Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Gvantanamo nākotne neskaidra

Dažas nedēļas pēc stāšanās amatā jaunievēlētais ASV prezidents Baraks Obama 2009. gada 22. janvārī parakstīja lēmumu, ka gada laikā ir jāslēdz bēdīgi slavenais Gvantanamo cietums, kurā pēc Vašingtonas pasludinātā kara pret terorismu tika turēti un spīdzināti par terorismu aizdomās turamie. Ieslodzījuma vietas slēgšana bija arī viens no B. Obamas priekšvēlēšanu solījumiem.

Šomēnes apritēja desmit gadu kopš brīža, kad Gvantanamo ieradās pirmie divdesmit ķēdēs ieslēgtie un nu jau par sava veida simbolu kļuvušajos oranžajos kombinezonos tērptie ieslodzītie. Tomēr daudzu kritizētais cietums joprojām darbojas, un pastāv bažas, ka gandrīz 200 tajā esošie ieslodzītie vēl ilgi gaidīs savu tiesu un atbrīvošanu.

Sākumā atbalstīja

Lēmumu par terorismā aizdomās turamo nomitināšanu ASV kara flotes bāzē Gvantanamo līcī Kubā 2001. gada nogalē pieņēma toreizējā Amerikas prezidenta Džordža V. Buša administrācija. Tas tika darīts pēc ASV Tieslietu ministrijas ieteikuma, ka Gvantanamo bāze ir uzskatāma par ārpus ASV jurisdikcijas esošu.

Pēc 2001. gada 11. septembrī notikušajiem teroristu uzbrukumiem ASV pilsētām vairākums amerikāņu atbalstīja Baltā nama cīņu pret terorismu un ar to saistīto cilvēku sagūstīšanu. Tieši tādēļ sākotnēji pret Gvantanamo cietuma esamību iebilda tikai retais.

2003. gada maijā Gvantanamo ieslodzīto skaits sasniedza virsotni - 680. Tuvāko mēnešu laikā vairākas cilvēktiesību organizācijas nāca klajā ar virkni ziņojumu, ka daudzu ieslodzīto fiziskā un psiholoģiskā veselība ir pasliktinājusies, bet vairākums no viņiem aiz restēm atrodas uz apšaubāmu apsūdzību pamata. Turpmākos gados regulāri uzpeldēja ziņas par nežēlīgām spīdzināšanas metodēm, kas tiek izmantotas Gvantanamo.

Kongress bloķē Obamu

Pēc nākšanas pie varas B. Obama centās panākt Gvantanamo cietuma slēgšanu, tomēr atdūrās pret ASV Kongresa radītajiem šķēršļiem. Gan republikāņu, gan demokrātu likumdevēji nobloķēja B. Obamas valdības izstrādāto likumprojektu, ka terorismā apsūdzētie Gvantanamo ieslodzītie tiek tiesāti ASV federālajās tiesās. Vēlāk viņi arī uzlika veto Tieslietu ministrijas lēmumam atbrīvot vai pārvietot daļu no cietumniekiem.

Arī pats B. Obama lielā mērā ir vainojams tajā, ka Gvantanamo jautājums vēl gadiem būs neatrisināma problēma. Smagu kritiku Baltā nama saimnieks saņēma pēc tam, kad viņš decembrī neizmantoja savas veto tiesības un parakstīja 2012. gada Nacionālās aizsardzības likumu, kas atļauj uz neierobežotu laiku ieslodzīt ārvalstīs dzimušus terorismā aizdomās turamos bez apsūdzību izvirzīšanas. Likums arī pagarina cietumnieku pārvietošanas aizliegumu, raksta The Daily Telegraph.

Pašreiz Gvantanamo atrodas 171 ieslodzītais, no kuriem 36 paredzēts stāties kara tribunāla priekšā. Par pārējo 135 turpmāko likteni ir dziļa neskaidrība saistībā ar nupat spēkā stājušos likumu. Šī neziņa arī sitīs pa kabatu ASV nodokļu maksātājiem, jo katra cietumnieka uzturēšana gadā izmaksājot 800 tūkstošus dolāru (440 tūkstoši latu). Federālajā cietumā šīs izmaksas būtu 25 tūkstoši dolāru (14 tūkstoši latu), vēsta amerikāņu militārais izdevums Stars & Stripes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gvantanamo cietums

Cietumu atklāja 2002. gada janvārī
Pašlaik Gvantanamo cietumā atrodas 171 ieslodzītais
Kopš 2006. gada militārie tiesneši ir pasludinājuši sešus notiesājošus lēmumus
2011. gadā cietuma uzturēšanai tika iztērēti aptuveni 140 miljoni dolāru (77 miljoni latu)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?