Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jaunajai Saeimai naudas netrūkst

Kaut arī no 100 devītās Saeimas deputātiem 87 kandidēja arī uz iekļūšanu desmitajā Latvijas parlamenta sasaukumā, vēlētāji ir piešķīruši jaunu mandātu tikai 40 no viņiem, liecina vēlēšanu rezultāti, ko šodien apstiprinās Centrālā vēlēšanu komisija.

Iespējams, tieši šī iemesla dēļ jaunievēlētie deputāti gandrīz visos ekonomiskajos rādītājos «pārsituši» vecos parlamentāriešus.

Tomēr iespējams arī cits skaidrojums - no desmit - atbilstoši pašu iesniegtajām deklarācijām bagātākajiem jaunās Saeimas deputātiem astoņi 9. Saeimā nestrādāja. Tas gan nenozīmē, ka viņi visi būtu saucami par sengaidītajām «jaunajām sejām» politikā - starp viņiem ir arī cilvēki, kas ieņēmuši amatus valdībā un pašvaldībās, bijuši politikas smagsvari, kuri izlēmuši atgriezties šajā nodarbē, kā arī biznesmeņi.

Visiem 100 jaunās Saeimas deputātiem kopā pieder aptuveni 5,3 miljonus latu lieli naudas uzkrājumi, 2,75 miljonus latu vērti vērtspapīri, 242 nekustamie īpašumi, 127 transportlīdzekļi un dažādu uzņēmumu kapitāldaļas gandrīz 2,85 miljonu latu vērtībā, liecina Dienas aprēķini.

Deputāti dažādiem aizdevējiem kopā parādā ir 3,76 miljonus latu, bet citiem viņi aizdevuši gandrīz 30 miljonus latu.

Saeimas miljonāri

Par miljonāriem, vadoties pēc deklarācijās norādīto uzkrājumu summām, uzņēmumu kapitāldaļu vērtībām vai aizdotās naudas, nešauboties var saukt četrus jaunās Saeimas deputātus - Andri Šķēli, Aināru Šleseru, Inesi Šleseri (visi PLL) un no baņķiera (vadījis Unibanku) par zemnieku pārtapušo Andri Bērziņu (ZZS).

Kaut arī deputāti nav bijuši skopi un daudzi savus personīgos līdzekļus tiešām aizdevuši citiem, pat par spīti tam, ka paši nav nomaksājuši savus parādus, neapšaubāmais aizdevēju līderis ir A. Šķēle - viņa deklarētais 19 miljonu latu lielais aizdevums ir lielāks nekā visu pārējo Saeimas deputātu aizdevumi kopā.

Otrs dāsnākais aizdevējs izrādījies bagātākais no abiem Saeimā ievēlētajiem Andriem Bērziņiem, kurš kādam aizdevis 7,7 miljonus latu.

Deklarācijās arī nav norādīts, cik vērts ir katrs deputātam piederošais transportlīdzeklis un zemes gabals. Atliek vien minēt, ka daudzdzīvokļu ēka gan jau būs vērtīgāka nekā garāža.

Lielākajai daļai deputātu pieder vismaz viens transportlīdzeklis, bet nenoliedzamie līderi šajā pozīcijā ir jau minētie zemnieki, kuriem pieder gandrīz pussimts laivu, traktoru un automašīnu.

Nekustamo īpašumu gan, pat par spīti tam, ka atsevišķiem no ZZS saraksta ievēlētajiem politiķiem tādu ir katram ap desmit, visvairāk pieder tieši Vienotības pārstāvjiem - 82.

Ir arī samelojušies

Svarīgi atzīmēt, ka par deklarācijās iesniegto datu atbilstību patiesībai atbild paši deputāti. Ir redzams, ka vismaz daļa politiķu savas deklarāciju veidlapas pildījuši, kā nu kurš mācējis, tādēļ, piemēram, vietām ieraksti dublējas un iezagušās arī gramatikas kļūdas.

Visu uz Saeimu kandidējušo personu iesniegtās deklarācijas pārbaudījis arī Valsts ieņēmumu dienests (VID), kas konstatējis, ka 246 personas savās kandidātu deklarācijās sniegušas atšķirīgas ziņas no tām, kas parādījušās viņu amatpersonu deklarācijās. Tāpat VID atklājis, ka 45 personas, iespējams, iznomājušas kādu savu īpašumu, to nereģistrējot, bet 118 personām izdevumi pārsnieguši deklarētos ienākumus, tādēļ tām varētu tikt veikts nodokļu audits. Tomēr nav zināms, kuras šīs personas bijušas un vai kāda no tām iekļuvusi arī Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Deklarācijās atrodamie dati par īpašumiem atbilst 2010.gada 1. janvāra situācijai, kā to nosaka Saeimas vēlēšanu likums. Pārrēķinot citās valūtās norādītās summas uz latiem, ņemti vērā 2010.gada 1. janvārī Latvijas Bankas noteiktie oficiālie valūtu kursi

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?