Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Katram gadalaikam sava zobu suka

«Bērniem zobi jāsāk tīrīt, tiklīdz parādās pirmais zobiņš,» saka Olga Veldre, sertificēta zobu higiēniste, Rīgas Stradiņa universitātes Zobu higiēnistu akadēmiskās skolas pasniedzēja.

Viņa stāsta, ka tas neesot sarežģīti - aptiekās šim nolūkam nopērkami speciāli uzpirkstenīši. Zobiņus varot tīrīt arī ar marlīti, ko aptin ap pirkstu. O. Veldre stāsta, ka, līdzko bērns paaugsies, aptiekās būs ļoti plašs piedāvājums ar zobu sukām, kas paredzētas tieši maziem bērniem.

Jāiegādājas arī bērna vecumam atbilstoša zobu pasta. Speciāliste gan uzreiz norāda, ka zobu pastas daudzums, kas jāuzliek uz zobu sukas, ir ārkārtīgi neliels - pavisam mazs slānītis.

«Bērna zobu veselība ir vecāku atbildība,» atgādina ārste. Agrīnā vecumā vislielākās problēmas, pat grūti ārstējamas, var rasties, ja vecāki dod bērniem saldinātus dzērienus no pudelītes, sevišķi pirms miega.

Līdz septiņu, vēlams līdz pat desmit gadu vecumam vecākiem vismaz reizi dienā vajadzētu pašiem tīrīt bērnam zobus. Svarīgi arī novērot bērna zobu tīrīšanas tehniku. O. Veldre min divus būtiskus iemeslus, kāpēc vecākiem obligāti jāpiedalās zobu tīrīšanas procesā: pirmkārt, bērniem trūkst iemaņu, lai pareizi iztīrītu zobus, otrkārt, bērni, jo īpaši mazi, var norīt zobu pastu. Jāņem vērā, ka bērnu zobu pastas bieži ir ne vien skaistā iepakojumā, bet arī ļoti garšīgas. Taču viss būs kārtībā, ja vien vecāki novēros, kā bērns tīra zobus, palīdzēs un kontrolēs zobu tīrīšanu.

Vaicāta, kā pieradināt bērnu tīrīt zobus, O. Veldre atbild, ka ļoti svarīgs ir vecāku piemērs. Viņa piedāvā vecākiem zobus tīrīt reizē ar bērnu. «Ir speciālas sukas ar garāku rokturi, kuras vienlaikus var turēt abi - gan bērns, gan mamma vai tētis. Galvenais ir piemērs,» piebilst ārste. Viņa norāda, ka bērniem ir vecums - ap trim gadiem -, kad mazie «varbūt neļauj vecākiem tīrīt zobus un grib visu darīt paši», tomēr ar pacietību un mīlestību var nostiprināt regulāras zobu tīrīšanas paradumu.

«Mēs bērniem parasti mācām, ka katram gadalaikam ir sava zobu suka - tas attiecas arī uz pieaugušajiem,» saka O. Veldre, kad jautāju, cik bieži bērniem jāmaina zobu suka. «Reizi trijos mēnešos zobu suka ir jānomaina, jo tajā krājas mikrobi, sariņi deformējas, un pārāk ilgstoši lietot vienu zobu suku nav vēlams,» viņa skaidro. Viņa iesaka zobu suku nomainīt arī pēc izslimotām slimībām, piemēram, gripas.

Vaicāta par fluorīdu saturošo tablešu lietošanu, ko savulaik dalīja skolās, speciāliste atbild, ka mūsdienās šādu tablešu lietošana nav obligāta, tās drīzāk iesaka lietot konkrētos gadījumos pēc ārsta norādījuma. Kariesa profilaksei viņa labāk iesaka lietot fluorīdu saturošu zobu pastu. Ar to būšot pilnīgi pietiekami, ja zobi tiks tīrīti regulāri un labi. Ārste gan uzsver, ka efektīvai kariesa profilaksei fluorīda koncentrācija nevar būt mazāka par 1000 ppm bērniem un 1000-1500 ppm pieaugušajiem (norādīts zobu pastas sastāvā). Viņa atgādina, ka maziem bērniem šāda zobu pasta jālieto ļoti plānā slānī, savukārt bērniem vecumā no diviem līdz sešiem gadiem - zirņa lielumā.

O. Veldre arī atgādina, ka apmēram gada vecumā bērns obligāti pirmo reizi jāaizved pie bērnu zobārsta, bet divu gadu vecumā var apmeklēt arī zobu higiēnistu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?