Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Iegāza pārāk lielais atvēziens

Iemesli, kas SIA Lido noveda līdz ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa (ĀTAP) ierosināšanai, varētu būt gan valsts ekonomiskā situācija, gan Lido īpašnieka Gunāra Ķirsona pieļautās kļūdas uzņēmuma attīstības stratēģijā. Pats G. Ķirsons visu piektdienu nebija sazvanāms, un vienīgā informācija par uzņēmuma nolūkiem joprojām ir ceturtdien izplatītais paziņojums, kurā teikts, ka Lido visas saistības izpildīs un ĀTAP pieteikums nemaina uzņēmuma ikdienas darba ritmu.

ĀTAP paredz, ka īslaicīgās grūtībās nonācis komersants strādā pēc plāna, kas saskaņots ar kreditoriem, saglabājot maksātspēju. Šajā laikā parādnieks mēģina vienoties par kredītsaistību restrukturizēšanu. Tiesai par ĀTAP uzsākšanu vēl jālemj.

Zaudēja fokusu

Lido neveiksmju cēlonis varētu būt tas, ka tā īpašnieks vairs nekoncentrējās uz ēdināšanas biznesu, bet aizrāvās ar citiem projektiem, pieļauj kāds finanšu eksperts, kurš vēlējās palikt anonīms. Tika ieguldītas lielas investīcijas viesnīcā un dizaina rūpnīcā, un tās nav atmaksājušās. Turklāt G. Ķirsona spītīgais raksturs neļauj viņam uzklausīt padomus. Taču Lido neveiksmēs vainojama arī valsts ekonomiskā situācija kopumā. «Visbiežāk uzņēmēji par daudz investējuši, jo tagad apgrozījums ir daudz mazāks, nekā cerēts. Latvijas uzņēmumi ar krīzi ir pat salīdzinoši labi tikuši galā, ņemot vērā, cik tirgus strauji auga 2007.-2008. gadā un cik strauji krita 2009.-2010. gadā. Man šķiet, ka pie šādiem nosacījumiem, piemēram, Zviedrijā puse uzņēmumu būtu aizvēruši durvis vai vismaz pieprasījuši tiesisko aizsardzību,» uzskata Ieguldījumu brokeru sabiedrības SEB Enskilda valdes loceklis Mārtiņš Krūtainis.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste atzīst, ka Lido ir kļuvis par kaut ko līdzīgu Latvijas zīmolam, kam nav analoga. «Aizstāt Lido ar kaut ko citu nebūtu viegli, nav daudz uzņēmēju, kam būtu tādas ambīcijas un gatavība riskēt. Jāņem vērā, ka Lido nodarbina ļoti daudzus cilvēkus.» Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Kitija Gitendorfa norāda - lai arī Lido nav iemesls, kāpēc tūristi ierodas Rīgā, tomēr otra tāda latviska ēdināšanas uzņēmuma nav, un lielākā daļa viesu vismaz vienu reizi kādu no Lido ēdināšanas uzņēmumiem apmeklē.

Augšup lejup

Kopš 2009. gada sākuma G. Ķirsons paspējis gan atvērt viesnīcu Ķirsona muiža Vestienas pagastā pie Viešūra ezera, gan Lido dizaina rūpnīcā uzsākt ģimenes māju būvniecību, sākotnēji solot pa 20 mājām gadā, bet vēlāk - līdz pat 400 ik gadu. Vienas šādas mājas cena ir Ls 40 000 bez PVN. G. Ķirsons ar entuziasmu iesaistījās gan Daugavas- Dņepras kuģošanas ceļa projektā, gan Rīgas domē klāstīja par trošu ceļu Maskavas ielā, gan atvēra struktūrvienību Tallinas lielākajā iepirkšanās un atpūtas centrā Solaris. Viņš iesaistījās kustībā Par labu Latviju!, Rīgas Centrāltirgus attīstības vīzijās parādījās liels Lido komplekss. G. Ķirsons arī pauda ideju, ka Vērmanes dārza estrādes vietā varētu būvēt divstāvu kafejnīcu. Tomēr lielos plānus ik pa brīdim aptumšoja arī neveiksmes. 2009. gada vidū apturēja milzīga Lido - Ertek kompleksa projektu Kazahstānas galvaspilsētā Astanā. Vairs netiek pieminēti plāni Valensijā Spānijā un Trīrē Vācijā. Šā gada sākumā slēgt nācās vienu no pirmajiem Lido restorāniem Staburags. Samērā sīks, bet nu jau teju simbolisks notikums bija Krasta ielas Lido dzirnavām nolūzušais spārns šovasar. Un nupat gaismā nāca fakts par ilgstošu algu nemaksāšanu vairākiem darbiniekiem, tā vietā izsniedzot aizdevumus. Uz pērnā gada 31. decembri Lido kapitāls bija negatīvs - īstermiņa saistībām pārsniedzot apgrozāmos līdzekļus par 5,7 miljoniem latu. Saskaņā ar kredītu līgumiem visi sabiedrības pamatlīdzekļi ir ieķīlāti DnB Nord bankā un kalpo par saņemto kredītu resursu nodrošinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?