Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kompensācija - pagaidu risinājums

«Mums jāpanāk, lai beidz vienreiz par mums ņirgāties. Tikai gribam, lai mums samaksā par darbu, lai savukārt mēs varam samaksāt saviem darbiniekiem,» sašutumu par situāciju pasažieru pārvadājumu nozarē pauž SIA Aips vadītājs Uldis Kolužs no Bauskas. Ja valdība jau tuvākajā laikā nenorēķināsies par nesegtajiem zaudējumiem pērn un nekompensēs neparedzētos zaudējumus šā gada pirmajā ceturksnī, kas radušies taupības pasākumu neizpildes un degvielas cenu pieauguma dēļ, pārvadātāji ir gatavi streikam vai protesta akcijām.

Viss būšot atkarīgs no Satiksmes ministrijas atbildīgo amatpersonu nostājas šodien notiekošajā Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas valdes sēdē.

Kopējie nesegtie zaudējumi par 2011. gadu šobrīd pietuvojas diviem miljoniem latu: miljons -starppilsētu pārvadātājiem, 0,7 miljoni - reģionālajiem un 0,12 miljoni - piepilsētu pārvadātājiem. Satiksmes ministrijas Valsts sekretārs Anrijs Matīss norāda, ka ministrija jau tuvākajā laikā vērsīsies valdībā ar lūgumu rast naudu no neparedzētiem līdzekļiem 1,175 miljonu latu zaudējumu segšanai, kas gan būs starppilsētu un piepilsētu pārvadātājiem. Reģionālajiem vietējās nozīmes pārvadātājiem summu, kas pārsniedz valsts budžeta līdzekļu ietvaru, likums no valsts kompensēt liedz, lai gan pagājušajā gadā 245 tūkstoši latu tiem tomēr papildus piešķirti. Par šo prasību būšot atsevišķa, pēc A. Matīsa prognozēm, smaga diskusija.

Pārvadātāji pieprasa arī pārcelt daļu šāgada otrajam pusgadam paredzētā finansējuma uz pirmo pusgadu, lai kompensētu nesegtos zaudējumus gada pirmajā ceturksnī. A. Matīss norāda, ka arī par to vēl būs diskusija, taču galīgo lēmumu tiesīga pieņemt tikai Finanšu ministrija, kurā pieprasījums gan vēl nav iesniegts. Pārvadātāji un atbildīgo institūciju pārstāvji piekrīt, ka šāds risinājums ir tikai ugunsgrēka dzēšana, tāpēc aktuāls jautājums, kas notiks gada otrajā pusē, kad pārvadātāji atkal atdursies pret līdzekļu trūkumu, kā arī - kādi ir situācijas risinājumi ilgtermiņā.

Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Normunds Narvaišs atzīst - visdrīzāk papildu līdzekļi būs jāmeklē, grozot valsts budžetu. Savukārt vaicāts par ilgtermiņa risinājumiem, norāda uz valsts dotāciju palielināšanu, jo pēdējos divus gadus to apjoms bijis zem minimālās robežas. Viņš pieļauj arī reformas sabiedriskā transporta sistēmā, sīkāk nenorādot, tieši kādas.

A. Matīss problēmas ilgtermiņa risinājumu savukārt redz valsts līdzekļu efektīva izlietojuma kontrolē. Sagatavoti likuma grozījumi par pārvadātāju izmaksu limitu noteikšanu, kurus valdība, iespējams, skatīs nākamajā nedēļā. Pārvadātāji šos grozījumus neatbalsta. «Lai nodrošinātu caurspīdīgu līdzekļu efektīvas izmantošanas sistēmu, jābūt skaidram, cik var tērēt administratīvajiem izdevumiem, remontiem un citiem pasākumiem. Visām izmaksām jābūt pamatotām. Šobrīd ir situācijas, kurās šos izdevumus nav iespējams izkontrolēt, īpaši gadījumos, kad pārvadātājs pakalpojuma nodrošināšanai piesaista apakšuzņēmēju,» saka A. Matīss un atklāj, ka pārvadātājs saņem kompensāciju atbilstoši uzrādītajiem zaudējumiem, neizvērtējot, cik tie ir pamatoti. Līdz ar to gan viena kilometra pašizmaksas, gan norādītie zaudējumi pārvadātājiem var krietni atšķirties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?