšķiras ar to, ka vīna otrreizējā fermentācija nenotiek pudelē, bet gan lielās nerūsējošā tērauda tvertnēs. Līdz ar to dzēriena ražošanas izmaksas ir daudz zemākas. Tas neiegūst tik niansētas un smalkas īpašības kā franču brālēns, bet katrai lietai ir sava vieta un misija. Prosecco galvenais trumpis ir pieejamā cena, kas parasti atbilst kvalitātei. Tā svaigums, augļainā buķete un vienkāršais raksturs patīk daudziem. Atkarībā no cukura koncentrācijas dzērienā prosecco tiek iedalīts: ļoti sauss jeb brut, sauss jeb extra dry un pussauss jeb dry.

Zonin Prosecco Cuvee 1821 Brut DOC. Zonin vīni uzņem arvien lielākus apgriezienus Latvijā. Un tas ir tikai loģiski, jo Casa Vinicola Zonin ir lielākā privātā vienai ģimenei piederošā vīna kompānija Itālijā, kā arī nopietns spēlētājs pasaules vīna tirgū. Casa Vinicola Zonin pieder astoņas vīna darītavas Itālijā un viena ražotne ASV, Virdžīnijā. Kopējie Zonin vīna lauki aizņem 1800 ha. Zonin Prosecco 1821 Brut jūtams ābolu un bumbieru aromāts ar nelielu citrusaugļu niansi - tieši šādus aromātus vajadzētu sagaidīt no prosecco.

Garša ir sausa un ābolaina, ar labām minerālvielām un gaumīgām sāļuma niansēm. Pēcgaršā baltais dzidrais ābolītis mijas ar saldenu citrona noti. Šis ir samērā vienkāršs prosecco, bet patiešām garšīgs un par atbilstošu cenu. Lielisks sabiedrotais svinībās.

Arī lambrusco izcelsme ir Itālijas ziemeļaustrumi. Tā dzimtene atrodas Emīlijas-Romanjas reģionā, kuru pēdējās nedēļās skārušas ļoti spēcīgas zemestrīces. Tādējādi, baudot lambrusco, varam netieši palīdzēt dabas stihiju papostītajam rajonam ātrāk atkopties. Lambrusco mēdz būt gan sauss (seco), gan pusauss (amabile), gan arī salds (dolce). Visbiežāk izmantotās vīnogas šī dzēriena ražošanā ir Lambrusco Salamino. Saldākajiem lambrusco tiek piejaukts vīns no Ancellota vīnogām. Tieši lillīgās krāsas saldenie lambrusco ir iemantojuši lielu popularitāti, jo skābuma līmenis ir gaumīgā balansā ar saldumu, dzēriens ir augļains un patīkami salds, nav šķebinošs. Arī lambrusco ražošanā tiek izmantota charmat metode. Svarīgi - dzēriena saldumam ir dabiska izcelsme. Ražošanas procesā tiek strauji pazemināta temperatūra, tā pārtraucot cukura pārtapšanu alkoholā. Līdz ar to dzēriens ir mazāk alkoholisks (parasti 7-8%), un atlikušais cukurs piedod vajadzīgo saldumu.

Chiarli Lambrusco dolce Rosso Dell`emilia IGT. Vīna darītava Chiarli ir dibināta 1860. gadā un ir viena no vecākajām Emīlijas-Romanjas reģionā. Tā ražo vīnus un balzamiko, taču galvenais uzsvars vienmēr ir bijis uz lambrusco. Violeti sarkanais dzēriens ir maigi dzirkstošs un ar pamatīgu ogu buķeti aromātā. Garšu varētu raksturot kā augļaini saldskābu, ar pavisam maigiem tanīniem. Lai arī uz etiķetes lasām dolce, dzēriena saldums nešķebina, un vīns, kārtīgi atdzesēts, sniedz patiesu spirdzinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?