Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Igauņu dievišķais absurds

Jāna Kaplinska Acs - viens no dīvainākajiem romāniem, kādu nācies lasīt. Pat literatūrai ir savas robežas, kuras ir grūti pārkāpt. Mūslaikos gan tās reti ir morālas, bet vairāk estētiskas robežas, kuras šķērsojot var kļūt grūti rakstīt un lasīt. Piemēram, ja vien neesi Dante, britu komiķu grupa Monty Pyton vai sludinātājs, tu diez vai mēģināsi likt lasītājam iztēloties to, kas notiek viņpus šīs dzīves. Starptautiski pazīstamais igauņu rakstnieks mēģina darīt visekstrēmāko - iedziļināties Dieva prātā.

Tas ir šķietami neiespējams literārs projekts - ja vien lasītājs nav ticīgais, kam ir jau konkrēti priekšstati par šo jautājumu, tad adresēt to citiem principā nozīmē īstenot neapstrīdamu ticības pierādījumu vai nokaut lasītāju ar garlaicību. Tomēr Dievs pat neticīgajiem ir intriģējošs - līdzīgi kā šausmu filmas, kas labākajā gadījumā balstās tik vien kā uz pašsuģestiju un efektiem. Lai arī šausmenes nepārliecina, tomēr kņudina, un cilvēki tās skatās. Tāpat arī uzrunā J. Kaplinska Acs - ne vien ar pārambiciozo tēmu, bet arī ar atbruņojoši sirsnīgo un neordināro stāstiņu, kas iedzīvina Kurta Vonnegūta un Haruki Murakami stila eksistenciālo absurdu. Kristietībā pārlieka Dieva analizēšana ir ķecerība, bet hinduismā un konfuciānismā, kā norāda J. Kaplinskis priekšvārdā, tas ir normāli. Šo reliģiju un filosofiju ietekmi uz J. Kaplinska domāšanu, lasot Aci, nevar nepamanīt.

Mūžīgā klātbūtne

Grāmata ir sarakstīta 2000. gadā. Cik atceros, tai laikā apokaliptiskās domas, kas ir Acī, bija izplatītas. Galvenais stāstnieks ir kāds igauņu vīrs, kas perestroikas beigās studentu nometnē kolhozā ir saticis kādu īpatnēju studentu, ko lasītājs iepazīst kā I., ļoti nopietnu jaunu vīrieti ar noslieci uz filosofēšanu un eksistenciālām domām, kurš uzskata, ka viņa dzīvē ir jūtama Dieva klātbūtne, bet ne īpaši patīkamā veidā.

Viņu vērojot kāda Acs. Viņam pat ir aizdomas, ka pasaule ir radīta kā izmēģinājuma laboratorija. «Vai Dieva radīšanas motīvs ir ziņkāre, vai Dievs ir kāds superzinātnieks? Par to visu I. arī bija domājis, bet nekādas atbildes viņam nebija,» raksta J. Kaplinskis.

Sātans vai maniakāli depresīvs?

Vai Acs ir labvēlīga, vai tā ir labā Debesu Tēva Acs, kas mīl mūs? Pēc I. domām, tāda tā nav. Viņam šķiet, ka Acs ir auksta un nevērīga, dažreiz pat nikna. Kad viņš bērnībā šo savu stāstu ir izstāstījis mātei, viņa pārbijusies, ka dēlam ir kāda vaina. Attiecīgi I. sāk apjaust, ka uztver kaut ko tādu, ko citi cilvēki neuztver, un ka labāk ir par to klusēt. Viņš arī apzinās savu izziņu bīstamību - I., piemēram, ir bažas, vai igauņu tautai nedraud genocīds līdzīgi tam, kāds reiz skāra ebrejus, jo, viņaprāt, kāds ebreju pārstāvis nonācis pārāk tuvu Dieva domām. Tāpat I. min, ka varbūt Dievs ir sātans. Varbūt Dievs ir psihiski nelīdzsvarots, maniakāli depresīvs - vismaz Jēzū I. šādas pazīmes saskatījis.

Cilvēks ar šādām domām (ne visai pārsteidzoši) nonāk teoloģijas seminārā. Padomju Igaunijā tā, protams, nav normāla izvēle. Mans tēvs, kas izvēlējās tādu pašu ceļu, reiz paškritiski atzina, ka, lai studētu teoloģiju PSRS, bija jābūt nedaudz dīvainam. Attiecīgi valsts drošības orgāni jeb VDK pievērš I. uzmanību. Savukārt viltīgais I. nolemj čekistus izmantot, lai nokļūtu ārzemēs un turpinātu savu izziņu. Ārzemes - tas sākotnēji nozīmē kaut ko tik nevainīgu kā Vācijas Demokrātisko Republiku, taču vēlāk Taizemi, kur tad arī «atiet».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Jāns Kaplinskis Acs.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?