Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

ES cenšas pārmācīt Baltkrieviju jau kopš deviņdesmitajiem

Eiropas Savienība (ES) pretenzijas pret cilvēktiesību stāvokli un varas nedemokrātisko valdīšanu Baltkrievijā paudusi jau kopš 90. gadiem. 1994. gadā tur pie varas demokrātiskā veidā - uzvarot valstī līdz šim vienīgajās godīgajās vēlēšanās - nāca Aleksandrs Lukašenko, kurš drīz pēc tam veica sev labvēlīgus konstitūcijas grozījumus, lai sakoncentrētu varu savās rokās un noslaucītu no ceļa oponentus. Sākotnēji pret A. Lukašenko režīmu vērsās, apturot dažādas sadarbības formas un iesaldējot palīdzības programmas.

Pirmās sankcijas tika noteiktas 1998. gadā, kad ES aizliedza A. Lukašenko un vairākām augsta ranga baltkrievu amatpersonām iebraukt 14 no 15 toreiz Savienībā ietilpstošajām dalībvalstīm. Tā bija atbilde uz Baltkrievijas prezidenta lēmumu izlikt vairāku rietumvalstu vēstniekus no viņu mājokļiem Drozdu rajonā Minskā.

Pēc 2006. gadā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās A. Lukašenko ieguva trešo valdīšanas termiņu, ES un ASV paziņoja, ka viņam un vēl vairāk nekā 30 baltkrievu amatpersonām nosaka ieceļošanas aizliegumu. Rietumi uzskatīja, ka vēlēšanas bijušas negodīgas.

2008. gada oktobrī ES paziņoja, ka uz pusgadu atceļ pret Minsku noteiktās sankcijas. 2009. gada martā liegums tika atcelts pavisam, jo 2008. gada beigās Baltkrievijā no cietumiem tika atbrīvoti vairāki politieslodzītie, tādējādi apliecinot par «pēdējo Eiropas diktatūru» sauktā režīma vēlmi uzlabot demokrātijas un pilsonisko brīvību stāvokli. ES bija tik apmierināta ar Baltkrieviju, ka 2009. gada maijā tā tika uzaicināta pievienoties Austrumu partnerības programmai, kas paredz ciešāku Savienības sadarbību ar sešām postpadomju valstīm Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju un Ukrainu.

Tomēr turpmākie notikumi pierādīja, ka A. Lukašenko ir veicis tikai kosmētiskus uzlabojumus. Pēc 2010. gada 19. decembrī notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās A. Lukašenko tika pārvēlēts uz ceturto termiņu, Minskas centrā izgāja aptuveni 10 tūkstoši opozīcijas atbalstītāju, lai protestētu pret, viņuprāt, falsificētajiem vēlēšanu rezultātiem. Drošībnieki ar spēku vērsās pret pūli un aizturēja ap 700 protestētāju, to vidū arī septiņus A. Lukašenko sāncenšus vēlēšanās. Daļai no viņiem vēlāk tika piespriests vairākus gadus ilgs cietumsods.

2011. gada 31. janvārī ES atjaunoja ieceļošanas aizliegumu A. Lukašenko un vēl 157 Baltkrievijas amatpersonām, kā arī iesaldēja šo cilvēku aktīvus.

Pērnā gada jūnijā ES pirmo reizi savu bardzību pavērsa pret Baltkrievijas biznesa sektoru, jo ceļošanas aizliegums tika noteikts miljardierim un A. Lukašenko ekonomikas padomniekam Vladimiram Peftijevam. ES arī iesaldēja triju viņam daļēji piederošu uzņēmu aktīvus.

Pagājušā gada nogalē pret Minsku tika noteiktas papildu sankcijas, palielinot melnajā sarakstā iekļauto personu skaitu līdz 210. 28. februārī tas tika papildināts vēl ar 21 augsta ranga baltkrievu amatpersonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?