Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Izlasi turpinās vadīt Starkovs

Neskaidrība par Latvijas futbola valstsvienības galveno treneri otrdien tika kliedēta. Latvijas Futbola federācija (LFF) panākusi vienošanos ar pazīstamāko un titulētāko pašmāju speciālistu Aleksandru Starkovu par Latvijas izlases vadīšanu 2012. un 2013. gadā. Līgums ir parakstīts, un tajā iekļauts punkts, ka, abām pusēm vienojoties, līgumu iespējams pagarināt uz vēl vienu atlases ciklu jeb līdz pat 2015.

gadam. Taču LFF ģenerālsekretāra Jāņa Mežecka izmesta frāze, iespējams, vieš jaunas neskaidrības. «Pagaidām mūs apmierina Starkova strādāšana arī Baku klubā. Līdz Pasaules kausa kvalifikācijas cikla sākumam septembrī situācija gan var mainīties,» preses konferencē teica Mežeckis.

Ņemot vērā arī Mežecka paziņojumus pagājušā gada nogalē, ka izlases un kluba vadīšana ir praktiski nesavienojami darbi un ka tas salīdzināms ar situāciju, kad kungam ir gan sieva, gan mīļākā, rodas iespaids, ka vēl ir par agru likt punktu atbildei par Latvijas izlases galveno treneri 2014. gada PK kvalifikācijā. Nav skaidrs, kas Starkovam ir Latvijas izlase - sieva vai mīļākā, bet futbola sabiedrības aprindās valda prieks par to, ka Azerbaidžānā ir atļauta daudzsievība un ka Baku vadība nelika šķēršļus Starkova darbam divās frontēs. Mežecka piebilde, ka līdz PK kvalifikācijas cikla sākumam LFF pozīcija attiecībā uz Starkova darbu izlasē un klubā vēl var mainīties, liek domāt, ka vasaras sākumā abām pusēm var nākties vēlreiz sēsties pie sarunu galda, ja gadījumā Baku vēlēsies turpināt sadarbību ar Starkovu arī nākamajā sezonā. Skaidrs, ka LFF pusei gribētos, lai izlasi vada tik spēcīgs treneris kā Starkovs, un skaidrs, ka LFF vēlas gūt garantijas vai vismaz solījumus, ka Starkova darbs klubā neietekmēs negatīvi Latvijas izlases sniegumu.

Visādi citādi lēmums turpināt sadarbību ar Starkovu šķiet loģisks. Viņš ir labākais vietējais speciālists, bet laba ārzemnieka noalgošanai LFF pietrūkst finansējuma. Apšaubāmas kvalitātes un reputācijas ārzemnieku gan varētu noalgot, taču līdzšinējā pieredze, piemēram, ar Geriju Džonsonu liecina, ka nevajadzētu šādi riskēt pirms atlases cikla, ar kuru daudzi Latvijas futbola cienītāji saista lielas cerības. PK kvalifikācijas G grupā Latvija ielozēta ar Grieķiju, Bosniju un Hercegovinu, Slovākiju, Lietuvu un Lihtenšteinu, un daudzi uzskata, ka šādā grupā Latvijai ir lielākas izredzes atkārtot Euro 2004 varoņdarbu un kvalificēties PK finālturnīram. «Visi vēlamies un ticam, ka 2003. gada brīnumu var atkārtot, un mums ir pa spēkam iekļūt 2014. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā. Jātic brīnumam, un tad viss var notikt,» pēc līguma parakstīšanas teica Starkovs.

Viens no faktoriem, kāpēc LFF nolēma, ka Starkovam jāturpina darbs ar izlasi, ir veiksmīgi sāktā izlases paaudžu maiņa, kuras pirmos augļus varēja baudīt rudenī, kad tika veiksmīgi spēlēts ar Grieķiju (1:1), uzvarēta Malta (2:0) un Gruzija (1:0), kā arī parādīti zobi Horvātijai (0:2). «Starkovs ir cilvēks, kurš nodibinājis labu kontaktu ar jaunajiem futbolistiem, kas jau šobrīd ir vieni no izlases līderiem un ar kuriem saistās valstsvienības nākotne,» Starkova pēdējos panākumus darbā ar Latvijas izlasi uzsvēra Mežeckis.

Starkova pirmais uzdevums ir nokomplektēt Latvijas izlases treneru korpusu. Nevienu uzvārdu viņš vēl nevarēja nosaukt oficiāli, taču piebilda, ka no laba labu nemeklē. Pirmā spēle jaunajā gadā Latvijas izlasei paredzēta 29. februārī Turcijā ar Kazahstānu. Mežeckis atklāja, ka LFF saņēma piedāvājumus aizvadīt pārbaudes spēles izbraukumā ar Japānu un Bolīviju, taču tām atteikts, jo konkrētajos datumos izlasē nevar pulcēties labākie ārzemēs maizi pelnošie futbolisti. Tāpat pirms Euro 2012 vēlme spēlēt ar Latviju bijusi arī spēcīgajām Francijas, Krievijas un Ukrainas izlasēm, taču tām atteikts, jo no 1. līdz 3. jūnijam sarkanbaltsarkanajiem paredzēta dalība Baltijas kausa izcīņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aleksandrs Starkovs

Dzimis: 1955. gada 26. jūlijā Madonā
Trenera karjera: FK Daugava (1990-1993, trenera palīgs), Latvijas U-21 izlase (1992-1994), Skonto (1993-2004, 2009-2011), Latvijas izlase (1995-2001 kā trenera palīgs, 2001-2004, 2007-), Maskavas Spartak (2004-2006), Baku (2011-)
Trenera panākumi: 12 reizes Latvijas čempions, seāsa reizes Latvijas kausa ieguvējs, Krievijas vicečempions, Eiropas čempionāta finālturnīra dalībnieks, trīs reizes Baltijas kausa ieguvējs
Statistika Latvijas izlasē 2010. gada PK kvalifikācijā: 10 spēles, 5 uzvaras, 2 neizšķirti, 3 zaudējumi, vārtu attiecība 18-15

Futbols

Latvijas izlases kalendārs 2012. gadā
29.II Latvija - Kazahstāna* (Turcijā, Antālijā)
22.V Polija - Latvija* (Austrijā, Klāgenfurtē)
1.-3.VI Baltijas kausa izcīņa* (Igaunijā, Tallinā)
15.VIII Melnkalne - Latvija* (Melnkalnē)

7.IX Latvija - Grieķija
11.IX Latvija - Bosnija
12.X Slovākija - Latvija
16.X Lihtenšteina - Latvija

Latvijas izlases treneri
1992-1997 Jānis Gilis
1998-1999 Revazs Dzodzuašvili
1999-2000 Gerijs Džonsons
2001-2004 Aleksandrs Starkovs
2004-2007 Jurijs Andrejevs
2007- Aleksandrs Starkovs

* pārbaudes spēle

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?