Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Dzīvei jābūt saldai! Arī pensijas vecumā

Aprīļa pēdējās nedēļas nogali solīja siltu un saulainu. Bet virs galvas savilkās drūmi mākoņi - un tieši tajā rītā, kad 5. Dienas Senioru brokastu izlaidumu šoreiz drosmīgi nolēmām organizēt Dienas ābeļdarzā. Bet mainījās vējš. Caur mākoņiem izlauzās saule, un brīnums notika. Pirkstiņus var nolaizīt, cik salda, garda un gudra izvērsās šī senioru sanākšana.

Viss sākās Cesvainē

Aizbraucām ar fotogrāfu intervēt Cesvaines seniores. Viņas mūs apbūra tā, ka uzaicinājām uz Dienas Senioru brokastīm Rīgā. Kāpēc ne? Dāmas brauks arī! Pašvaldība piešķīra autobusiņu, un klāt viņas bija - septiņas lieliskas dāmas ar pilnām lādēm, kurās kā mazi šedevriņi glīti sapakoti šo kundzīšu dārgumiņi - rokdarbi. Bet viņas neatbrauca tāpat vien vai izrādīties. Viņas atbrauca rādīt Rīgas senioriem, kā 10 minūšu laikā, sēžot vakarā pie TV, no neliela daudzuma dzijas iespējams uzmeistarot krāšņu puķi, ko piespraust pie atloka, cepures vai somas.

Bija ieradusies arī Ilze Salna, mājražotāja, kas strādā ar Dansukker produkciju. Ar pannām, kastroļiem, trauciņiem un vismaz kasti cukura. Elektriskā plītiņa jau karsa. Kurš savas prasmes sāks demonstrēt pirmais? «Darām kā pie latviešu sievietēm - visu reizē!» iesaucās kāda dāma, un tā arī notika. Senioru brokastīs viena grupiņa apguva puķu darināšanas prasmes. Tās dāmas, kam šīs prasmes nav svešas, sāka mizot un griezt augļus brīnumgardiem salātiņiem. Jāpiebilst, ka cesvainietes uz Rīgu atveda tik skaistu torti, ka roka necēlās to sagriezt... Bet Ilze Salna jau sāka cukurā apgrauzdēt riekstiņus un gatavot karsto upeņu dzērienu. Tikmēr Ilze Muižniece no Cesvaines sāka demonstrēt modi - pašas darinājumus, kas seniori pārvērta par pirmo lēdiju no Burdas vāka. Elpu aizraujoši! Skanot aplausiem, spējām vien mielot acis. Un sajust lepnumu par latviešu seniorēm.

Noderēs katrai saimniecei

Ilze ir īsta saimniece, kaut tiešām no cesvainiešu skaistuma bija pilnīgi iespējams piededzināt riekstiņus, pārlaist pienu pār katliņa malu un vispār aizmirst par ķēķa pienākumiem. Kad modes parāde bija beigusies, varēja ķerties pie pusdienām jeb trešajām brokastīm.

No cukura nav jābaidās! Ilzes krājumos, piemēram, ir Baltais, smalkais cukurs - īsts, tīrs baltais cukurs, birstošs un salds. Dabīgs enerģijas avots. Ja grib tradicionālu, saldu ievārījumu, jāliek tajā baltais cukurs uz ogām vai augļiem attiecībā 1:1. Vai Ievārījuma cukurs 1+3, tas ir produkts tiem, kas ievārījumu vēlas vēl dabiskāku. Uz vienu kilogramu ogu nepieciešams tikai 330 grami cukura. Kā saka - vēl mazāk kaloriju, vēl vairāk vitamīnu! Un ievārījums ar šo cukuru jāvāra tikai divas minūtes! Tas par ievārījumiem.

Bet cukuru, kā izrādās, var pievienot arī štovēto kāpostu pagatavošanai! Tikai jāzina, kurš īstais! Kā teica vēl kāda Brokastu dalībniece - tagad iegūtas tādas zināšanas, ka pēc pensijas saņemšanas būs jāizpērk visa Dansukker produkcija. Ilze izveidojusi savu saimniecisko darbību ar zīmolu Ilzes Caramellini un padomus neliedz, to viņas pūrā netrūkst. Uz atvadām viņa vēl katram senioram uzdāvināja koka pavārnīcu! Smējām, ka nu mājup dosimies ne tikai skaistas, bet arī bruņotas...

Atbildiet uz zvaniem!

Bet par Mudīti ir īpašs stāsts. Savu pieteikumu ar sakrātiem Senioru Dienas logotipiem kundze atsūtīja jau sen. Februāra beigās. Protams, Mudīte Smiltena godīgi norādīja savu tālruņa numuru. Šī raksta autore, protams, godīgi pildīja drukātu solījumu: ne tikai pielikumā publicēt uzaicināto personu vārdus, bet arī sazināties individuāli. Taču Mudītes kundzi nebija iespējams sazvanīt ne februārī, ne martā. Viņa necēla klausuli! Tas darīja gan aizdomīgu, gan dusmīgu. Ja ir vēlēšanās ierasties uz Brokastīm, kaut kad ir jāreaģē?! Bet nekā. Līdz Mudītes kundze, bikli atvainojoties, piezvanīja laikrakstam Diena pati. Atvainojās, ka telefons pamests novārtā, jo viņa strādā pie grāmatas, raksta. Bet labprāt izvēdinātu galvu gan ceļojot, gan pavadot laiku jaukā kompānijā Dienas Senioru brokastīs.

Eiropas ceļojuma centra vadītājas Dzintras Eglītes Brokastīs organizētie konkursi ir kārtīga erudīcijas pārbaude. Ir par ko palauzīt galvu. Viss notika kā skolā - kurš pirmais zina atbildi, paceļ roku. Bet nebūt nebija tā, ka ik uz jautājumu mirklī paceļas roku mežs. Mudīte Smiltene bija tā, kurai kopsummā bija visvairāk pareizo atbilžu. Par to, cik laimīgs izskatās pensijas vecuma cilvēks, kurš var doties skaistā ceļojumā, droši vien nav gari jāstāsta. Mudīte dosies senioru braucienā uz Alpiem, par kuriem sen sapņojusi. Tas būs septembrī. Skaists laiks ceļošanai.

Brokastu «reorganizācija»

Tagad Dienas Senioru brokastu karogs nodots Cesvaines dāmu ziņā. Maijā Cesvainē viņas būs tās, kuras organizēs 6. Dienas Senioru brokastis pēc kopskaita, bet pirmās - Latvijas novadā. Tās iecerētas 18. maijā pulksten 12.00 Cesvaines kultūras namā. Programma paredzēta saturīga, vērtīga, iedvesmojoša un arīdzan izklaidējoša.

Laikraksts Diena un Cesvaines seniores par to parūpēsies. Vēl tikai pačukstēšu, ka uz Cesvaini aicināts doties arī gastroenteroloģijas profesors, pats Anatolijs Danilāns ar lekciju, kā vecumdienās dzīvot veselīgi.

Ja vēlaties Senioru brokastis organizēt arī savā novadā, sazinieties ar Ievu Štāli, rakstot pa e-pastu: [email protected].

Lai skaists maijs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pārbaudīts ar savām garšas kārpiņām

Panna Cotta ar meža ogām
4 porcijas

Sastāvdaļas
500 ml saldā krējuma
1 kanēļa standziņa
Šķipsna malta kardamona
100 g Dansukker želejas cukura Milti
Nedaudz svaigu vai saldētu meža ogu

Gatavošana
Saldo krējumu ar kanēļa standziņu un kardamonu 2 minūtes vāra. Iekuļ želejas cukuru un vāra 30 sekundes. Caur caurduri masu salej 4 glāzēs vai bļodiņās. Atdzesē ledusskapī.
Ogas sablenderē, pēc garšas pievieno cukuru un pasniedz kā mērci kopā ar krēmu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?