Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Gribi jaunu pasi, brauc uz maz pilsētu

Pēdējā laikā aizvien biežāk dzirdamas sūdzības par to, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) netiek galā ar pasu gribētājiem un pēc dokumentiem rindā jāstāv stundām ilgi. «Lielā zāle bija cilvēku pārpilna. Man paskaidroja, ka var paiet puse dienas vai pat visa, līdz tikšu pie pases kārtošanas, jo «ir taču vasara, saprotiet!»,» Dienai sūrojās rīdzinieks Uldis. PMLP pārstāvji šādas problēmas pastāvēšanu nenoliedz, bet arī uzlabojumus šogad nesola. Tā vietā cilvēkiem tiek ieteikts, piemēram, braukt kārtot pasi uz iestādes nodaļām mazpilsētās.

«11. jūlijā pirms desmitiem no rīta ierados Rīgas Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijā, kur ir arī PMLP nodaļa. Aparāts man rindā piešķīra 82. numuru, bet pie lodziņa tobrīd apkalpoja tikai desmito,» savu pieredzi Dienai atstāstīja rīdzinieks Jānis. «Jautāju darbiniecei, ko man darīt, un viņa ļoti laipni ieteica pierakstīties rindā iepriekš, kas gan esot iespējams tikai uz augusta vidu. Tas man nederēja, tādēļ man iedeva telefona numuru un ieteica ik pa stundai zvanīt un jautāt, cik tālu rinda pavirzījusies, tā arī ap 14.00 jau tiku pie pases, kaut braukt sanāca divreiz. Tobrīd jau rinda bija slēgta, jo jaunus apmeklētājus vienkārši vairs nepaspētu apkalpot. Darbinieki bija ļoti laipni un izpalīdzīgi, bet acīmredzot ir tik ļoti «optimizēti», ka nespēj ar visiem tikt galā.»

Savukārt Uldis, kurš pasi gribējis apmainīt jau jūnijā, paklausījis PMLP ierēdņu ieteikumam un ceļojuma dokumentus nokārtojis netālu no savām lauku mājām esošajā Dobelē. Tomēr arī tur, par spīti solītajam, viss negājis tik raiti. «Ieteikums - ja jauno pasi kārtojat ārpus Rīgas, centieties neiet pusdienlaikā, jo darbinieku nav daudz, piemēram, Dobelē pasu kārtotājus pieņem tikai divas darbinieces. Stundu rindā pavadīja dēls, pēc tam stafeti pārņēmām abi ar meitu, un arī mums iznāca stundu gaidīt. Pirms mums rindā bija četri cilvēki, un tās 15 minūtes vienam pases pasūtītājam ir nepieciešamas. Otra darbiniece savukārt veselu stundu risināja kādus jautājumus ar divām krievu tautības sievietēm,» stāsta Uldis.

PMLP Pasu nodaļas vadītāja Dzintra Peneze lielās rindas skaidroja ar «subjektīviem un objektīviem iemesliem». «Objektīvais ir tas, ka šobrīd daudziem cilvēkiem beidzas pasu derīguma termiņš, jo pirmos dokumentus sākām izdot 1992. gadā, un tāds vilnis ir ik pēc desmit gadiem. Subjektīvais ir tāds, ka daudzi cilvēki vasarā ceļo, turklāt bieži vien kopā ar maziem bērniem, bet nokārtot dokumentus atceras tikai pēdējā brīdī. Tomēr kapacitāte mums ir tāda, kāda ir, neko vairāk izdarīt nevaram,» viņa atzina.

Dz. Peneze arī norādīja, ka nākamgad rindas varētu būt vēl lielākas, tādēļ PMLP aicinot cilvēkus ceļojumu dokumentus sakārtot jau rudenī vai arī šobrīd doties uz mazāk noslogotajām iestādes reģionālajām nodaļām. Viņa atzina, ka PMLP štati esot samazināti līdz minimumam, tādēļ nākamgad tikšot prasīta papildu nauda no valsts budžeta, lai varētu organizēt pagarināto klientu pieņemšanu, tomēr šogad nekas tāds netikšot darīts. «Pēc mūsu prognozēm, pīķa sezona jau iet uz beigām,» norādīja ierēdne.

Jāpiebilst, ka šobrīd sākusies arī identifikācijas karšu ieviešana, tomēr PMLP pārstāve noliedza, ka tas būtiski ietekmētu rindu garumu: «Dienā izdodam 1000-1500 pasu un tikai 400-500 identifikācijas karšu, turklāt daudz cilvēku, ņemot pasi, pie reizes izņem arī karti, tādēļ tas rindas daudz neietekmē.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?