Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ko par to teiktu Kurts?

Periodā pēc vēlēšanām lietderīgi atcerēties veco labo Kurta Vonnegūta prātulu: «Dievs, dod man dvēseles mieru, lai es pieņemtu to, ko izmainīt nespēju, vīrišķību, lai es mainītu to, ko mainīt ir manos spēkos, un gudrību, lai es vienmēr spētu šīs divas lietas atšķirt» (Slaktiņš numur pieci…).

Skaidrs, ka dvēseles miers būs vajadzīgs - gan tiem, kuru favorīti ir uzvarējuši, gan tiem, kuru atbalstītie politiķi ir guvuši necilākus rezultātus. Manuprāt, veids, kā mazināt paģiru sajūtu, ir atcerēties, ka rūgtumu izraisošais nav kaut kas Latvijai vai mums kā tajā dzīvojošiem kaut kas unikāli raksturīgs.

Ir iespējamas dīvainas politisko spēku kombinācijas, veidojot valdību? Nu, XII gadsimta vidū izteikti dedzīgo kristiešu zemē Kastīlijas karalis Alfonss II politisku aprēķinu vārdā ņēma par sievu Kordovas kalifa (musulmaņa) meitu; gadsimtu vēlāk līdzīgi rīkojās Bizantijas imperators, savu māsu izprecinot musulmaņu valdniekam. Varonis, Glābējs utt. izrādījies kaut kas krietni pieticīgāks? Nu, tā gadās. Kā savulaik smalki ironizēja agrīnās kristīgās kultūras izcilais speciālists Sergejs Averincevs, askēts un einuhs nav gluži viens un tas pats, lai gan sajaukt ir viegli. Jums liekas, ka atkal esam «uzkāpuši uz grābekļa»? Ziniet, mitoloģiju pētnieki jums apstiprinās, ka t. s. tradicionālajās kultūrās ļoti izplatīts ir viedoklis, ka cirstu brūci vislabāk dziedēt ar to pašu ieroci, kas brūci radījis. Citiem vārdiem sakot, ja jums liekas, ka vēlēšanu rezultāts vai partiju manevri jau pēc 2. oktobra kaut kā apliecina Latvijas sabiedrības naivumu, atmiņas īsumu utt. - nevajag sevi mocīt ar žultainām pārdomām, viss notiek kā cilvēku sabiedrībai raksturīgi izsenis.

Ar politiķu solījumiem (turklāt dažkārt viņi tiem patiešām paši tic) un vēlāko rīcību ir tā, kā vienā no Milorada Paviča stāstiem. Meitene manto no mammas skaistu melnu kleitu, bet uz tās ir balts traips. Meitene kleitu aiznes uz tīrītavu, bet… izrādās, ka tas baltais traips patiesībā ir kleitas pamatkrāsa, tas melnais tonis ir netīrumi. (Var būt arī otrādi - ka melnais pleķis uz baltās kleitas izrādās īstā krāsa…)

Tomēr patiesībā būtiskākā ir Vonnegūta prātulas otrā daļa - par vīrišķību, lai mainītu to, kas ir mūsu spēkos. Droši vien tas pirmām kārtām attiecas uz mūsu kā indivīdu pašu dzīvēm - apzināties, ka, pat ja vēlēšanu iznākums iepriecina un rada atvieglojuma sajūtu, mēs nevaram paļauties uz to, ka nu politiķi valsti virzīs uz priekšu gudri un atbildīgi, ka mēs varam par politiku vairs neinteresēties («ievēlējām, mūsu pienākums ir izpildīts»). Mums nāksies tikpat intensīvi pūlēties, lai izturētu dižķibeles ietekmi, lai šīs pūles nedarītu mūs kā cilvēkus nervozus, neiecietīgus. Kas vēl? Kad uzvaras pirmais reibonis būs izgulēts, politiķi (vismaz adekvātie) sapratīs, ka tuvākajā pusgadā gadā viņiem būs intensīvi sabiedrībai jāskaidro sava rīcība, lai «nedabūtu uz galvas» ārkārtas vēlēšanas. Savukārt no mums būs atkarīgs, vai šī skaidrošana būs tikai ciparu bārstīšana un tukša retorika, vai arī politiķi ar sabiedrību patiešām runās un arī ieklausīsies (nevis tā: mēs jums paskaidrojām, gatavojaties…). Un man liekas, ka mēs minēto un daudz ko citu patiešām varam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?