Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Filoloģe, kurai tīk ziedi Kalnu ainavas glezno pēc atmiņas

Uz mākslas nodarbībām, kas svētdienās notiek tēlotājmākslas studijā Ziemeļblāzma, Kristīne Vaļeniece dodas kopā ar dēlēnu Viktoru. Puikam tīkot kārtīgi izskraidīties plašajos gaiteņos studijas pagaidu telpās Skuju ielā Vecmīlgrāvī, kamēr kultūras pilī Ziemeļblāzma rit ēkas atjaunošana. Kristīne studijā darbojas kopš 1996.

gada, tolaik vēl studējusi Latvijas Universitātē - apguvusi klasisko filoloģiju. «Zīmēt man ir paticis kopš bērnības, tādēļ izlēmu, ka vajag pamācīties,» viņa stāsta. Patlaban Kristīne ir mājsaimniece, audzina bērnu un ik pa laikam nodarbojas ar tulkošanu. Mīļākais žanrs glezniecībā ir klusā daba. «Patīk arī ziedi un ainavas, bet to gleznošanu vēl mācos,» saka Kristīne.

«Viņa tiešām ir talantīga - ar foršu krāsu un gaumes izjūtu,» Kristīnes darbību vērtē studijas vadītāja Tatjana Krivenkova. Kristīne ļoti atvieglojot ikdienu arī viņai, jo vienmēr silti uzņem visus studijas jaunpienācējus un izskaidro, kas nepieciešams nodarbībām. «Cilvēki te jūtas gaidīti,» saka T. Krivenkova. Divas jūrmalnieka Voldemāra Krutina, tēlotājmākslas studijas Ģilde dalībnieka, stihijas ir kalnu ainavas un jūra, ko viņš glezno kopš 1998. gada. Ikdienā Voldemārs strādā par autobusa šoferi, regulāri piedalās ne vien studiju izstādēs, bet arī starptautiskajā marīnas žanra izstādē Marina, kas notiek Jūrmalā. 2009. gadā šajā izstādē viņš saņēma skatītāju balvu. Padomju laikos Voldemārs aktīvi nodarbojās ar alpīnismu, tieši tāpēc kalnu ainava ir viņa iemīļotākais žanrs vēl joprojām. Gleznošana parasti notiek plenērā, bet pabeigt darbus Voldemārs mēdz arī studijā. Kalnu ainavas gan jāglezno pēc atmiņas, jo mūsdienās kalnu ceļojumus ir grūtāk atļauties. Mākslinieks savulaik ir daudz ceļojis pa Kaukāzu, Pamiru, Alpiem, Pirenejiem, kā arī pa Latviju. Kalnus, Latvijas dabu, Rīgas pilsētas skatus, kluso dabu varēja skatīt Voldemāra personālizstādē Ceļojumu iespaidi 2010. gadā Jūrmalas pilsētas muzejā. Kādreiz mums bija arī maza zīmēšanas klasīte, un tad gan nodarbības bija kā tāda skola - ar ģipšiem, klasiskiem uzstādījumiem, bet tagad studijas darbība norit brīvāk, - stāsta gleznotāja Ilze Strekavina - VEF Kultūras pils tautas glezniecības studijas Varavīksne vadītāja kopš 1975. gada, kad absolvēja Mākslas akadēmiju. Pašlaik studijā darbojas 25 audzēkņi, nodarbības notiek regulāri divas reizes nedēļā, taču dalībnieki var gleznot, ko paši vēlas. «Ir svarīgi kaut ko mēģināt, kamēr izdodas izdiedzēt to iekšējo sajūtu, identitāti, tomēr izejas punkts ir pats cilvēks, nevis tas, ko es viņam varu parādīt,» par smalkumiem saskarsmē ar audzēkņiem stāsta gleznotāja.

Šodien, izmantojot internetu, grāmatas, cilvēki ir informētāki par to, ko vēlas. Dalībnieki - cits vairāk, cits mazāk - seko līdzi izstāžu aktualitātēm, taču nevienu nevar piespiest - katram vajag tik, cik viņam vajag, uzskata I. Strekavina. Kādreiz studijā tika rīkotas arī lekcijas mākslas vēsturē, bet tagad tam vairs neesot ne laika, ne spēka. Viņš ir mans mīlulis! - saka tēlotājmākslas studijas Ziemeļblāzma vadītāja māksliniece Tatjana Krivenkova, norādot uz jūrnieka portretu, ko gleznojis studijas dalībnieks Vjačeslavs Bogoslovskis - neietekmējams, ar savu stilu. Portretā viņš attēlojis savu garāžas kaimiņu. «Vjačeslavs viņam gribēja kaut ko uzdāvināt, un saņemt šādu dāvanu - tas taču ir fantastiski!» teic T. Krivenkova. Pasniedzēja Ziemeļblāzmā strādā apmēram 10 gadu un apgalvo, ka arī pati tikai iegūst no studistu dažādās pieredzes. Dalībnieku vecuma amplitūda ir plaša - no bērniem līdz darba veterāniem. Pieslīpēt zīmēšanas un gleznošanas prasmes dažkārt ierodas arī Mākslas akadēmijas studenti. Nāk gan latvieši, gan krievi - tas viņai šķiet ļoti svarīgi.

T. Krivenkova: «Cilvēks visu nedēļu smagi strādā ikdienas darbu un tajās pāris brīvdienās vēl atnāk uz studiju gleznot - par to es esmu ļoti pārsteigta.» Pasniedzēju gandarī audzēkņu profesionālā izaugsme, taču vislielākais prieks ir par to, ka Vecmīlgrāvī ir šāda vieta, kur cilvēki satiek domubiedrus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?