Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kā uzturēt seniora dzīves kvalitāti?

Par senioru suni var sākt uzskatīt no apmēram astoņu gadu vecuma, kaut gan, tāpat kā cilvēkam, vecums mēdz iestāties dažādi - citam agrāk, citam vēlāk. Daudzi suņi, piemēram, nenosirmo un krunkas viņiem arī nemetas. Tāpēc bieži nemaz nevar noteikt krasu robežu starp pusmūža suni un suni seniora vecumā.

Liela auguma suņi var novecot jau piecu sešu gadu vecumā. Mazie sunīši var spriņģot līdz 14 gadiem un pat ilgāk. Pazīmes, kuras norāda, ka suns noveco, ir aktivitāšu un ēstgribas mazināšanās, sirms apmatojums, locītavu sāpes. Ir suņi, kuriem vecumā krasi izmainās raksturs. Dzīvniekam novecojot var rasties gan redzes, gan dzirdes problēmas. Redzes pasliktināšanās var būt saistīta ar glaukomu, tīklenes atrofēšanos, ar izmaiņām acs lēcā. Pamanot izmaiņas dzīvnieka acīs, saimniekam noteikti jāgriežas pie veterinārārsta, lai novērstu radušos veselības problēmu tās sākumstadijā. Dzirdes problēmas biežāk skar suņus ar hronisku auss iekaisumu. Var rasties arī pirmās sirds vājuma pazīmes, kad suns pastaigas laikā sāk apstāties.

Ja sunim ir mazinājusies aktivitāte, ieteicams samazināt arī viņa barības daudzumu. Tas novērsīs liekā svara rašanos. Ja suns visu mūžu ēdis profesionālo sauso barību, kas iedalīta pēc suņa vecuma un veselības problēmām, jāzina, ka ikvienam barības ražotājam ir speciāla līnija, kas paredzēta suņiem senioriem, un, neatkarīgi no tā, ka jūsu kompanjons vēl izskatās gana sprauns, attiecīgā vecumā barība jāmaina uz Senior līniju. Pārejai jābūt pakāpeniskai! Ja suns visu mūžu ir ēdis mājas barību, vajadzētu izvairīties no trekniem pārtikas produktiem, kā arī no straujas barības maiņas. Ja vecam sunim jau ir konstatētas aknu vai nieru problēmas, tad noteikti jālieto speciālā ārstnieciskā barība.

Veci suņi ļoti bieži cieš no dažādām locītavu slimībām, kas var izpausties kā dzīvnieka klibums, stīva gaita, pasivitāte. Šajā gadījumā vajadzētu konsultēties ar veterinārārstu, lai noskaidrotu, kāda veselības problēma dzīvniekam sākusies. Visbiežāk veciem suņiem konstatē artrītu (sunim grūti piecelties un iestaigāties, pēc garākām pastaigām viņš sāk pieklibot), osteoporozi.

Šajos gadījumos dzīvniekam var nākties lietot gan pretsāpju zāles, gan glikozamīna un hondroitīna barības piedevas, kas uzlabo dzīvnieka dzīves kvalitāti un ir atbildīgas par locītavu virsmu un šķidruma atjaunošanos. Glikozamīns paredzēts locītavu saudzēšanai un ieeļļošanai. Tāpēc izdevīgi iegādāties tieši senioriem paredzēto barību, kur glikozamīns jau iekļauts barības sastāvā.

Vecu suni nevajadzētu pārmērīgi saudzēt, no dienas režīma izslēdzot ierastās pastaigas. Tās var saīsināt un veikt lēnākā solī, bet gan locītavām, gan muskuļu tonusa nodrošināšanai regulāras pastaigas ir ļoti nepieciešamas. Maldīgs ir uzskats, ka dzīvnieka izvešana laukā uz desmit minūtēm, lai tas nokārtotu savas dabiskās vajadzības, var aizstāt nepieciešamās pastaigas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

*Rīgas zoodārza veterinārās ambulances veterinārārste

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?