Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kalns Dievam par godu

Pret žilbinoši zilajām augusta debesīm paceļas zeltainas koka spāres ar ozollapu vainagu čukurā. Topošajai Kristus Karaļa kalna baznīcai spāru svētki jau nosvinēti, strādnieku kaltu klaudzināšana sasaucas ar Aglonas bazilikas zvanu skaņām, kuras vējš atnes pāri ūdensrozēm pieziedējušajam Egles ezeram.

Starp milzīgajām koka skulptūrām un ziedošo puķu stādījumiem rāmi pastaigājas tūristu bariņi. Kristus Karaļa kalns Aglonā ir īpaša vieta, kur pašu spēkiem, bez kāda valstiska finansējuma četru gadu laikā tapis unikāls skulptūru dārzs, viens no pievilcīgākajiem tūrisma objektiem Latgalē. Divdesmit hektāru platībā te izvietotas vairāk nekā 40 koka skulptūras, bet šodien - Kristus Karaļa kalna svētkos - tiks atklātas vēl jaunas. Zemes gabala īpašnieks Jānis Stupāns uzsver, ka te tiek gaidīti visi cilvēki neatkarīgi no reliģiskās piederības un konfesijas. «Mums nav bijis citas domas, kā tikai Dievam par godu te visu darīt. Man vienmēr ir bijis svarīgi sev pajautāt: bet ko tu labu dzīvē esi izdarījis? Nu labi, ir ģimene, dēli. Bet ko tu esi izdarījis Dievam?» mazliet sakautrējies piebilst Jānis.

Divdesmit hektārus lielo, krūmaino un purvaino zemes īpašumu senajā Karaļa kalnā Egles ezera krastā J. Stupāns iegādājās deviņdesmito gadu beigās. Tad īsti pat nezinājis, ko ar šo zemi darīs. Vieta skaista, iespējams, kādreiz varētu būvēt māju. Jāņa sens paziņa ogrēnietis, kara lidotājs Ēriks Delpers, kas savam priekam nodarbojās ar koktēlniecību, lūdzis palīdzēt atrast koku Kristus skulptūras darināšanai. Jānis piedāvājis kādu no lielajām priedēm, taču Ēriks bijis pārliecināts, ka Kristus atveidojumam der tikai ozols. Kad beidzot mežā atrasts ap 600 gadu vecs ozola stumbrs, sākuši domāt, kur topošo skulptūru varētu novietot, Jānis pēkšņi atcerējies savu Karaļa kalnu. Tā 2006. gadā sākusies skulptūru dārza veidošana, pašai pirmajai, Kristus skulptūrai jau pievienojušies vairāki desmiti jaunu, Bībeles tematikai veltītu tēlu.

Tauta ceļ baznīcu

Brīnišķīgākais tikai vēl sekojis, Karaļa kalnam pamazām radies daudz draugu un palīgu dažādās Latvijas vietās, kas bez atlīdzības braukuši un rīkojuši talkas. Teritorijas labiekārtošanas plānu izstrādājusi SIA Stādu audzētava Baltezers dekoratīvo stādu audzēšanas speciāliste Anita Kazāka, viņas vadībā veikti visi dārza iekārtošanas darbi. Arī tagad, kad uzsākta baznīcas celtniecība, visi lielākie darbi darīti talkās, ik dienu strādā tikai neliela līgumstrādnieku brigāde. Jāņa sieva māksliniece Vija savām rokām cēlusi baznīcas brusas, bet dēli, divpadsmitgadīgais Ralfs un gadu jaunākais Kārlis, regulāri ar traktoru appļauj kalna teritoriju. Raujoties palīdzēt arī jaunākie - septiņgadīgais Edvards un četrgadīgais Pēteris. Patlaban darbi pie baznīcas būves ritot lēnāk, jo trūkst līdzekļu, taču cēlēji nolēmuši nesasteigt, baznīcai izveidoti pamatīgi dzelzsbetona pamati, vēl stiprāki nekā Dienvidu tiltam Rīgā.

«Viss tiek darīts par ziedojumiem, arī par mūsu ģimenes līdzekļiem. Diemžēl nav izdevies piesaistīt nevienu bagātu sponsoru. Tie, kuriem ir iespējas un līdzekļi, nav iedevuši ne latu, bet tie, kuriem līdzekļu nav, pārdod govi vai mašīnu, lai piedalītos baznīcas būvē. Tā mums te iet. Bet, galu galā, tas lielais bizness vai kapitāls šodien ir, rīt tā varbūt vairs nav, bet baznīca paliks.»

Ceļi dažādi, Dievs viens

Šajās dienās Karaļa kalnā tiek gaidīti svētceļnieki, kas dodas uz Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā. Nakšņošanas vietu jau pieteikusi grupa no Madonas draudzes, Jānis sola pacienāt ar tēju un zupu. Par Kristus Karaļa kalnu ir priecājušies gan svētceļnieki no tradicionālajām katoļu zemēm, no Francijas, Itālijas, gan arī tūristi no Dienvidāfrikas, Saūda Arābijas. Jāni nedaudz skumdina tas, ka vietējā baznīcas vadība Karaļa kalnu uzņemot ar zināmu skepsi, gandrīz vai kā konkurentu. «Paskaties, te ir Bībele, svēta grāmata! Mēs cenšamies attēlot Bībeles notikumus mākslas valodā, skulptūrās. Arī baznīca būs veltīta Trīsvienīgajam Dievam par godu un saistīta ar visām konfesijām. Jēzus Kristus nekur evaņģēlijā nav teicis, ka jūs būsiet tur katoļi, luterāņi, pareizticīgie vai vēl kādi, bet katra konfesija uzskata, ka tikai viņiem ir tas pareizais ceļš pie Dieva. Vai man kā katolim būtu jājūtas pārākam, piemēram, kaut vai par manu sievastēvu, kas ir vecticībnieks? Dieva priekšā mēs visi esam vienādi.»

Tagad uz Karaļa kalnu brauc kāzinieki, brauc ģimenes, kuras stāda rozes par godu kādam nozīmīgam notikumam. Karaļa kalna brīvprātīgā gide Terēzija rāda atsauksmju grāmatas, kurās ieraksti ir dažādās pasaules valodās. «Es jutos šajā vietā apmīļots ar Dievu,» rakstīts ar neveiklu bērna roku.

«Jā, no manis šo zemi daudzreiz gribēja atpirkt, pat par labu naudu. Bet saproti, ja te viss attīstās Dievam par godu, tad tas ir pavisam cits gandarījums, nekā ielikt makā labu naudu. Es pats šeit svētdienās atbraucu atpūsties, nolieku mašīnu, eju un priecājos, citreiz pat paguļu, jo te ir tāds miers. Skaties, ka arī citi dara to pašu, tad ir prieks,» saka Jānis Stupāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?