Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Klausi ārstu, ne reklāmas!

Pēdējās nedēļās strauji pieaudzis akūto elpceļu saslimšanu skaits. Ārsti to izskaidro ar straujo temperatūras maiņu pēc karstās vasaras. Tādēļ šoruden vairākas reizes arī palielinājies pret saaukstēšanās slimībām pārdoto zāļu apjoms.

Taču Latvijā cilvēki medikamentus izmanto pārāk bieži, turklāt daudzkārt nepamatoti, - liecina nevalstiskās organizācijas Veselības projekti Latvijai* pētījums par medikamentu lietošanas paradumiem Latvijā. Organizācijas eksperti uzsver - nepareiza saaukstēšanās ārstēšana, ļaujoties nevis ārstu, bet reklāmu, radu, kolēģu un draugu padomiem, var izraisīt nopietnas veselības problēmas.

Ko rāda pētījums?

Pētījums Latvijas iedzīvotāju medikamentu lietošanas paradumi saaukstēšanās saslimšanu gadījumos liecina, ka saistībā ar saaukstēšanās saslimšanām iedzīvotāji visbiežāk konsultējas ar radiem, draugiem un paziņām (45,2%), otro vietu ieņem farmaceits (37,3%), trešo - medikamentu apraksti vai informācija internetā (37,0%) un tikai ceturto - mediķis (30,9%).

Samērā liela iedzīvotāju daļa (15,4%), kas lietojuši medikamentus saaukstēšanās saslimšanām, nespēj atbildēt uz jautājumu par medikamentu savstarpējās savienojamības ievērošanu, par medikamentu blakusparādībām un kontrindikācijām.

Tikai 19,7% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka mūsu valstī ir pilnībā pieejama neatkarīga informācija par medikamentiem, kas paredzēti saaukstēšanās saslimšanu ārstēšanai vai simptomu atvieglošanai.

46% pieaugušo un 62,7% bērnu aprūpētāju atzina, ka būtiski vai zināmā mērā nācies samazināt citus izdevumus, lai varētu iegādāties medikamentus saaukstēšanās saslimšanu ārstēšanai.

Bērnu (līdz sešu gadu vecumam) saaukstēšanās saslimšanu gadījumos bieži (52,2%) tiek lietoti deguna asinsvadus sašaurinoši pilieni. Samērā bieži (24,6%) - antibiotikas.

Ja esi saaukstējies

Vislabāk pirmo vai pirmās divas slimības dienas, kad parādās saaukstēšanās simptomi, pavadīt mājās izguļoties un dzerot karstu tēju.

n Augsta temperatūra ir organisma aizsargmehānisms, ar kura palīdzību ķermenis cīnās pret infekciju. To atceries, pirms dzer zāles, lai samazinātu temperatūru, kas nav augstāka par 38,5 grādiem.

n Ja tomēr nepieciešamas zāles augšējo elpceļu saslimšanām, labāk izvēlies tādas, kas satur vienu aktīvo vielu. Pirms sāc lietot zāles, padomā, vai tās tiešām ir nepieciešamas, jo jebkurām zālēm ir blakusparādības.

n Esi uzmanīgs, lietojot medikamentus ar dažādiem nosaukumiem, tajos var būt viena un tā pati aktīvā viela. Zāļu pārdozēšana var nodarīt lielu ļaunumu veselībai.

n Īpaši uzmanīgiem jābūt, lietojot medikamentus bērniem. Bērniem vecumā līdz sešiem gadiem, īpaši jaunākiem par trim gadiem, nav ieteicami deguna pilieni, kas sašaurina asinsvadus.#

* Veselības projekti Latvijai ir starptautiskās organizācijas Health Action International biedrs. Viens no organizācijas mērķiem ir ietekmēt medikamentu racionālu un saprātīgu lietošanu Latvijā. Vairāk informācijas: www.veselibasprojekti.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?